HomeFeaturedFocusNokia X: cu o intarziere de 3 ani vine si primul Android...

Nokia X: cu o intarziere de 3 ani vine si primul Android semnat Nokia pentru piata low-end

image

Astăzi, la MWC 2014, Nokia a făcut ceea ce în opinia multora ar fi trebuit să facă în urmă cu trei ani: să anunţe combinaţia de hardware de calitate cu sistemul de operare Android. Deja ştiam că proiectul Nokia X implică un produs semnat Nokia cu o versiune open source de Android în care serviciile de cloud sunt cele Microsoft şi nu cele Google.

Nokia a anunţat oficial trei modele cu Android: Nokia X, Nokia X+ şi Nokia XL. Toate sunt construite pentru piaţa low-end, adică în jurul a 100 EUR şi menţin aspectul deja consacrat al seriei Lumia, cu tot cu interfaţa sub formă de Live Tile-uri.

Două lucruri merită amintite: Nokia foloseşte Android pe aparatele X numai că nu le şi leagă de cloud-ul Google. Pentru utilizatorul obişnuit informaţia asta nu înseamnă prea multe, doar că nu va putea să folosească direct Google Play Store să instaleze aplicaţii. Pentru asta are Nokia Store, celebrul magazin de aplicaţii pe care Nokia l-a folosit pentru a servi programe pentru Symbian. Serviciile GMAIL, Chrome, YouTube, Maps etc., specifice Android probabil că nu vor avea aplicaţiile Google dedicate ci soluţiile date de Microsoft pentru OneDrive, Outlook şi Skype. Cine va dori să le folosească va avea la dispoziţie browser-ul.

Pe de altă parte, cu seria X, Nokia urmează calea Amazon şi disociază sistemul de operare de Google, lăsându-l pe acesta din urmă fără o sursă importantă de venit (ştiţi că de fapt Google este singura companie care face bani din Android, preinstalând serviciile sale pe toate modelele), dacă modelul X va câştiga popularitate. Cumva mă aştept să existe ceva probleme de funcţionare cu serviciile Google, similare cele de pe Windows Phone, mod prin care Microsoft-Nokia o să arate lumii cât de deschisă este Google.

Revenind la Nokia X, X+ şi XL, vor fi plasate în zona de preţ de 109-Euro pentru XL, 99-Euro X+ şi cel mai mic model, X, va fi la 89 Euro pentru zonele “defavorizate”:  Europa de Est, Asia, America de Sud.

TheVerge are deja un handson cu familia Nokia X:

Nokia X are display de 4 inci, 512 MB RAM, suport microSD, dual SIM, cameră de 3 MP şi un singur buton de navigare. Toată seria X e construită pe un cipset 1GHz dual-core Qualcomm Snapdragon 8225. X şi XL vin cu ecran de 4 inci 800 x 480 pixeli IPS LCD. X+ şi XL au 756 MB RAM în loc de 512 MB. Bateria este de 1500 mAh, bună dacă luăm în considerare tipul de procesor şi cipsetul.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. Slabe configurații, mă așteptam la mai mult de la Nokia. Fără aplicații de calitate nu prea cred că vor avea succes. Oricum, greu de crezut că ar putea rula aplicații consumatoare de resurse. Fără Gmail, YouTube? De ce aș trece de la S4 la Nokia?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep