HomeFeaturedFocusCartile raman singurul loc in care internetul nu a invins

Cartile raman singurul loc in care internetul nu a invins

image

Știam asta de multă vreme: când vine vorba despre o carte, majoritatea utilizatorilor preferă în continuare varianta tipărită, care poate fi ținută în mână, mirosită dacă vreți. Cu toate că vânzările de cărți pe tablete și ereader-e sunt în creștere, se pare că în continuare 62% din populația (tânără 16-24 de ani) preferă cărțile în format tipărit celor electronice.

Dacă în ceea ce privește industria audio online-ul a câștigat, la fel și în zona de ziare/reviste, cu cărțile situația e alta, îmbucurătoare încă pentru cei (puțini) ce mai au o afacere aici. Un chestionar The Guardian și Voxburner, arată că în rândul tinerilor există o pondere semnificativă a celor ce preferă încă formatul clasic. Cărțile rămân ceva de care ne atașăm, ne place să le vedem și să le atingem.

Interesantă este și explicația dată pentru acest comportament: ”spre deosebire de CD-uri sau ziare, cărțile reprezintă și un status social”. Oamenii se folosesc de ele ca să își arate preferințele, să transmită un mesaj și să definească caracterul celui ce citește. Așa ceva nu se poate face cu un eBook, pentru că nimeni în afară de cititor nu poate vedea ce citește acesta. În plus, o carte tipărită este considerată cu o valoare mai mare decât cea în format electronic și că își justifică investiția.

Mi se pare interesantă explicația, nu și trendul.

Voi preferați încă formatul tipărit sau ați trecut pe cel electronic? Cu toate tabletele și eReader-ele din casă, tot în format clasic citesc. Și îmi place la nebunie să fac asta, dincolo de faptul că nu mă pot concentra cum trebuie dacă citesc o carte de pe tabletă.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Eu am trecut in vara pe Kindle. Cateva avantaje pentru mine: citesc de peste patru ori mai mult decat inainte, este mult mai usor sa citesc in mijloacele de transport in comun decat sa am tot timpul o carte tiparita cu mine care in timp se deterioreaza, iar spatiul ocupat de carti este practic, neglijabil din punct de vedere fizic. Pentru mine, singurul dezavantaj este lipsa acelui feeling unic de a intoarce paginile cartii.

    Eu nu citesc pentru a demonstra un anumit status social sau pentru a-mi arata preferintele. Citesc pentru mine, pentru a invata lucruri noi si pentru a ma relaxa.

    Sunt de acord cu tine la partea cu cititul unui ebook pe tableta sau smartphone, e greu sa te concentrezi daca primesti permanent notificari. Kindle-ul rezolva insa perfect problema asta.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep