HomeFeaturedFocusHadoop in Windows Azure disponibil pentru public

Hadoop in Windows Azure disponibil pentru public

image

Serviciul Hadoop din Windows Azure e oficial disponibil pentru public sub numele de HDInsight Service. Folosește de fapt Apache Hadoop, făcut să fie stabil pe Windows Azure și e compatibil cu instrumentele de BI de la Microsoft – Excel, SQL Server și PowerBI.

Eron Kellu, SQL Server General Manager la Microsoft declară simplu ”vrem să facem accesibil conceptul de BIG DATA către un miliard de utilizatori”și ”informația să fie accesibilă oricui”.

Modalitatea prin care se întâmplă asta e clară: framework-ul e accesibil în cloud, utilizatorii pot să instanțieze când au nevoie clustere Hadoop.

Îmi place părerea lui Zoli:

Adevărata democratizare a scenariilor de analiză Big Data doar așa se poate face, în cloud. Practic stochezi, stochezi, stochezi datele și, când ai nevoie să le macini (map reduce etc), atunci ridici un cluster de Hadoop, pardon, de HDInsight, le macini și apoi le analizezi așa cum erai obișnuit în BI-ul tradițional cu PowerPivot și Power View. Simplu, elegant.

HDP o să permită utilizatorilor să folosească Hadoop pe servere proprii în interiorul datacenter-urilor. Hortonworks a anunțat HDP 2.0 săptămâna trecută și în următoarea lună va veni un update care să introducă compatibilitatea cu Windows Server.

În schimb Microsoft a donat 25000 de linii de cod către Apache în ideea că vor fi introduse în Hadoop.

La IT Camp, în primăvara lui 2013 am văzut o prezentare foarte interesantă despre Hadoop ținută de Mihai Nadăș. O puteți parcurge mai jos ca să vă familiarizați cu conceptul dacă nu îl cunoașteți încă:

Detalii mai multe se găsesc pe blog-ul msdn și pe windows azure http://www.windowsazure.com/en-us/services/hdinsight/.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep