HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy S4: primul contact

Samsung Galaxy S4: primul contact

Samsung Galaxy S4 4

Samsung Galaxy S4, alături de Lumia 820 și Sony Xperia Z sunt jucăriile pe care le am în acest weekend. Nu mi-a fost deloc ușor să mă hotărăsc pe ce să pun mai întâi mâna – în final am ajuns la combinația de Samsung Galaxy S4 (Android) și Nokia Lumia 820 (Windows Phone) pentru zilele următoare.

Galaxy S4, fiind proaspăt încărcat și unul din gadget-urile HOT ale momentului (celălalt e fără îndoială rivalul HTC One căruia i-am făcut deja un review) m-a ținut ocupat pe tot parcursul zilei de azi. A făcut trafic de date, niște poze interesante, a trebuit să caute sârguincios semnal 3G/4G (Vodafone) la poalele Lempeș-ului și în final să fie vedeta unei ședințe foto.

Primul contact a fost unul plăcut, mult mai bun decât cel pe care l-am avut cu modelul S3 de anul trecut. În mod clar S4 e un upgrade, chiar dacă nu lasă să se vadă asta decât după ce îl iei în mână și începi să îl folosești cu adevărat. Cred că aș putea să speculez deja că în top-ul meu este peste orice alt Samsung Galaxy testat. Rămâne să văd dacă este și primul dintre toate celelalte smartphone-uri Android.

Samsung Galaxy S4 24

Ce remarci de la început este că ai în mână un smartphone cu diagonala de 5 inci, extrem de ușor (doar 130 g) și foarte subțire (7,9 mm). Nu mi s-a mai părut foarte mare și asta cred că se datorează în primul rând faptului că deja foloseam Xperia Z, un alt gigant de 5 inci.

Alegerea plasticului (policarbonatului ca să fiu corect) pentru carcasă e un lucru ce trebuie privit în context: Galaxy S4 e un smartphone de 5 inci care nu arată deloc ca unul de această dimensiune (136,6 x 69,8 x 7,9 mm). Reușește să fie mai subțire și mai ușor decât multe modele cu dimensiuni mai mici (Lumia 820 de exemplu) și asta se datorează carcasei de plastic – cele două contribuie la generarea unei impresii pozitive. Dar despre asta o să vorbesc mai pe larg când public review-ul.

Mai jos e o fotografie ce vă permite să faceți o comparație între iPhone 4, Samsung Galaxy S4 și Nokia Lumia 820 în ceea e privește grosimea.

Samsung Galaxy S4 7

Display-ul e din nou cel ce impresionează: Super AMOLED, cu rezoluție de 1080 x 1920 ce face ca imaginile afișate să fie curate, fără niciun fel de zgomot pe ele. Densitatea de 441 ppi e responsabilă de calitatea foarte bună a imaginilor afișate. Nu prea ai cum să îi găsești hibe.

Samsung Galaxy S4 13

Modelul Galaxy S4 pe care îl am este cel cel construit pe un cipset Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600, GPU Adreno 320 și procesor Quad-core 1.9 GHz Krait 300. Cel octa-core nu e încă disponibil la noi.

Chiar și în varianta asta, viteza sa este fenomenală. Multitasking-ul e real, oricare două, trei aplicații consumatoare de resurse pot rula fără probleme în paralel. Am bunul obicei de a stresa puternic orice smartphone Android nou primesc în teste prin pornirea unei sesiuni de download pe torrent și în paralel să îi dau să instaleze din Google Play cele peste 60 de aplicații pe care le folosesc. Pe un scenariu de acest tip nu sunt multe smartphone-uri care reușesc să se comporte exemplar, fiind încă folosibile și pe post de telefon sau browsing pe net. S4, la fel ca One, o poate face.

Există și un dezavantaj: cu atâta putere de calcul pusă la bătaie, începe să se încălzească (nu foarte puternic, e adevărat) și bateria se consumă cu o rapiditate mai mare.

De curiozitate am rulat și primele benchmark-uri: în Benchmark PI am obținut al 22-lea rezultat al momentului, cu 137 ms. Pentru Quadrant, un prim scor este de 12438. Puțin sub rezultatul întors de HTC One.

Screenshot_2013-04-20-17-24-18Screenshot_2013-04-20-17-25-34

În zona de 3D, Basemark ES 2.0 Taiji arată o valoare de 47,49 puncte, bună pentru combinația de rezoluție Full HD și procesor quad-core.

Screenshot_2013-04-20-17-23-08

Așa cum spuneam și anul trecut, Samsung pune preț pe software-ul pe care îl livrează în smartphone-urile sale și încearcă să aducă cât mai multe inovații aici. Văd că odată cu Samsung Galaxy S4, reușește să finiseze platforma software și să ofere utilizatorului o gamă extinsă de soluții. Încă nu am intrat suficient de mult prin toate elementele ca să pot vorbi despre ele.

Mi-a plăcut în mod deosebit opțiunea multi-window, ce permite rularea mai multor aplicații Android, în paralel pe ecran. Ca și implementarea LG de pe Optimus G, doar un număr finit de aplicații pot fi rulate în paralel.

De data asta e prezentă combinația de YouTube și Chrome pe care am folosit-o intens. E prima dată când pot rula muzică de pe YouTube și în paralel să îmi văd de treabă/browsing pe un smartphone Android. Pentru asta Samsung Galaxy S4 are un mare plus de la mine. Și modul inteligent de activare a multiwindow (prin tragerea barei laterale din stânga și folosirea icon-ului dorit).

Screenshot_2013-04-20-18-20-13

În zilele următoare voi rula și celelalte elemente software de pe Galaxy S4 ca să văd de ce sunt în stare.

Despre baterie și autonomie nu pot să spun încă prea multe. Ar fi prematur. Încărcat la 11:30, folosit cu intermitențe, obligat să caute semnal 3G/4G într-o zonă în care trebuia să umbli atent după rețea și mai apoi stresat pe WiFi, Samsung Galaxy S4 a trebuit reîncărcat aproape de ora 20:00. Nu e rău.

Nu îi zic dezamăgire, pentru că nu este cu totul adevărat, este experiența cu camera foto de 13 MP de pe Galaxy S4. Din ce citisem mă așteptam să mă lase mut. Nu a fost așa, însă departe de mine gândul de a spune că nu e ok pe setările automate.

Mai jos vedeți o poză făcută în penumbră:

20130420_183315

Următoarea este în soare puternic:

20130420_120137

Urmează alta în penumbră:

20130420_125659

În casă:

IMG_20130420_132503

Și din nou în soare puternic – din păcate am asistat la un eveniment neplăcut: o casă din Hărman luase foc exact când treceam pe lângă ea. Și dacă tot am fost oprit de echipajele de pompieri am profitat de oportunitate să mai fac o poză:

20130420_151350

Din ce am văzut până acum, există ceva probleme de claritate și culorile sunt foarte aprinse. E doar o primă concluzie, voi investiga mai mult ca să mă lămuresc.

Voi reveni cu detalii suplimentare în zilele următoare.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. @dedalmapeti
    O sa imi fac timp sa scriu un articol pe tema asra.

    @samsung
    Din ce am vazut pana acum, S4 e ok. Da, imi place. Daca mai ai rabdare putin iti spun cum il vad langa One :). Sau iti arat.

    @Roland
    Mai am putin S4. O parte din ce am avut de spus despre el am pus deja pe site. Daca ai citit, te-ai lamurit.

  2. Ia uite ca ai pus mana si pe S4. Bravo tie!

    Sa te vad cu un articol destept si nu doar specificatii. Ca altfel urmez sfatul celebrului Mihai si nu te mai citesc.

  3. O aplicație gen My App List poate genera o listă a tuturor aplicațiilor instalate pe Android pentru a fi mai simplu. Un articol ar fi binevenit, eventual cu o mică descriere și ce anume te face să alegi acea aplicație anume din multele disponibile in Play. Personal am ales destul de greu, uneori și prețul a fost un criteriu, ex. Quick Office își merită banii, restul suitelor nu crrd, etc. …

  4. Am două curiozități :
    1. Cum poate fi root – at
    2. Care sunt cele 60 de aplicații pe care le folosești, dacă le poți face publice.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep