HomeFeaturedFocusTOP 10 funcționalități pentru BlackBerry 10

TOP 10 funcționalități pentru BlackBerry 10

image

După o primă impresie despre BlackBerry Z10 e momentul să discut puțin și despre sistemul de operare instalat pe acest aparat. BlackBerry 10 vine să aducă produsele din noua generație BlackBerry (fostă RIM) în epoca modernă, făcând trecerea de la interfața cu meniuri, clasică, destul de încălcită și greoaie de pe versiunile anterioare, către una mai curată, optimizată pentru folosirea touch.

BlackBerry 10 e abia la început. E foarte ușor să îi găsești minusuri – de fapt dacă e să comparăm primele versiuni de Android, iOS sau Windows Phone cu BlackBerry 10 lucrurile nu mai sunt chiar așa de problematice. Din contră aș zice, nivelul de la care pleacă BlackBerry 10 este unul superior.

Nici nu se putea altfel, situația de pe piața sistemelor de operare pentru smartphone-uri nu mai permite erori și dacă BlackBerry nu joacă așa cum trebuie, va trebui să părăsească competiția. Lucrul valabi de altfel și pentru Microsoft cu Windows Phone.

Din ce am apucat să testez până acum, un TOP 10 al celor mai interesante funcții (pentru mine) de pe BlackBerry 10 arată așa:

10. Integrare DLNA

Pe o conexiune WiFi activă se poate activa serviciul de partajare de materiale multimedia via DLNA. Așa e posibil ca de pe orice aparat compatibil din rețeaua WiFi să fie accesate fișierele existente pe memoria internă a telefonului.

Sau dacă e cazul, prin Play to, să se ruleze direct de pe smartphone materiale multimedia pe un receptor din rețea. Treaba asta e preinstalată în sistemul de operare: nici iOS, nici Android și nici măcar Microsoft pe Windows Phone nu au așa ceva.

IMG_00000093

9. Story Maker

O aplicație prin care se poate crea rapid un material video plecând de la un set de poze existente pe aparat. Se selectează o temă a proiectului, se adaugă pozele și coloana sonoră (dacă se dorește, evident) și se randează. Rezultatul poate fi folosit pe orice canal media dorit.

IMG_00000091

8. Notificări în aplicații

Prezentate într-un mod similar iOS și Android, aplicațiile de pe BlackBerry 10 pot să genereze notificări atunci când au de dat un mesaj. Ce nu e prins în BlackBerry HUB se vede în sistemul de notificări din aplicații.

IMG_00000092

7. Mobile Hotspot și Internet Tethering

Două opțiuni controversate, supuse restricțiilor din partea operatorilor de telefonie mobilă sunt cele legate de partajarea conexiunii la internet via WiFi sau Bluetooth/USB. BlackBerry 10 are de la început posibilitatea de a oferi suportul pentru așa ceva: utilizatorul de BlackBerry nu trebuie decât să între în meniu și să își activeze funcția dorită. Nimic altceva nu mai e necesar – nici aplicații, nici configurări suplimentare.

IMG_00000094IMG_00000095

6. Preview de aplicații

Într-un stil Android mai degrabă, BlackBerry 10 poate să prezinte thumbnail-uri pentru ferestrele aplicațiilor ce rulează în memorie la un moment dat. Utilizatorul le poate parcurge folosind opțiunile de swype și dacă e cazul, le poate închide apăsând pe butonul x.

IMG_00000089

5. Informații rapide despre notificări

Sistemul de notificare din BlackBerry 10, reunit sub BlackBerry HUB ar trebui să fie un diferențiator important în lupta cu concurența. Ideea e bună, implementarea mai trebuie finisată. Mi-a plăcut faptul că are două funcții: cea în care îți dă detalii generale – vedeți mai jos cum sunt afișate informațiile. Ajungi la ele printr-un început de swype de la stânga la dreapta.

IMG_00000090

4. Setarea permisiunilor pe fiecare aplicație în parte

Pe Android de exemplu putem vedea doar ce drepturi de acces are o aplicație pe sistem. Dacă dezvoltatorul a avut chef să dea drepturi maxime, nu prea avem ce face. În cazul lui BlackBerry 10, sistemul de operare permite la instalare (sau ulterior dacă e cazul) să fie selectate și validate personal drepturile de acces. Mi se pare mult mai în regulă o astfel de abordare ținând cont de faptul că nu poți spune apriori că orice dezvoltator are destulă experiență sau e mânat de gânduri bune.

IMG_00000096

3. Share: partajarea în stil Android

Un mare plus al BlackBerry 10 este preluarea de pe Android a sistemului de partajare (share) pentru fișierele multimedia și informațiile din browser. Din meniul aplicației – se face swype spre dreapta, se poate selecta opțiunea Share. Ea aduce la îndemâna utlizatorului toate canalele de partajare de informații, la fel ca la Android.

De exemplu, așa poți trimite rapid o poză către diverse destinații – email, facebook, twitter etc. Când se adaugă o aplicație nouă, ce vine cu canal propriu de partajare, el va apărea în secțiunea Share.

IMG_00000098

2. Controlul sonorului pe aplicația activă

Dacă dați drumul la un material multimedia via YouTube, player-ul propriu BlackBerry sau orice altă aplicație, atunci când veți dori să modificați sonorul prin tastele hardware, pe ecran o să apară o fereastră de control în care se vede foarte clar numele aplicației și se oferă suport pentru oprirea stream-ului sau trecerea către o nouă piesă. E util celor ce folosesc smartphone-ul mai intens în zona multimedia.

IMG_00000101

1. BlackBerry HUB: sistemul unificat de notificare

Punctul forte al BlackBerry 10 este sistemul său integrat de notificare în care fiecare canal definit: email, rețele de socializare, SMS, BBM etc. prezintă separat informații preliminare. Și de aici se poate intra direct în aplicația de care suntem interesați.

Modul de prezentare a mai curat decât pe Android și după ce te obișnuiești cu el începe să îți placă. Un control mai detaliat pentru fiecare membru al HUB-ului ar fi făcut opțiunea excelentă – nu vrei ca orice acțiune să fie evidențiată. Sau cel puțin eu nu vreau asta.

IMG_00000103IMG_00000088IMG_00000102IMG_00000104

Printre cele 10 funcții de TOP amintite mai sus aș mai putea discuta liniștit încă cel puțin 10 pe care le consider interesante. Am totuși reținerea că implementarea e abia la început și mai e nevoie de finisare.

Partea bună este că după ce le descoperi încep să îți placă și îți vine mai ușor să te acomodezi cu BlackBerry 10. Să îi dai o șansă până la urmă.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep