HomeFeaturedFocusWindows XP se apropie de pensionare: Microsoft renunță oficial la el

Windows XP se apropie de pensionare: Microsoft renunță oficial la el

image

Notați data de 8 aprilie 2014 pentru că e momentul în care Microsoft pensionează oficial bătrânul Windows XP, terminând serviciile de asistență pentru toate sistemele licențiate Windows XP. Totodată ajunge la final și perioada de asistență pentru Office 2003.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că Microsoft nu va mai răspunde cererilor de suport tehnic pe Windows XP și Office 2003 și nici nu va mai oferi patch-uri de stabilitate/securitate indiferent de gravitatea situației întâlnite.

De ce expiră serviciile de suport?

În 2002, Microsoft a introdus politica referitoare la ciclul de viață al serviciilor de suport, pornind de la sugestiile clienților de a oferi mai multă transparență și predictibilitate pentru serviciile de suport acordate pentru produsele Microsoft. Conform acestei politici, produsele Windows și Office beneficiază de cel puțin 10 ani de suport (5 ani de suport Mainstream, 5 ani de suport Extended, după cum este detaliat aici), la nivel de pachet Service Pack. Având în vedere acest calendar, suportul pentru Windows XP SP3 și Office 2003 va expira la 8 aprilie 2014.

Impactul major se regăsește la nivelul companiilor ce încă folosesc bătrânul Windows XP (nu zâmbiți pentru că încă mai sunt companii mari ce își bazează activitatea pe Windows XP și IE 7/8). Microsoft a agregat o listă de consecințe ce urmează momentului în care asistența tehnică va fi oprită.

Riscuri de securitate: în lipsa actualizărilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruși, spyware și alte programe care afectează securitatea și confidențialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protecție completă odată cu expirarea suportului pentru Windows XP;

Probleme de software: numeroși distribuitori de software și hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obține actualizări pentru Windows XP și Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern și nu va rula pe Windows XP;

Lipsa centrelor de suport: În cazul apariției unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online și prin telefon;

Timp de nefuncționare: riscul unei căderi de sistem și al unei întreruperi a activității companiei poate crește ca urmare a expirării suportului și a învechirii sistemelor hardware care funcționează cu Windows XP;

Riscuri de conformitate cu reglementările în domeniu: sistemele lipsite de suport și actualizări sunt vulnerabile la riscurile de securitate. Acest lucru poate provoca probleme în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, ducând la suspendarea acreditărilor și la notificări publice referitoare la eșecul organizației în a asigura protecția sistemelor și a informațiilor despre clienți și parteneri.

Companiile și utilizatorii casnici ce au încă Windows XP și Office 2003 vor putea folosi în continuare licența, fără să mai beneficieze de actualizări și suport. Ceilalți, pot să se folosească de opțiunile de upgrade către Windows 8 (sau 7 dacă doresc) despre care găsesc mai multe detalii aici www.microsoft.ro/modern.

Ionut GaotaIonuț Gaotă, Windows & Mobility Business Group Lead, Microsoft România: „Sunt 12 ani de la lansarea Windows XP și 10 ani de la lansarea Office2003, iar lumea s-a schimbat mult de atunci. Am asistat la o creștere exponențială a utilizatorilor de internet și, odată cu aceasta, o creștere a atacurilor cibernetice care țintesc sisteme de operare învechite. Întrucât după data de 8 Aprilie 2014, Microsoft nu va mai oferi suport pentru Windows XP și Office 2003, utilizatorii privați și companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii se expun unor riscuri majore de securitate, confidențialitate a informațiilor personale și a datelor sensibile de companie, clienți, parteneri. În plus, sunt vulnerabili la atacurile informatice și noi forme de viruși. Microsoft îndeamnă utilizatorii de Windows XP și Office 2003 să facă upgrade către Windows 8 și Office 365 în perioada imediat următoare, pentru a profita de avantajele celor mai noi și productive tehnologii. Pentru firme mici, medii, dar și companii mari, dorim să accentuăm în mod special urgența de a începe procesul de migrare de la Windows XP către Windows 8 și testarea aplicațiilor pe noua platformă, în aceste ultime 7 luni rămase până la expirarea suportului.”

În cazul României, anunțul Microsoft e de importanță majoră: Windows XP are încă o cotă de piață considerabilă (Conform StatCounter) – 40,45%, fiind pe locul doi, după Windows 7, e adevărat, în scădere.

StatCounter-os-RO-monthly-201208-201308-bar 

Pe baza graficului de mai sus, sn ar trebui să mire pe nimeni nici ratele mari de infecție cu malware din România. XP a fost un sistem de operare care și-a făcut treaba, dar a fost plin de găuri de securitate.

Valentin Vancea, CEO ANSSI: „Amenințările cibernetice nu se mai limitează în a viza doar rețelele mari ale corporațiilor. Atacatorii au înțeles că țintele sunt mai vulnerabile atunci când utilizatorii lucrează acasă, unde, de obicei, măsurile de securitate sunt mai slabe. De aceea, ne propunem să promovăm avertismentul că utilizatorii trebuie să mențină un nivel corespunzător de securitate atât în mediul de lucru cât și atunci când lucrează acasă, utilizând serviciile de Internet”.

Cred că a venit momentul să se schimbe ceva. Ori să se treacă la versiuni noi de Windows ori să se aleagă sisteme de operare alternative. Oricum ar fi, o să fie mai benefic pentru toată lumea decât situația în care se rămâne la XP.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep