HomeFeaturedFocusAsus UX301L sub lupa: alternativă la MacBook Air?

Asus UX301L sub lupa: alternativă la MacBook Air?

DSC_3140

Fiind un utilizator înfocat de MacBook Air 13 cu Windows 8.1, varianta din 2011 am considerat că este absolut necesar să văd cum funcționează și un ultrabook cu caracteristici similare, construit special pentru Windows 8. Când Asus a adus în România modelul UX301L, cu display touch și carcasă din sticlă protejată cu Gorilla Glass 3 momentul a fost cum nu se poate mai bun să îl cer pentru a-mi face o idee despre cum funcționează.

Ideea de laptop construit din sticlă sună avangardist. Ultrabook cu display touch și carcasă din sticlă cu Gorilla Glass, modelul pe alb sună incitant. De ce să nu văd cum merge?

M-am jucat mai multe zile cu el, folosindu-l în paralel cu MacBook Air-ul meu pentru operațiile clasice de editare de text, creare de prezentări, rularea de mașini virtuale, editare foto/video la un nivel minimal plus zona de redare filme.

Tentația unui display touch a fost mare, numai că și dezamăgirea e la fel: pe Windows 8, într-o structură de ultrabook clasic, fără ecran detașabil, nu prea ai multe de câștigat. Manevrarea e cam incomodă – nu vei sta la birou să citești știri sau să faci browsing touch. Iar dacă stai în fotoliu/canapea/pat sigur nu vrei să ai în brațe laptop-ul.

Aspect: îmi place varianta pe alb

Asus UX301L arată bine pe alb. Păstrează design-ul consacrat al seriei UX, foarte asemănător cu MacBook Air. Tastatura aerisită, forma alungită și grosimea diferită a body-ului sunt de bun augur. Mă așteptam să fie ceva mai subțire (15,5 mm) și mai ușor (1,4 Kg) .

DSC_3142

Partea superioară a carcasei e din sticlă protejată cu Gorilla Glass 3. Cea inferioară din aluminiu. Partea bună este că amprentele nu se văd așa de puternic precum te-ai fi așteptat.

Tastatura e aerisită, te obișnuiești rapid cu ea.

Fantele de aerisire sunt puse sub laptop, cele de difuzoare pe laterale (sunet Bang & Olufsen ICEpower).

Conectivitate

UX301L are două slot-uri USB, un microHDMI, jack-ul audio, un cititor de carduri SD și un mini display port. Față de un MacBook Air de 13, împreună cu UX301L vine direct în pachet și un adaptor USB pentru rețea plus cel mini display pentru un monitor extern. Chestii pentru care ar mai fi trebuit să plătești încă 50 EUR în eventualitatea în care ai fi avut nevoie de ele.

Pentru rețea, UX301L vine cu modul 802.11a/b/g/n/ac integrat. Mai există Bluetooth și WiDi.

image

Display: Full HD

Pe UX301L exită o placă grafică Intel HD 4400 capabilă să ofere o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli (Full HD) pe display-ul ultrabook-ului. Fără o schimbare de DPI va fi cam greu de utilizat pe 13,3 inci.

 

image

CPU, RAM: Core i5-4200U, 8 GB RAM

UX301L vine cu un procesor Intel Core i5-4200U, suficient de puternic să funcționeze fără probleme vizibile chiar și atunci când e pus serios la treabă. 8 GB RAM sunt un plus ce nu trebuie niciodată neglijat.

Pentru stocare, varianta testată de mine a venit cu un SSD de 128 GB. În combinația asta fiind la fel cu MacBook Air-ul meu.

image

Performanță și autonomie

Două lucruri m-au interesat la UX301L: dacă poate să ruleze mașini virtuale în condiții similare cu ceea ce poate MacBook Air-ul plus celelalte sarcini de lucru și autonomia. La ambele a răspuns pozitiv: performanța este aproape de cea oferită de MacBook Air 13 (nu am rulat benchmark-uri pentru simplul motiv că nu am avut la dispoziție timpul necesar pentru așa ceva), autonomia net superioară.

Cu WIndows 8 Pro (NU am pus 8.1 pentru că știu că sunt ceva probleme de driver pentru display-ul touch) UX301L e capabil de autonomie de cel puțin 8 ore în utilizare normală – adică browsing pe WiFi, editare de text, email etc. Ideal pentru cine merge des pe la conferințe și are nevoie de o sculă cu care să lucreze nestingherit o zi întreagă.

image

Chiar și în zona de editare video/foto, pentru ceea ce am avut eu nevoie să realizez pentru mobzine.ro, UX301L și-a făcut treaba. Puțin mai lent decât MacBook Air 13 în aceleași condiții de utilizare.

Dau însă viteza pe autonomie, în momentul de față pentru mine valorând mai mult să știu că am autonomie mai mare și 8 GB pentru mașini virtuale.

Concluzie: interesant, cam scump

DSC_3154

La un nivel de utilizare fără pretenții de performanță uriașă în zona de procesare, cu elementele de conectivitate extinse, 8 GB RAM și rezoluție Full HD plus display touch, UX301L e probabil cel mai ok/complet ultrabook de 13,3 inci pe care l-am văzut în ultima vreme. Și arată foarte bine.

Acum, dacă cineva e în dubiu să își ia un MacBook Air de 13, generația nouă sau UX301L, diferența de preț pentru modele cu configurații similare (8GB RAM, adaptoarele de ethernet și display) nu e chiar foarte mare în România. Mi-ar fi greu să fac o recomandare generală – eu aș merge tot pe MacBook pentru că am posibilitatea să rulez și Mac OS pe același hardware cu Windows-ul. Și nu mă impresionează elementul touch pe display.

Totuși, 2000 EUR dați pe UX301L nu e o sumă mică. Se justifică întrucâtva prin design, material, conectivitate, sunet Bang & Olufsen, autonomie.

Dacă vă place cum arată, luați-l că nu o să vă pară rău. Dacă vreți un cel mai bun ultrabook, mergeți totuși pe MacBook Air varianta nouă. E mai rapid și mai ușor. Autonomia e similară

Strict în sfera Windows, UX301L e soluția care mi-a plăcut cel mai mult. De asta are recomandarea mea.

Informatii: Asus

PRO CONTRA
+ design
+ elemente de conectivitate incluse în pachet
+ display
+ tastatură aerisită
+ autonomie
+ sunet
– preț
– ceva probleme la touchpad
– greutate
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep