HomeFeaturedFocusReview Huawei Ascend W1: un Windows Phone mult mai bun decat va...

Review Huawei Ascend W1: un Windows Phone mult mai bun decat va imaginati

Huawei W1 9

Oricât de utile ar fi display-urile de 4.7 inci și mai mari, o să apreciez permanent un smartphone ce se poate ține comod într-o singură mână, nu cântărește mult și permite o utilizare decentă în condiții bune de autonomie. E ceea ce mi s-a întâmplat atunci când am pus mâna pe modelul Ascend W1 (124.5 x 63.7 x 10.5 mm) făcut de chinezii de la Huawei.

Nu ridicați din sprâncene pentru că nu aveți de ce. Dați-i o șansă lui W1 în fața Nokia sau HTC și veți fi plăcut surprinși de ceea ce primiți: un Windows Phone 8 cu diagonala de 4 inci, carcasă de plastic (doar 130g), cameră de 5 MP mult mai bună decât altele din categorie și un cipset Qualcomm MSM8230 Snapdragon, cu CPU dual-core la 1.2 GHz Krait.

Construcție: o abordare interesantă a conceptului Windows Phone

Huawei W1 40Huawei W1 20

Huawei W1 este un smartphone ce țintește zona medie spre joasă, dovadă fiind alegerea plasticului pentru carcasă (face ca telefonul să fie ușor și ieftin) și dotarea lui cu un display de 480 x 800 pixeli, cameră foto de 5 MP, doar 4 GB pentru stocare și 512 MB RAM. În teste am primit modelul cu carcasă albastră, ce pune și mai bine în evidență tile-urile de aceiași culoare.

Obișnuit fiind cu dimensiunile lui Lumia 920 și ale lui HTC One, când am pus prima dată mâna pe Ascend W1 mi-a plăcut cum se ține și cum se simte. Ai în mână altceva, mai simplu, mai ușor de manevrat.

Carcasa are o construcție interesantă: partea din față e dominată de display-ul IPS LCD de 4 inci (cu 480 x 800 pixeli) și o densitate de 233 ppi (chiar bună în condițiile date), terminat cu o denivelare, bruscă aș zice eu.

Huawei W1 8

În imaginea de jos de vede mai clar design-ul ales de Huawei pentru W1. Am încercat să îi găsesc o utilitate și nu prea mea ieșit, așa că las inovația doar în capitolul design – trebuie să recunosc că nu strică deloc.

Huawei W1 32

Sticla display-ului e mărginită de o bordură îngustă, ieșită puțin peste nivelul ecranului.

Huawei W1 29Huawei W1 16

În partea superioară avem logo-ul Huawei pus exact sub fanta difuzorului și camera secundară. În zona de jos, sunt cele trei butoane touch, specifice aparatelor Windows Phone:

Huawei W1 18Huawei W1 28

Ecranul de pe Huawei W1, deși IPS, nu e chiar cea mai feritică alegere pentru un utilizator ce va folosi aparatul preponderent afară. Vara, pe soare puternic, sunt probleme în identificarea informației de pe ecran.

În schimb touch-ul funcționează chiar bine.

Huawei W1 21Huawei W1 22

Culorile sunt bine definite. Vedeți mai jos o comparație între Lumia 920 (stânga) și Huawei Ascend W1 (dreapta). Albastrul de pe ecranul lui W1 e o idee mai deschis, culoarea neagră e mai degrabă un gri decât negru.

Huawei W1 4

Pe laterale avem butoanele de volum (în partea stângă), poziționate destul de aproape de partea superioară a telefonului și cel ce activare a camerei foto (pe laterala din dreapta, în partea inferioară).

Huawei W1 23Huawei W1 30

Sus, simetric față de jack-ul audio există butonul de pornire/oprire. Huawei a ales să folosească butoane metalice argintii pentru pornire/oprire și cameră, plastic pentru controlul volumului.

Spatele lui W1 este din plastic. Tronează pe el fanta camerei foto de 5 MP și flash-ul asociat, logo-ul Huawei plus cel Windows Phone.

Huawei W1 37

Accesul la baterie, SIM și cardul microSD se face prin scoaterea capacului, din același plastic albastru, de o dimensiune foarte mică – ar trebui să manevrați cu atenție capacul ca să nu riscați să îl spargeți:

Huawei W1 27

Utilizare: se mișcă suficient de bine pentru un utilizator începător

În termeni de viteză pot compara orice Windows Phone cu Lumia 920 și HTC 8X, aparate ce încorporează tehnologie de generație nouă. Ambele folosesc 1 GB pentru memorie.

Huawei W1 fiind un smartphone mediu, are în dotare doar 512 MB RAM. Schiimbarea nu e vizibilă decât în cazul în care rulați în paralel aplicații ce consumă extrem de multe resurse (navigația GPS, player radio). Pe utilizare normală, cu un Facebook, Twitter, player radio și browser nu veți vedea prea mari diferențe. Din contră, sunt cazuri în care se mișcă aproape la fel de bine ca și aparatele din catergoria high end. Apropo de memorie, citisem deunăzi o analiză în care se spunea că sub 2% din aplicațiile din Windows Store au probleme în a rula pe aparate cu 512 MB RAM.

Huawei W1 25

Îl puteți alege cu încredere pentru a-l folosi într-o utilizare normală – nu așa cum stresez eu fiecare smartphone ce îmi pică în mână.

Huawei W1 11

La nivel de performanță, Huawei Ascend W1 se situează puțin sub Nokia Lumia 820. În testul Browsermark, ce simuleaza experienta de browsing de pe un smartphone, reușește chiar o valoare destul de apropiată: 1658 puncte, față de 1582 în cazul lui Lumia 820.

Nici în Antutu Benchmark, Ascend W1 nu stă chiar rău: performanța sa este peste cea înregistrată de un Lumia 900, telefon de generație mai veche.

image

Dau datele acestea ca să vă ajut să vă faceți o idee despre cum se mișcă Huawei Ascend W1.

Autonomia e un aspect la care stă destul de bine: cu o baterie de 1950 mAh reușește să ruleze radio de pe internet via o conexiune 3G timp de peste 6 ore. În condiții reale de folosire, W1 are o autonomie de peste o zi, cu opțiunile de power management active. Ceea ce nu e rău deloc.

Pentru partea de telefonie, performanța este una normală. L-am testat pe rețeaua Vodafone, cu conexiunea de date pornită aproape permament și nu am detectat probleme – e drept nici nu l-am stresat foarte tare prin zone cu semnal slab.

Multimedia: o cameră foto peste așteptări

Deja când vorbești de o cameră foto de 5 MP ai tendința să o desconsideri din start. Lucru ce nu trebuie făcut în cazul lui Huawei Ascend W1. Cele câteva poze făcute cu el mi-au arătat că rezultatele pt fi chiar interesante.

Vedeți mai jos o poză făcută în condiții de lumină puțină, cu setări automate:

WP_20130724 3

Următoarea este făcută în lumina zilei.

WP_20130724 4

Și două de detaliu:

WP_20130724 8WP_20130724 1

Înregistrează 720p, la 30 fps.

Sunetul redat în difuzor e decent. Să nu aveți pretenții de iPhone 5 sau HTC One, asta e sigur.

Concluzie: o alternativă pentru modelele ieftine de la Nokia

Acestea fiind zise, ajungem la final. Huawei Ascend W1 e un smartphone pentru gama de preț medie spre joasă. Performanța, design-ul și materialele din care e construit fac casă bună, oferind un aparat pe care se poate conta și care își face treaba.

Lucrurile ce trebuie știute sunt: o dată că cei 4GB pentru stocare s-ar putea să fie rapid insuficienți și chiar dacă aveți microSD, nu veți putea muta aplicațiile așa cum vă doriți – la un moment dat nu veți mai avea spațiu pentru a instala aplicații noi.

Huawei W1 7

În al doilea rând, aparatul se încălzește dacă îl puneți la treabă, nu într-atât încât să se blocheze, dar totuși …

Viteza de reacție este bună, display-ul suficient de generos.

Îl recomand celor ce vor să vadă cum e Windows Phone și nu vor să investească într-un model high end. Trebuie să mai știți și că într-o configurație similară, un Android se va mișca mult mai greu în tot ceea ce veți dori să faceți cu el.

În ceea ce privește aplicațiile, ecosistemul Windows Phone 8 nu e la fel de dezvoltat ca cel Android sau iOS. Găsiți însă aplicațiile importante, cu funcții similare ca cele de pe Android sau iOS. Nu consider că ar fi un punct negativ, din contră, pe configurația aleasă de Huawei pentru W1, Windows Phone și viteza sa, alături de integrarea în sistemul de operare a multor funcții, este chiar un plus de luat în seamă.

 

Evaluare Mobzine: 7.5/10

Preț: aprox 900 lei

Informații: Huawei

 

PRO CONTRA
+ dimensiune
+ greutate
+ camera foto
– doar 4 GB pentru stocare
– carcasă din material plastic
– fără aplicații personalizate

 

Specificații tehnice:

OS: Windows Phone 8

Dimensiuni: 124.5 x 63.7 x 10.5 mm

Greutate: 130 g

Display: 4 inci, IPS LCD capacitive touchscreen

Rezoluție: 480 x 800 pixeli, 233 ppi

Memorie: 4 GB stocare, 512 MB RAM

CPU: Dual-core 1.2 GHz Krait

Cipset: Qualcomm MSM8230 Snapdragon

Video: Adreno 305

microSD: da

Conectivitate: Bluetooth 2.1, microUSB, WIFi 802.11 b/g/n, GPS

Camera foto: 5 MP cu flash și autofocus, VGA secundară

Senzori: accelerometru, proximitate

Baterie: Li-Ion, 1950 mAh

[nggallery id=24]

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep