HomeFeaturedFocusDiferența semnificativă între sistemele de operare mobile: iOS și Android preferate de...

Diferența semnificativă între sistemele de operare mobile: iOS și Android preferate de anumite case de software

image

Canalys a făcut o analiză a ecosistemului de aplicații din zona de mobile și a ajuns la concluzia simplă cum că aplicațiile de top de pe iOS și Android lipsesc de pe Windows Phone și BlackBerry, în ciuda eforturilor Microsoft și a partenerilor.

Din primele 50 de aplicații gratuite și comerciale listate în Google Play și Apple App Store din SUA, doar 34% sunt prezente și pe Windows Phone sau BlackBerry (informații înregistrare pe 21 mai 2013). Strict legat de Windows Phone, doar 16 din cele 50 de aplicații din App Store sunt prezente în cateforia gratuită și doar 14 în cea comercială. Situația e ceva mai bună față de Google Play, unde 22 din cele 50 de aplicații de top gratuite sunt prezente și doar 13 din cele 50 plătite.

Pentru Blackberry situația e și mai dramatică, lipsa aplicațiilor importante fiind și mai acută.

Dacă este să comparăm cele patru ecosisteme, în Google Play Store și App Store sunt peste 800000 de aplicații, 145000 în Windows Store, 120000 în BB10. Numai că simpla raportare a unui număr de aplicații nu e un motiv suficient pentru a face comparații, dacă nu este introdus în calcul și criteriul calității/utilității pentru consumator.

Și din analiză mai lipsește un element foarte important: disonibilitatea caselor de software pentru a oferi aplicații dedicate către Windows Phone și BlackBerry. Strict legat de Windows Phone, aplicații populare precum YouTube, Google Maps sau Instagram nu au clienți oficiali, doar implementări ale terților (sau chiar ale Microsoft) ce nu sunt consistente cu experiența completă generată pe celelalte platforme. Vina nu este neapărat a Microsoft ci mai degrabă e o decizie de a izola sistemul de operare Windows Phone, discutabilă dacă stăm să ne gândim la mesajele de interoperabilitate lansate de Google în ultima perioadă.

Între timp, atât clientul de YouTube cât și cel de Instagram (exemple date des) au ajuns în Windows Store pentru Windows Phone 8, cu soluții a căror eficiență este bunicică. Așa că argumentul conform căruia nu sunt aplicații în Windows Store nu mai stă în picioare cam de mult timp.

Da, nu sunt aplicații oficiale, cu interfețe similare pe toate platformele. Sunt însă alternative, uneori foarte bune.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep