HomeFeaturedFocusHTC One M8 vs Samsung Galaxy S5: dimensiuni, aspect, materiale

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5: dimensiuni, aspect, materiale

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 31

Vă oferim ocazia să vedeți mai în detaliu cum arată HTC One M8 alături de Samsung Galaxy S5! Da, cele două Androide fanion de la Samsung și HTC sunt la noi în teste pentru câteva zile. Așa cum ne stăm bine, începem evaluarea lor printr-o comparație a elementelor de bază: dimensiuni, aspect, greutate, materiale. Și ca să avem o bază de comparație, ne-am folosit de un iPhone 5s, încă unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri din lume.

Interesant este că din nou avem în față trei modele cu design diferit, dimensiuni deosebite și funcționalități oarecum similare. Exact ceea ce așteaptă piața de smartphone-uri din acest moment: diferențiere.

Dimensiuni

După cum se vede relativ ușor din imaginea de mai sus, HTC One M8 este puțin mai mare decât Samsung Galaxy S5. Doar 4,4 mm pe care în general nu ți veți observa. Pe de altă parte, One M8 este cu aproape 2 mm mai îngust decât de S5 – combinația celor două dimensiuni permit ca în folosirea normală să nu prea observi diferențele între cele două.

Dacă ne referim la grosime, M8 e cu 1,3 mm mai gros.

Specificații HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 iPhone 5S
L x l x I 146.4 x 70.6 x 9.4 mm 142 x 72.5 x 8.1 mm 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Greutate 160 g 145 g 112 g
Display 5 inci 5.1 inci 4 inci
Rezoluție ecran 1080 x 1920 pixeli 1080 x 1920 pixeli 640 x 1136 pixeli
Densitate display 441 ppi 432 ppi 326 ppi
Protecție ecran Corning Gorilla Glass 3 Corning Gorilla Glass 3 Corning Gorilla Glass, oleophobic coating

Un amănunt pe care îl consider interesant este că pentru prima oară după foarte multă vreme, Galaxy S5 e mai confortabil de ținut înmână decât modelul similar de la HTC. Pun explicația pe seama faptului că cel din urmă este cu aproape 15 grame mai greu.

La capitolul grosime, HTC One M8 este cel mai gros, dar acest lucru se întâmplă doar pe mijlocul carcasei, aceasta având o formă ronjită. La margini HTC One M8 (cel mai de jos) pare a fi și cel mai subțire. Galaxy S5 e cu 1,3 mm mai subțire decât One M8. Pentru comparație, iPhone 5S are doar 7,6 mm.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 29

Design

Carcasele celor două smartphone-uri Android au formă rotunjită, marginile foarte frumos finisate, din metal. Treaba asta le dă o alură interesantă și contribuie la o impresie pozitivă.

Se diferențiază în mod evident. HTC One M8 (cel din partea stângă) are toată carcasa metalică și nu are niciun fel de buton hardware pe display. Galaxy S5 are doar marginile metalice, capacul din spate fiind dintr-un plastic cu o textură ce asigură o aderență mai bună.

Bordurile celor două carcase ies puțin peste nivelul display-ului ca să îi asigure protecție și o prindere mai bună.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 22HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 13

Diferențierea constructivă se vede și pe lateralele celor două aparate. De exemplu în partea superioară Samsung Galaxy S5 (cel din mijloc din imaginea de mai jos) are jack-ul audio, microfonul și fanta pentru conexiunea IR.

HTC One M8 are doar o bandă de plastic care ascunde și butonul de pornire/oprire, poziționat similar cu cel de la iPhone 5s.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 26

În partea de jos, Galaxy S5 (cel din mijloc în poza de mai jos) are o fantă (protejată cu un capac) în care se găsește slotul microUSB. Similar, HTC One M8 are slot-ul microUSB și jack-ul audio.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 28

Iar pe laterala din stânga, Galaxy S5 (cel din mijloc în imaginea de mai jos) are doar butonul de pornire/oprire pe când HTC One M8 are și butonul de volum și fanta pentru nanoSIM.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 29

Pentru laterala din dreapta Samsung Galaxy S5 are butonul de volum în timp ce HTC One M8 are fanta pentru cardul microSD.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 27

Galaxy S5 vine în continuare cu un buton hardware de HOME care acum are și rol de cititor de amprentă, opțiune similară cu cea implementată de Apple în iPhone 5s. Pe spate, în zona camerei video Galaxy S5 are și un senzor pentru măsurarea pulsului.

Materiale de construcție

Atât HTC One M8 cât și Samsung Galaxy S5 sunt construite cu ideea de premium în minte. Cel puțin așa ne lasă să credem producătorii celor două aparate. Privindu-le în detaliu observi că detaliile sunt importante și că există minusuri majore în construcție.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 17HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 9

Galaxy S5 folosește în continuare o carcasă cu capac, prin care utilizatorul are acces la bateria terminalului, cardul microSIM și cel microSD. Sunt avantaje importante pentru acei utilizatori care vor să folosească aparatul mai mult timp. Plasticul ales pentru construcția carcasei e până la urmă o chestiune de gust: unora o să le placă, altora nu. Un avantaj net și totuși o justificare este greutatea: cu un capac de plastic, Galaxy S5 e mai ușor decât HTC One M8 cu toate că are display-ul cu 0.1 inci mai mare.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 23

De partea cealaltă HTC a mers în continuare pe ideea de metal dar a ales să pună un aluminiu mai dur (mai închis la culoare pe modelul testat de mine) decât ce avea pe primul HTC One. Senzația de premium e mai accentuată, nu neg asta. În momentul de față încă îmi place mai mult metalul primei generații.

Consider că HTC a făcut bine că a renunțat la ceramica de pe lateralul carcasei – am văzut câteva modele de One crăpate pe lateral în urma folosirii îndelungate.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 24

Și Galaxy S5 și HTC One M8 au pe spate LED-uri FLASH, primul având și un cititor de puls, al doilea folosind un sistem dual de camere video ce permit obținerea de perspectivă în imagini.

Display

În condițiile în care HTC One M8 și Samsung Galaxy S5 au aceiași rezoluție Full HD (1080 x 1920 pixeli) dar diferă cu doar 0,1 inci diagonala (5 inci versus 5,1 inci) nici diferența de densitate 441 ppi vs 432 ppi nu este o mare problemă. Tehnologiile diferă însă: HTC One M8 vine cu Super LCD3 în timp ce Samsung Galaxy S5 folosește cea mai nouă iterație a tehnologiei Super AMOLED.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 30

Unde se văd diferențele? Din ceea ce am văzut până acum, Samsung Galaxy S5 poate să închidă mai mult strălucirea decât HTC One M8 – cu valorile de minim setate prin Android HTC One M8 are o imagine mult mai strălucitoare, dar care permite identificarea detaliilor și atunci când e ceva lumină ambientală.

Pentru Galaxy S5 valoarea minimă este excelentă doar pentru cazurile în care folosiți aparatul înăuntrul clădirilor, în lumină artificială. Afară nu vă e de folos și va trebui să urcați valoarea undeva la 23%.

Care din cele două display-ul e mai bun? Greu de zis încă. Mai am câteva zile în care le voi folosi în paralel. Dar dacă vă uitați în imaginea de mai sus, se poate observa pe Galaxy S5 unde începe ecranul și unde începe afișajul pe display. Același lucru e prezent și pe HTC One M8.

Stocare

Odată cu noua versiune de One HTC a remediat minusul major din modelul de anul trecut: nu avea opțiuni de extindere a capacității de stocare. Acum există slot microSD așa cum are și Galaxy S5. E pus pe lateralul carcasei, nu în interior ca la Galaxy S5.

Ambele modele au configurații de 2 GB RAM și 16/32 GB pentru stocare plus suport microSD de carduri de până la 128 GB.

O treabă pe care vreau să o remarc este că în cazul lui Galaxy S5 de 16 GB, peste 8 GB sunt ocupați de sistemul de operare și programele date de Samsung. La HTC One M8, spațiul ocupat este sensibil mai mic.

Extra

În zona de extra-uri Galaxy S5 vine cu recunoașterea gesturilor, opțiunea S-Voice, cititorul de amprentă și cel de puls și funcțiile Smart Stay, pause, scroll active în funcție de locul în care se uită utilizatorul.

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 6

Pe HTC veți regăsi noua implementare a celor două camere Ultrapixel ce teoretic aduc avantaje importante de obținere a adâncimii când se fac poze cu HTC One, Blinkfeed (agregatorul de știri), boxele stereo Boomsound (diferența de calitate audio între cele două aparate se simte destul de bine).

HTC One M8 vs Samsung Galaxy S5 1

Ar mai fi de spus că Samsung Galaxy S5 vine cu microSIM în timp ce HTC cu One M8 a trecut deja la nanoSIM.

 

Sper că acum aveți o imagine despre asemănările și diferențele constructive între cele două smartphone-uri. În zilele următoare o să revin cu articole despre performanță și autonomie.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu cum ati scris voi in review-ul acesta ca Galaxy S5 are margini metalice. Este plastic ieftin exact cum a fost si la modelele precedente. Nu ma intelegeti gresit, am avut S2, S3, S4 si acum am S5 si nu am de gand sa las Samsung pentru alt producator, dar astept sa vad ce fac in legatura cu plasticul asta care se cojeste dupa 5-6 luni…

  2. Desi folosesc Samsung, as merge pe varianta HTC One M8. Samsung S5 este pierdut…nu atrage deloc prin design..parca ar fi un S2

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep