HomeFeaturedFocusNexus 5 review: excelent pentru pretul cerut

Nexus 5 review: excelent pentru pretul cerut

Nexus 5 - 1

Cu Nexus 5 Google și LG arată că pot face o echipă excelentă și să aducă pe piață un produs deosebit conceput pentru cerințele pieței. Platforma Android e preferată de majoritatea covârșitoare a utilizatorilor, cu accent direct pe criteriul preț. Google a înțeles asta și a cerut LG să facă un produs competitiv, la un preț adecvat.

Așa a ieșit smartphone-ul de dezvoltatori pentru 2014, Google Nexus 5. Seria Nexus, aflată acum la a cincea ediție revine de unde a plecat: adică un produs bine conceput, adaptat cererii pieței, la un preț corect.

Când primul Google Nexus a ieșit pe piață (Nexus One) am avut privilegiul să fiu printre primii care l-au avut pentru testare și review în România și la momentul respectiv am spus că este exact ceea ce avea nevoie piața. Ulterior, HTC Desire, telefonul făcut de HTC pe același schelet cu Nexus One a arătat că am avut dreptate.

Situația pare să se repete: Nexus 5, varianta pentru dezvoltatori a lui LG G2 este un produs creat pentru ceea ce cere piața: are o configurație hardware de top, un excelent display, singurul ce rulează Android 4.4 KitKat și nu în ultimul rând un preț pe măsură: 349 USD.

Când HTC, Samsung sau chiar LG fac produse de top care sunt vândute la prețuri cel puțin duble, trebuie să vă puneți întrebarea de ce Nexus 5 e mai ieftin? Ar fi ușor de spus pentru că pe produsele Google nu se plătește brandul. Din păcate nu este așa – chiar și Google trebuie să facă bani, drept urmare diferența de preț e legată de alte lucruri, pe care le veți afla în ceea ce urmează.

Aspect: subțire, ușor, carcasă rugoasă

Nexus 5 este un aparat din generația 2013, cu display de 4,95 inci (1920 x 1080 pixeli) și o dimensiune de 137.9 x 69.2 x 8.6 mm. Cântărește doar 130 g. Cifrele acestea nu vă zic cu siguranță nimic până în momentul în care veți pune mâna pe Nexus 5, clipă în care lucrurile capătă sens.

Mai exact vă dați seama că Nexus 5 este cu mult mai subțire și ușor decât v-ați fi imaginat. Priza este foarte bună, aparatul se manevrează cu ușurință. Peste toate astea, este extrem de ușor – 130 de grame pentru un aparat cu un display de aproape 5 inci și baterie de 2300 mAh.

Nexus 5 - 3

Fără excepție, toți cei ce au văzut la mine Nexus 5 au declarat un singur lucru: ”ce fain e!. În sfârșit a făcut Google un aparat ca lumea”.

Probabil că aprecierile pozitive ies pe marginea faptului că Nexus 5 are o carcasă ce nu mai are nici plasticul variantelor Samsung și nici încercarea cu sticlă de pe Nexus. Are în schimb un material plastic, similar cu cel de pe Nexus One, negru pe sample-ul testat de mine, alb pe cealaltă variantă comercializată de Google. Ce este diferit față de celelalte modele de Nexus este tocmai posibilitatea de a avea o aderență mai bună și faptul că amprentele nu mai sunt așa de vizibile (tot se văd, nu la fel de pregnant).

Nexus 5 - 9

Marginile carcasei sunt rotunjite, creând un corp bine proporționat și ușor de prins/manevrat. Fără butoane ieșite ostentativ deasupra carcasei și fără o bordură proeminentă a carcasei, Nexus 5 arată ca un aparat unibody, compact în care nu putem avea acces. În realitate nu e chiar așa, capacul din spate este detașabil (pe sample-ul avut în teste am reușit să desfac capacul și să văd bateria).

Nexus 5 - 11

Accesul la baterie nu este un lucru pe care Google și LG l-au dorit pentru utilizatorul obișnuit. Singura fanta detașabilă este cea din partea dreaptă a carcasei, chiar de sub butonul de pornire/oprire, ce permite accesul la slot-ul microSIM. Celelate – microUSB este în partea de jos, jack-ul audio în partea superioară, difuzorul frontal pe fața aparatului, difuzoarele pentru multimedia în zona inferioară, la fel ca la iPhone.

Îmi place foarte mult cum e prins display-ul în carcasă și finisajul de pe partea din spate – lentila camerei foto iese puțin peste nivelul carcasei, logo-ul Nexus și cel LG fiind inspirat poziționate.

Nexus 5 - 4

Accesul la butoanele de volum și cel ce pornire/oprire e extrem de simplu, în timpul folosirii nu m-am ciocnit de activări accidentale.

Nexus 5 nu este cel mai frumos aparat cu Android pe care l-am văzut și nici cel mai bine construit: este făcut exact așa cum trebuie pentru publicul căruia i se adresează.

Display: cel mai bun lucru de pe Nexus 5

Dacă este să aleg lucrul ce îmi place cel mai mult la Nexus 5 acesta este indiscutabil display-ul. Un HDS IPS+ semnat LG, minunat în afișarea culorilor face din Nexus 5 un aparat ideal pentru vizionarea de conținut multimedia și nu numai. După cum am spus deja, Nexus 5 vine cu un display de 4,95 inci a cărui rezoluție Full HD de 1080 x 1920 pixeli e ideală pentru un aparat care trebuie să seteze trendul în materie de caracteristici ale smartphone-urilor Android din 2014.

Nexus 5 - 10

Rezoluția de 1080 x 1920 pixeli pe un display de 4,95 inci favorizează o densitate de 445 ppi, normală pentru un aparat de top din 2013/2014. Culorile redate nu numai că sunt calde, naturale, dar și contrastul este excelent, ca să nu mai zic modul în care culoarea neagră este afișată.

Touch-ul merge perfect: niciun moment nu am avut probleme cu controlul sistemului de operare Android.

Hardware: referință cu ceva minusuri

Aparatele din seria Nexus vândută de Google ca și smartphone-uri pentru dezvoltatori au (aveau) următorul concept: nu trebuie să fie cele mai bune, trebuie doar să fie cele care înglobează elementele hardware ce ar trebui să fie referința în anul următor pentru piața Android.

În traducere pentru noi, utilizatorii obișnuiți, când vorbim de un smartphone Nexus ne referim la acel smartphone care are toate caracteristicile pe care seria de smartphone-uri din anul următor le va folosi cel mai bine. Până acum Google a cam reușit să facă asta.

Nexus 5 - 7

Cu Nexus 5 mi se pare că a cam dat greș. Da, în termeni de cipset și placă video, Nexus 5 e referință: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, cu un CPU Quad-core 2.3 GHz Krait 400 și GPU Adrenp 330. Numai că referința se cam oprește aici: avem doar 2 GB RAM, când deja Galaxy Note 3 are 3 GB (și introducerea unui singur GB în plus aduce spor de performanță), aparatele de top ale momentului au deja NFC și Wireless Display și wireless charging, camera de doar 8 MP e puțin cam demodată pentru anul 2014, bateria de 2300 mAh puțin cam nepotrivită.

Practic nimic nu lasă să se vadă vreo funcție/capabilitate nouă de care să ne bucurăm în 2014. Din cauza asta zic că Nexus 5 nu e chiar referința, cu toate că din punct de vedere dotare singurul lucru ce se poate reproșa cu adevărat este o cameră foto cu performanță mai bună.

Multimedia: cameră de 8 MP cu dual shot și boxe normale

Pentru toți cei ce își pun mari speranțe în camera foto de pe Nexus 5 am o veste proastă: nu e așa de bună precum sperați. 8 MP cu flash LED, stabilizare optică a imaginii (rezoluție de 3264 x 2448 pixeli) și mod automat de focalizare, cu software ce oferă funcție duală de înregistrare video și foto simultană, bucură pe multă lume, nu pe toată.

După ce ți-ai făcut o imagine despre cum poate să facă poze un iPhone 5s, Galaxy S4, Galaxy Note 3, Lumia 925 și Lumia 1020, sau HTC One te pregătești de ceea ce e mai bun în cazul lui Nexus 5. Așteptările nu sunt răsplătite: Nexus 5 nu face poze rele, dar nici nu iese în evidență prea tare.

Flash-ul e destul de bun să ajute la focalizare pentru situațiile în care lumina ambientală nu este una potrivită. Problemele apar la detalii.

IMG_20131111_194112

A doua poză, în lumină ambientală slabă: aș zice că nu e rea.

IMG_20131108_135640

Dacă trecem la lumină bună, rezultatele se îmbunătățesc și ele semnificativ:

IMG_20131118_132116

Și când lumina nu este chiar suficientă:

IMG_20131118_140519IMG_20131114_084326

Și acum înregistrările video. Prima, în grabă, cu mișcări bruște – focalizarea e în general bună, detaliile suficiente:

Iar a doua cu mai multe elemente ce își schimbă poziția în cadru:

Fiecare decide acum dacă rezultatele îi sunt pe plac sau nu. Din punctul meu de vedere lucrurile puteau fi mult mai bune.

Performanță: cu Android 4.4 Nexus 5 merge impecabil

Ceea ce ne așteptăm cu toții de la un smartphone din seria Nexus se întâmplă: LG Nexus 5 mere impecabil. Combinația de procesor puternic, 2 GB RAM și Android 4.4 rezultă un gadget ce nu o să vă dezamăgească în termeni de performanță atunci când îl veți folosi … la orice veți dori.

Sistemul de operare merge așa cum trebuie, aplicațiile se deschid aproape instantaneu, touch-ul răspunde așa cum trebuie. Lucrurile astea contează înainte de toate și trebuie să le știți.

Nexus 5 - 5

Dacă vreți să vedeți cum se comportă în comparație cu alte aparate, atunci haideți să facem niște comparații.

Prima data, în Benchmark Nexus 5 e mai rapid ca LG G2, nu suficient de rapid încât să bată Galaxy Note 3.

image

Viteza pură a procesorului în calculul valorii PI nu e chiar cea la care ne-am fi așteptat: 162 ms e o valoare aproape dublă față de cea obținută de Galaxy Note 3!

image

Un test mai sofisticat precum e CaffeineMark ne arată că Nexus 5 nu e chiar așa de rapid precum ne-am fi așteptat: de în urma lui LG G2 și a lui Galaxy Note 3.

image

Performanța se mai echilibrează în An3DBench, unde Nexus 5 bate din nou LG G2 și e aproape de Galaxy Note 3.

image

Celebrul Quadrant nu e deloc prietenul lui Nexus 5: doar 8802 puncte. Aș da vina pe o optimizare pentru Android 4.3 care dezavantajează singurul aparat ce are în momentul de față cea mai nouă versiune de Android 4.4 KitKat, adică sample-ul de Nexus 5.

image

Într-un test ce simulează un comportament mai apropiat de modul în care folosim noi smartphone-ul, adică unul de browser, Nexus 5 devine cel mai bun Android: 2985 puncte (mai mare, mai bine). Rezultatul este obținut în testul Browsermark:

image

Același comportament pe care l-am văzut și în testul Quadrant se repetă în AntuTu: Nexus 5 se clasează mult sub LG G2 și Galaxy Note 3. Din nou, explicația poate fi legată de o incompatibilitate cu Android 4.4. Sau nu.

image

Și nu în ultimul rând, în 3DMark, Nexus 5 obține 14920 de puncte pentru Ice Storm Unlimited, sub ceea ce au punctat LG G2 și Galaxy Note 3.

Cu aceste informații în minte, analiza performanței lui Nexus 5 este inconsistente. Uneori e rapid, așa cum se așteaptă de la el, alteori dă rateuri. Strict pentru clasificare aș zice că Nexus 5 e la fel de bun ca și LG G2 sau Galaxy Note 3.

Pe de altă parte, la capitolul autonomie lucrurile se schimbă radical: Nexus 5 are un comportament fluctuant cu abateri pe care nu am reușit să le explic. Am măsurat 11 ore și 49 de minute pentru redarea în buclă a unui material video, cu setarea de power management activă și toate conexiune wireless închise – valoarea e sub ceea ce poate Galaxy Note 3 sau LG G2. Pentru folosirea pe wireless, Nexus 5 a capotat după 4 ore și 33 de minute de redare a unui stream radio via WiFi. Ceva nu funcționează cum trebuie, poate să fie vorba de niște probleme pe sample-ul avut de mine.

87

În folosire normală, Nexus 5 a rezistat și o zi cu datele active și sincronizările push pornite. Suficient pentru standardul de azi.

Concluzie: face toti banii (349 USD)

A venit acum și momentul în care să răspund la veșnica întrebare: merită banii?

Eu zic că da, DOAR DACĂ dați pe el 349 USD. Dacă vă gândiți să îl luați la prețurile de aici (eMag de exemplu) atunci mai bine vă orientați către un alt aparat (One, LG G2, Galaxy Note 3) cu abonament la un operator. Veți primi mult mai mult.

Nexus 5 a readus în actualitate ideea de smartphone făcut pentru ceea ce cere piața nu pentru a demonstra că se poate face ceva foarte bine. Cele trei lucruri care contează: display, procesor, performanță sunt excelent implementate. Peste ele, o construcție simplă pe o carcasă ergonomică sunt atu-uri de necombătut.

Nexus 5 - 2

Mai e de amintit că în continuare Nexus 5 e singurul aparat de generație nouă (în afara celorlalte Nexusuri) ce rulează noul sistem de operare Android 4.4 KitKat de la Google. Fiind vorba între noi, nici nu am observat că de fapt e Android 4.4 pe Nexus 5 și nu Android 4.3. Puțini sunt cei ce vor aprecia subtilele adiții introduse de Google.

În partea cu elemente negative, despre Nexus 5 se poate critica lipsa unei modalități de conectare a unui microSD, camera foto ce nu excelează, calitatea doar ”normală” a difuzoarelor, aspectul normal al carcasei.

Toate astea puse în balanță cu prețul de doar 349 USD nu fac decât să vă spună un lucru: la ele renunțați dacă vreți un Nexus, la un preț atractiv.

Merită? Eu zic că da. Mi l-aș lua de sărbători. Faceți cumva să ajungeți la un prieten din SUA și luați-vă de acolo Nexus 5. Poate chiar pe alb.

La noi e încă prea scump. Poate că atunci când o să intre în oferta operatorilor (adică în curând) situația să se schimbe!

 

Informații: http://www.google.com/nexus/

Preț: 1999 lei la emag

 

PRO CONTRA
+ excelent display
+ Android 4.4
+ Performanță
+ ergonomie
– lipsa slot microSD
– camera foto
– autonomie incosistentă
– preț în România
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep