HomeFeaturedFocusÎn patru ani Microsoft a pierdut aproape 70% din cota de pe...

În patru ani Microsoft a pierdut aproape 70% din cota de pe piață pe device-uri

image

Oare așa să fie? O analiză de la Benedict Evans ne face să credem că din 2009 în 2013 Microsoft a ajuns la o cotă de 25% din ceea ce se numește piața ”connected devices”, de la un zdrobitor 90%.

Când vrei cu adevărat să demonstrezi un anumit lucru, atunci te folosești de date parțiale și ajungi la rezultatul dorit. Analiza Benedict Evans se bazează exclusiv pe cifrele de vânzări de produse noi și trag o concluzie simplă: “Microsoft a devenit irelevant”. Poate că așa este, în ceea ce înseamnă produse către end-user. Clar vânzările de PC-uri au scăzut, lumea orientându-se către smartphone și tablete – decizie normală: dacă ai un laptop de 3-4 ani cu Windows, care merge foarte bine, de ce ai mai investi în unul nou? El face treaba cu Windows Vista, 7 și acum 8, chiar foarte bine. Cine nu își mai face treaba? Telefonul și tableta. Și atunci utilizatorii investesc aici.

Înseamnă că a scăzut cota de piață Microsoft la 25%? Nu aș crede. A scăzut procentual cota de piață pe aparate noi, lucru ce nu înseamnă neapărat că și în volum vorbim de același lucru. Tot cei de la BE spun: “PC sales were 59m units in 1995 and rose to over 350m in 2012. Of course, that’s now coming to an end.”. În traducere liberă, dacă în 2009 Microsoft avea 90% dintr-un volum de 100 milioane de unități și acum au cam 25% din 350 milioane înseamnă că au scăzut cu … 3 mil. Au devenit irelevanți cum ar spune domnii aștia de la BE.

Ce îți e și cu cifrele astea.

Oricum, nu contează. Ieri citeam că și vânzările de iPad-uri au scăzut și găselnița de a include tabletele în rapoartele de PC-uri se întoarce împotriva celor ce au creat-o: probabil tot din cauza lui Windows 8 și a incapacității Microsoft de inova au scăzut și vânzările astea, nu?

image

Aș fi fost de acord dacă analiza viza doar piața de tablete și smartphone-uri. Da, aici Windows nu reușește să fie relevant și Microsoft pierder (dovadă stocul de 900 de milioane USD cu tablete Surface RT nevândute).

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep