HomeFeaturedFocusDespre iA Writer, o aplicație excelentă de iOS si MacOS

Despre iA Writer, o aplicație excelentă de iOS si MacOS

0_intro_iAWriter_epublio

În drumețiile mele prin lumea digitală, pe vremea când descompuneam online-ul și bookmark-uiam toate site-urile/blogurile interesante de design digital, am descoperit agenția de design Information Architects. Odată studiat portofoliul și odată citite, fără excepție, toate articolele publicate pe blogul iA (începând din anul 2005), am decis că pot să mă „îndrăgostesc” de Oliver Reichenstein – semnatarul articolelor și unul dintre fondatorii agenției de design digital. Cu această ocazie, am descoperit și iA Writer, o aplicație iOS și MacOS destinată „celor care scriu”.

1_iAWriter_macbook_iPad_epublio

Aplicația, iA Writer, dezvoltată de iA a fost gândită (și funcționează) conform principiului „less is more” (mai puțin înseamnă mai mult). Pe scurt, unul dintre obiectivele dezvoltatorilor a fost crearea unei aplicații de luat notițe pe iDevice, fără setări inutile. Un obiectiv îndeplinit cu succes: utilizatorul nu este distras de la ceea ce are de făcut (de la scris), tocmai pentru că nu i se oferă ocazia. Oportunitățile multiple de editare/formatare – pe care le pun la dispoziție alte aplicații/programe de acest gen (Microsoft Word, Apple Pages etc.) – lipsesc cu desăvârșire.

2_iAWriter_epublio

Focus Mode – opțiunea aduce în centrul atenției doar o singură propoziție/frază (cea în curs de editare), pentru a nu distrage atenția „scriitorului” de la ceea ce scrie.

3_previews

Sunt permise o serie de formatări de text, accesibile doar din tastatură (titluri, liste, bold, strong etc.). [sursă foto: blog iA]

4_iA-Writer-iOS-File-System1

Suport iCloud – documentele (organizate inclusiv în foldere) pot fi sincronizate între aplicația desktop (MacOS) și cea iPad/iPhone (iOS). [sursă foto: blog iA]

5_iAWriter_epublio

Dimensiunea fontului este standard, nu poate fi modificată manual de către utilizator; în schimb, fontul se va redimensiona în momentul în care utilizatorul va modifica dimensiunea (pe lățime) „ferestrei” de vizualizare/editare.

6_iAWriter_epublio

Funcția Find and replace poate fi apelată cu ajutorul tastelor, prin binecunoscuta scurtătură [cmd]+[F].

7_iAWriter_epublio

În bara de jos a ferestrei de vizualizare/editare, utitizatorul are acces rapid la activare/dezactivare funcției Focus Mode (Focus On/Off – în stânga), dar și la informații despre text (număr de cuvinte, număr de caractere, timp de citire – în dreapta).

8_iAWriter_epublio

Fișierele text pot fi exportate în format RTF (Rich Text Format) sau HTML.

9_iAWriter_epublio

Ortografie și gramatică – opțiunea de verificare/editare/corectare este disponibilă (clic dreapta).

10_iAWriter_epublio

Alte setări/opțiuni disponibile în aplicația iA Writer.

Observații personale (care se regăsesc și în conceptul aplicației):

1. Utilizatorul nu știe niciodată ce vrea, ce îi este cu adevărat util și ce este… marketing.

2. Prea multe opțiuni distrag atenția de la scopul interacțiunii dintre utilizator și aplicație/program.

3. Nu îi oferi „scriitorului” ocazia să piardă vremea printre setări/funcții/formatări, pentru că se va tranforma într-un mic și inutil designer/tehnoredactor/art director/creative director etc. Se va simți confortabil în postura aceasta, în detrimentul poziției care i se potrivește.

4. Typography. Typography.Typography. It’s all about typography and interface.

5. Aplicațiile bune costă. O aplicație care îți aduce satisfacții în utilizare este o investiție.

iA Writer nu va transforma utilizatorul într-un scriitor mai bun, dar cu siguranță îl va ajuta în scriere. Eu sunt un bun exemplu în acest sens…

Informații aplicație:

Preț aplicație Mac OS: 4,49 Euro

Preț aplicație iOS: 0,89 Euro

Developer: Information Architects Inc.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep