HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy S4: TOP funcții software

Samsung Galaxy S4: TOP funcții software

Samsung Galaxy S4 12

Astăzi lăsăm deoparte elemente hardware din Galaxy S4 și vorbim de software, zona unde Samsung a decis că trebuie să investească mai mult. Pe Samsung Galaxy S4 veți găsi preinstalate o pleiadă de opțiuni și aplicații ce completează într-un mod eficient lipsurile din Android 4.2.2. Cu ele pe aparat nu va mai fi nevoie să recurgeți la Google Play în vederea descoperirii unor soluții terțe care să ajute în rezolvarea unor probleme punctuale. Teoretic tot ce e acolo e de valoare – doar pentru unii, utilizatorii împătimiți de Android vor detecta rapid că unele zone nu sunt complet acoperite și vor căuta soluții.

Acum vreau să vă spun ce consider că merită să fie folosit.

1. Multiwindow: două aplicații folosite simultan pe ecranul Android

Deja am vorbit de opțiunea asta: odată activată, anumite două aplicații pot fi folosite în paralel, având ferestre deschise simultan. Folosirea e simplă: se activează modul multiwindow – apare în stânga ecranului principal o bară cu icon-uri. Se trage de acolo icon-ul corespunzător aplicației pe care vrem să o vedem peste cea curentă și după ce fereastra ei e afișată, putem să ne jucăm la dimensiune.

Vedeți că în listă sunt prezente câteva aplicații des folosite: YouTube, Facebook, Gmail, Maps, Chrome, Gallery, BSPlayer (sau player-ul video implicit). Toate acestea funcționează împreună: selectați oricare două și aveți posibilitatea să folosiți pe Android două aplicații simultan. Resursele hardware sunt puse la încercare bine de tot.

M-am jucat cu cmbinația YouTube+Browser și YouTube+GMAIL. La fel de ok merge și Video Player+GMAIL, Facebook sau Chrome.

Screenshot_2013-04-22-23-08-37Screenshot_2013-04-20-18-20-13

2. S Health: monitorizare și sugestii despre sănătate

Samsung aduce pe smartphone o aplicație prin care utilizatorul poate să vadă/conștientizeze informații legate de sănătatea sa. S Health e în principiu o agendă în care îți ții o evidență a informațiilor/acțiunilor ce au ca scop domeniul sănătății (sună cam aiurea, știu). Dacă activezi aplicația, ea folosește senzorii din dotare (și Samsung Galaxy S4 chiar are o grămadă, credeți-mă!) ca să extragă date relevante. Am folosit opțiunea de monitorizare a exercițiilor, activată pe mers. Via GP mi-a monitorizat deplasarea și a înregistrat câteva informații interesante.

Știu că în Play Store sunt câteva aplicații mult mai complexe care fac același lucru sau chiar mai mult. S Health e deja pe smartphone – o folosești dacă ai chef, nu te obligă nimeni. Sigur sunt că măcar o dată toți viitorii posesori de Galaxy S4 o vor încerca.

Screenshot_2013-04-21-21-17-06Screenshot_2013-04-22-23-07-48

S4 are în dotare senzor de umiditate, căldură și un barometru. Combinația datelor preluate de la ei în S Health poate genera informații interesante dacă aveți timp să le parcurgeți.

3. S Voice: un fel de Siri pentru Android

Menirea funcției S Voice este să fie un asistent care să răspundă comenzilor vocale. Din câte am văzut e optimizat pentru limba engleză. Se activează la fel ca Google Voice – adică se ține apăsat mai mult timp butonul home.

Ce are în plus, e un widget asociat calendarului, ce poate să citească la propriu intrările din calendarul GMAIL. Și în plus să mai anunțe și ultimele două intrări de pe Facebook. Dacă la partea cu anunțatul întâlnirilor ne descurcăm cu informațiile românești citite în engleză, pentru update-urile de pe Facebook mai bine ne lăsăm păgubași. Sau devenim utilizatori de limba engleză – nu e deloc o opțiune rea. Chestia este oarecum complicată dacă vom dori să ne pune prietenii să vorbească în limba engleză Smile.

Screenshot_2013-04-22-23-08-16Screenshot_2013-04-22-23-06-11Screenshot_2013-04-22-23-06-31

4. WatchOn: telefonul devine telecomandă universală

Inițial am trecut rapid peste opțiunea WatchOn. La ce mă ajută? De ce aș folosi-o? Mi-am schimbat părerea când nu găseam telecomanda smart TV-ului LG și am zis că dacă tot am la dispoziție WatchON să încerc să testez aplicația. Nu are de ce să strice.

În Google Play Store se regăsesc aplicații speciale pentru controlul via WiFi a aproape oricărui smartphone. Necesită o configurare prealabilă și prezența unei rețele WiFi pe care să funcționeze. Cu WatchOn treaba e mult mai simplă: aplicația folosește funcțiile IR de pe smartphone împreună cu codurile aferente tipului de aparat selectat și se transformă în telecomandă universală. Și chiar merge Smile.

Screenshot_2013-04-22-23-06-38

Opțiunea asta merge de minune împreună cu integrarea DLNA a player-ului video implicit: de foarte multă vreme folosesc smartphone-ul pe post de player video pentru materialele video pe care le vizionez. Îmi e mai ușor să descarc ceva pe smartphone și de acolo să rulez direct pe Smart TV decât să fac un share pe rețea sau să copiez pe harddiscul legat pe USB la Smart TV.

5. Places: destinații turistice interesante în jurul locației curente

Samsung s-a aliat cu Tripadvisor și a generat un widget personalizat pe care l-a pus pe unul din ecranele home screen de pe Galaxy S4. Scopul este să ofere utilizatorului informații relevante despre locurile interesante pe care le poate vizita în jurul locației curente (se poate folosi serviciul de localizare sau se poate specifica în mod special un anumit loc). Spre surprinderea mea, a mers și Galaxy S4 mi-a făcut câteva recomandări chiar foarte ok în jurul Brașovului. Toți cei ce călătoresc des și au nevoie de un sfat, ar face bine să activeze opțiunea.

Screenshot_2013-04-22-23-06-46Screenshot_2013-04-22-23-06-59

6. Album: o poveste în imagini

Cam toți producătorii de smartphone-uri de generație nouă au introdus facilitatea de generare automată de albume pornind de la colecția de poze. Ce a făcut diferit Samsung este să permită catalogarea pe bază de tag-uri a pozelor și agregarea lor într-un album. Folosirea e relativ simplă dacă te interesează domeniul.

Screenshot_2013-04-22-23-07-11

7. Dual mode camera: înregistrare simultană prim ambele camere foto

Încer și acum să îmi dau seama care ar fi o utilizare reală a facilității de afișare simultană a imaginilor preluate de pe cele două camere foto din dotarea lui Galaxy S4. Încă nu mi-a venit nicio idee validă, dar am decis că merită să vă spun de facilitate. Discutam azi cu niște colegi despre folosirea funcției atunci când te dai într-un roller coaster. Nu zic că nu e fain să te filmezi și pe tine și ce se vede în față, numai că e cam ciudat să faci asta în plină viteză, cu un smartphone de aproape 700 EUR în mână, pe care să riști să îl pierzi.

Screenshot_2013-04-22-23-27-32

Dacă Samsung a pus acolo funcția și e folosibilă, sigur se vor găsi idei faine de utilizare. Numai să ajungă aparatul în mâinile masei de utilizatori și să vedeți ce proiecte vor ieși.

8. Smart stay, smart scroll: aparatul știe dacă te uiți la el sau nu

Numărați fantele de pe partea superioară a ecranului principal de pe Galaxy S4. Acum încercați să vă gândiți pentru ce sunt acolo, ce senzori sunt implementați.

Un răspuns vi-l dau eu: fantele asund niște camere ce pot înregistra multe informații utile. Împreună cu software adecvat pot de exemplu să detecteze fața umană și să urmărească ochii. Dacă ei privesc pe ecran, atunci materialul video redat (pe YouTube sau prin player-ul video implicit) să meargă normal. Când utilizatorul își întoarce privirea de pe ecran, să pună materialul pe pauză. Chiar merge, credeți-mă.

Atâta doar că nu veți dori tot timpul să vă uitați permanent pe ecran pentru ca filmul să se deruleze și pentru asta va fi nevoie să dezactivați manual opțiunea de smart stay.

Samsung Galaxy S4 23

9. Air view, air gesture

Similar cu ceea ce am povestit anterior este funcția de recunoaștere a gesturilor. Pui smartphone-ul pe masă și folosești gesturile făcute cu mâna ca să controlezi aplicația de pe home screen.

Ați încerca așa ceva? Și la ce v-ar ajuta?

Scenarii sunt câteva, unele chiar valide. Dar vă las pe voi să le descoperiți.

10. Screen mirroring

Deja nu mai vorbim de un lucru specific doar lui Galaxy S4. Cam toate modelele noi (Optimus G are și el așa ceva) pot să se folosească de WiFi Direct ca să transmită pe un TV cu funcția activată tot ceea ce e afișat pe ecranul smartphone-ului. Funcția e mult mai utilă decât rularea pe DLNA pentru simplul motiv că nu suntem limitați la transmiterea doar a informațiilor multimedia. Orice e activ pe home screen-ul Android la momentul respectiv poate fi afișat pe smart TV. Stai frumos în fotoliu și vrei să faci browsing, să vezi informația mai clar pe un display mai mare, dacă cel de 5 inci al lui Galaxy S4 nu îți e suficient. Sau la fel de bine să te uiți cu prietenii la un slideshow sau un film.

11. Blocking mode

Ai multe alternative în Play Store pentru funcția de blocare a apelurilor. Necesită timp și cunoștințe despre ceea ce vrei să obții ca să alegi cea mai bună aplicație. Pe S4 opțiunea există și prin simpla activare te asiguri că nu te mai deranjează nimeni în afara celor pe care i-ai setat special să poată trece de paznicul virtual. Funcționează foarte bine pentru situațiile în care ești într-o întâlnire și îți activezi blocking mode, lăsând de exemplu doar apelurile familiei să treacă.

 

Cam asta e o selecție a celor mai utile elemente pe care le-am descoperit până acum. Dacă voi ați găsit și altceva, aștept sugestii să le discutăm.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

8 COMENTARII

  1. Am actualizat din greseala telefonul si acum s-au schimbat chestii in el ca de exemplu bateria apare alba , bara apare altfel etc .. cum il pot face la loc ?

  2. Daca am facut un update la software si nu mai am aplicatia S health care in mod normal vine la pachet cu telefonul, cum o pot reinstala sau cum o pot gasi?

    Multumesc frumos

  3. Am incercat sa folosesc functia de telecomanda universala dar cred ca am facut ceva gresit, nu imi mai merge nici telecomanda de la televizor, nici cea de la receiverul digi. Ce pot sa fac sa repar situatia? Multumesc anticipat.

  4. Functia de blocare a apelurilor a existat si la telefoanele Samsung fara Android, se numea reject list. E o veste buna ca au reusit sa o readuca la un telefon de top.
    Smart stay si smart scroll par destul de greu de utilizat si nu cred ca vor avea succes printre utilizatori.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep