HomeFeaturedFocusClueful: aplicație Android care să vă avertizeze de potențiale pericole

Clueful: aplicație Android care să vă avertizeze de potențiale pericole

Screenshot_2013-05-23-16-07-55Screenshot_2013-05-23-16-08-15

Poate că sunteți deja familiarizați cu ultimele rapoarte care arată cât de multe elemente nedorite (ca să nu zic direct pericole) se găsesc permanent în aplicațiile Android care se descarcă din Google Play Store sau oricare altă bibliotecă similară de aplicații Android. Și ați început să vă ridicați semne de întrebare legate de acuratețea informațiilor pe care dezvoltatorii de aplicații le publică în descrierea programelor din Play Store. Deseori ajungeți să vă întrebați ”Oare aplicația asta face ceea ce mi se spune că face?”, ”Să o instalez?”.

Știu toate astea că trec și eu prin aceleași situații. Ori de câte ori am nevoie de o aplicație nouă mă asigur că există cel puțin câteva zeci de mii de download-uri, că scorul ei este peste medie, că nu există probleme serioase raportate.

Chiar și așa, nu prea stau liniștit și dacă nu e absolut obligatorie, renunț la respectivul program. Pur și simplu e mai sigur.

Săptămâna trecută BitDefender mi-a arătat proiectul lor Clueful,un modul similar ca funcționalitate cu ceva ce au deja implementat în soluția comercială din Play Store. Clueful analizează permisiunile cerute de fiecare aplicație ce este instalată și prezintă un raport în care ridică un semnal de alarmă în legătură cu riscul de expunere a intimității prezent pe sistemul Android.

Rezultatul este afișat sub forma unui top de aplicații cu risc ridicat, mediu și redus. Cu cât sunt mai multe aplicații în zona de risc mare, cu atât mai mult utilizatorul ar trebui să analizeze mai atent ce instalează și ce folosește pentru că e posibil ca multe din informațiile personale să iasă de pe aparat.

Pentru fiecare aplicație în parte, Clueful extrage lista de permisiuni accesate, ce ulterior e prezentată utilizatorului într-un limbaj mai explicit.

Screenshot_2013-05-23-16-08-25Screenshot_2013-05-23-16-08-37

Acesta poate să facă ulterior niște rapoarte mai detaliate din care să reiasă ce pericole majore ar fi prezente. Vedeți mai jos despre ce e vorba: viruși, adware, potențiale generatoare de costuri, ce urmăresc locația etc.

Screenshot_2013-05-23-16-08-06

Informațiile de mai sus ajută utilizatorul să își dea seama dacă ceva nu e în regulă cu ecosistemul său de aplicații. Și să reacționeze (dezinstalare) atunci când e cazul.

Clueful nu ocupă mult spațiu pe telefon și nici nu necesită foarte multe resurse. Vă recomand să descărcați aplicația din Play Store și să vă jucați puțin cu ea, vedeți ce știe și dacă vă e de folos.

Dacă nu vă place, o dezinstalați. Eu încă o am Smile pe HTC One.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep