HomeFeaturedFocusPleci în SUA în vacanță. De ce e bine să ai net...

Pleci în SUA în vacanță. De ce e bine să ai net și ce îți alegi?

image

Am căutat destul de mult răspunsul la întrebarea asta înainte să plec spre SUA. Știam că o să stau două săptămâni, că voi avea la mine un Nokia Lumia 920 și un Sony Xperia Z pentru care aveam nevoie de internet – trebuia sa umblu destul de mult în timpul zilei, tocmai atunci când aveam nevoie de comunicare (email, twitter, facebook, skype, browsing etc.) și nu puteam să mă bazez exclusiv pe WiFi-ul de la hotel pentru toate astea.

De acasă nu am reușit să mă lămuresc ce oferte există, care e cea mai convenabilă, ce rețea să îmi iau etc. Așa că m-am trezit dis de dimineață în New York și am ieșit la plimbare, m-am înfipt în primul magazin cu oferte de telefonie mobilă ieșit în cale. S-a nimerit să fie un AT&T, operator către care am fost orientat de mai toată lumea cu care am discutat înainte, ca un punct de plecare.

În fața la Brooklyn Bridge, pe partea dinspre WTC e un mic părculeț cu o frumoasă fântână arteziană. Lângă el, e un magazin AT&T măricel. Acolo, o domnișoară isteață (Aisha pe numele ei) mă întreabă politicos: ”vă ajut cu ceva domnule?”.

Da. Normal că mă ajuți mi-am zis. ”Aș vrea o cartelă microSIM cu net pe ea. Dacă se poate, să fie și cu minute, da nu e neapărat necesar. Poate și roaming?”

Aisha zâmbește și îmi spune: ”ce telefon aveți?” … Lumia 920.

”E deblocat?” … Da.

”Sigur e deblocat?” … Da!

”Ok. Atunci vă pot oferi o cartelă 4G la 50 USD.”

Și ce primesc întreb eu.

”Aveți 250 de minute de voce folosibile oriunde în SUA, SMS-uri nelimitate oriunde în lume și 1 GB trafic de pe smartphone, 4G.”

Sună bine zic, se poate și roaming de voce?

”Unde?” întreabă Aisha.

Păi … Europa zic eu timid.

”Unde în Europa?”

România.

”Un moment, să verific … Vă costă încă 5 USD în plus ca să activați serviciul roaming”.

Mulțumesc.

Așa m-am ales pentru comunicare cu un card microSIM de la AT&T, pe care am dat 50 USD. Cu tot cu taxe e undeva la 54 USD, fără roaming că oricum merge Skype-ul. (Merge, testat de mine, cu video și voce!). 25 USD pentru minute, 25 USD pentru date. Când se termină un pachet se activează altul, la aceiași bani.

De ce e mai ok net-ul prepay decât cel în roaming în SUA?

Chiar nu cred că mai trebuie să explic cuiva de ce e mai indicat să îți cumperi o cartelă preplătită cu date și voce decât să ai roaming. Pentru simplu fapt că pentru 50 USD în cazul ăsta am primit 1GB de trafic, 250 min și sms-uri nelimitate.

Un calcul mic, la tarifele standard practicate de Orange plăteam 1,92 EUR pentru fiecare apel primit (sub 20 de minute și banii erau deja consumați), vreo 70 de minute de apeluri locale și cam 120 de SMS-uri, tot locale. Fără să pun la socoteală traficul de date, ce bate liniștit 7 EUR/MB. Poate cu mici artificii de opțiuni preplătite să ieși ceva mai ieftin, departe de combinația voce+date+sms din 54 USD.

Dacă nu mă credeți, faceți singuri calculele.

La ce te ajută net-ul când călătorești în SUA

Inițial m-am gândit că o să folosesc doar mail, twitter și facebook. Skype din când în când. Ceva știri dacă o să fie cazul. Toate setate pe push notification ca să fiu la curent cu ce mai e pe acasă.

Am ajuns să folosesc net-ul pentru orice chestie pe care nu o înțelegeam. Să aflu direcții de deplasare: Windows Phone are inclusă o funcție deșteaptă care îți aduce automat informații despre chestiile interesante din jurul tău: se apasă butonul Search și ai acolo restaurante, distracție, știri, starea vremii etc. Să găsesc punctele de interes din zonă, să văd programul diferitelor magazine/restaurante. Să verific orarul de zbor pentru avion etc.

Cât timp m-am plimbat prin New York am folosit sugestiile astea și mi-au fost de mare folos – inclusiv cu orarul vaporului către Staten Island Ferry și cel al metro-ului. Când GPS-ul de pe mașină a luat-o razna am activat Here Drive+ Beta de pe Lumia pe o adresă găsită cu Google. M-a dus la destinație fără probleme majore.

Sugestiile de restaurante au fost bine primite Smile. Mai ales direcțiile și sfaturile despre ce ar trebui să aleg din meniu.

Cred că am folosit în SUA funcțiile smart de pe Lumia 920 cât nu am făcut-o acasă în toată perioada în care am avut 920 în teste.

Aici, orice ai nevoie se găsește pe net. Sper că undeva în câțiva ani să putem avea și în România funcții similare.

Atenție! AT&T vinde numerele și veți fi asaltați de SPAM

O ultimă chestie: dacă ajungeți să vă luați un prepay în SUA asigurați-vă că aveți în agendă numerele celor cu care vreți să vorbiți. Ar fi bine să nu răspundeți la celelalte apeluri – și vor fi destule! În cazul meu, bănuiesc că AT&T are acorduri cu ceva companii care se ocupă de promoții pentru că la câteva ore după ce am activat cardul am început să primesc SMS-uri promoționale și o grămadă de apeluri – nu am răspuns, evident. Nu trece o zi fără să mai sune telefonul de două trei ori …

Până acum am consumat cam 400 MB din pachetul de 1 GB. O bună bucată pentru niște trafic de pe YouTube când așteptam avionul în aeroport. După experiența asta, mi-am dat seama că pe Windows Phone consum sub un sfert din traficul de date pe care l-aș face în aceleași condiții pe Android. Și asta e bine, pentru că nu m-am ”zgârcit” deloc. Ori de câte ori am avut nevoie, am apelat la netul de pe conexiunea mobilă. E drept, e completată de una WiFi.

Dacă răspundeți veți pierde minute: în SUA sistemul e făcut în așa fel încât și cel ce sună și cel ce e sunat cheltuie minute/bani. Discuții inutile cu diverși roboți sau reprezentanți o să vă coste și nu aveți nevoie de asta.

 

În concluzie, dacă ajungeți prin SUA și aveți un smartphone, luați-vă un prepay cu net și date. Ieșiți mai ieftin decât cu roaming-ul și aveți la îndemână internetul ori de câte ori e nevoie – sigur o să vă scoată din situații incomode.

Două lucruri negative: AT&T zice că mi-a dat card 4G. Până acum nu am prins nicăieri conexiune 4G și din păcate zona de acoperire AT&T pe unde am avut eu drum a fost slăbuță. De asta și bateria de pe Lumia 920 se duce foarte repede.

A doua chestie, nu poți face tethering la conexiunea de date. Nici cu fir pe laptop și nici router WiFi. Cumva AT&T a băgat un filtru de care Lumia 920 ține cont și de câte ori activez WiFi tethering se dezactivează conexiunea de date. Cică trebuie plătit suplimentar pentru această opțiune.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. “Toate setate pe push notification ca să fiu la curent cu ce mai e pe acasă”

    La ce se refera PUSH NOTIFICATION ?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep