HomeFeaturedFocusWearable tech: cum arata piata ochelarilor de schi inteligenti

Wearable tech: cum arata piata ochelarilor de schi inteligenti

image

Cred că sunt mai bine de trei ani de când urmăresc piața de ochelari de schi inteligenți în speranța că voi găsi în sfârșit ceva care să merite și să mă facă să dau 450-600 USD pe un astfel de produs. Ochelarii făcuți de Zeal Optics au fost și au rămas produsul pe care îl am în vedere. Doar că nu m-am hotărât încă să îi cumpăr dintr-un motiv simplu: de ce să dau 600 USD pe un produs a cărui funcționalitate poate fi replicată ușor de o aplicație gratuită și orice smartphone iOS/Android/Windows Phone?

image

Adică, ce așteptări ai de la o pereche de ochelari de schi inteligenți? Eu cred că trebuie să aibă GPS și să poată înregistra datele legate de parcurs; să aibă un display pe care să poți urmări în timp real datele legate de poziția curentă, viteza de deplasare, eventual starea vremii în locația respectivă. Ideal ar fi să știe să afișeze și o hartă pe care să te poziționeze – doarGoogle oferă deja așa ceva.

Mă gândesc că nu ar fi rău să ai pe un astfel de gadget și o cameră de filmat (care să țină locul unui GoPro?!) care nu numai să salveze filmele dar care să poată fi și folosită pentru proiectarea de imagini într-un sistem de realitate augumentată (AR) în interiorul vizierei. Plus alte lucruri banale gen integrarea cu telefonul mobil ca să vezi informații despre apeluri, email-uri etc.

image

Cu cât m-am documentat mai mult cu atât am ajuns la concluzia că îmi doresc ceva ce nu există încă, deși sunt absolut convins că pasionați de sporturi de iarnă care să vrea și ei un astfel de gadget există într-o proporție foarte mare.

Soluții care oferă diverse bucăți din ceea ce vorbeam se regăsesc. În continuare ochelarii Zeal Optics Z3 par a fi cea mai bună alegere, oferind un sistem GPS, minidisplay integrat în genul celor folosite de piloții militari. În cursă pot sta și Oakley Airwave, arătoși dar cu probleme și un preț destul de piperat (600 USD). Puneți și Smith’s I/O Recon și aveți trei produse interesante la nivel teoretic.

În practică toate sunt bântuite de probleme: bateria este insuficientă pentru o autonomie de o zi pe pârtie (ca să nu vorbesc de timpii de încărcare – doar nu iei ochelarii într-o vacanță și îi folosești din două în două zile că nu apucă să se încarce), probleme la localizare și salvarea datelor, probleme de afișare a informației etc.

Cel puțin asta e concluzia pe care o trag din parcurgerea mai multor articole de pe net despre ochelari de schi inteligenți. Și mă felicit că nu m-am grăbit în luna decembrie să îmi fac un cadou pe care aș fi ajuns să îl regret.

Înclin să cred că până la urmă soluția pentru un sistem de ochelari inteligenți, gata de a fi folosiți și pe pârtiile de schi/snowboard s-ar putea să vină de la Google printr-o derivație a proiectului Google Glass. E foarte posibil.

Până atunci recomand un smartphone și o aplicație gen Runtastic (sau Ski Tracks) care la final aduc o parte din beneficiile căutate la o pereche de ochelari de schi inteligenți: localizare, date despre evoluția pe pârtie, email, social media și telefonie. E mai ieftin și mai de încredere pe moment.

Poate în anul 2014 să se miște mai bine lucrurile și să vedem o propunere crowdfounded care are succes. M-aș băga la așa ceva.

image

Dacă vă interesează o analiză completă vă recomand articolul ăsta de pe CNET. Mi se pare că surprinde foarte bine stadiul actual al pieței wearable tech în zona echipamentului de schi.

Fani, mai așteptați puțin, acum nu e momentul să investiți.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

  1. Spun si eu doar asa intr-o doara. Ma duc la ski sa ma simt bine. Fac o tura, viteza, slalom, nu conteaza.
    Exact de asta voi avea nevoie: GPS, lista apeluri pierdute, viteza medie, viteza maxima.
    Sesizeaza cineva ironia? 🙂

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep