HomeEvenimenteBUILDSi-a facut aparitia Cortana, asistentul digital de Windows Phone

Si-a facut aparitia Cortana, asistentul digital de Windows Phone

DSC_4563

Cea mai mare parte a prezentării despre Windows Phone 8.1 de la Microsoft BUILD a fost dedicată asistentului digital Cortana. Priviți Cortana ca o combinație de Siri și Google Now, folosind în schimb tehnologia Bing.

Cortana va înlocui actualul Bing Search de pe WIndows Phone 8 fiind punctul central (inteligența dacă se poate spune așa) în tot ceea ce va însemna căutarea de pe smartphone.

Prezentând Cortana, Joe Belfiore a spus că echipa ce s-a ocupat de dezvoltarea Cortana a stat de vorbă cu foarte multe persoane cu rol de asistent ca să înțeleagă mai bine ce trebuie să facă un asistent, când să intervină și în ce măsură să își sfătuiască șeful.

Cortana va ști să învețe obiceiurile utilizatorului, să înțeleagă ce e important și ce nu (cu toate că se pot defini ariile de interes într-o zonă specială), să scaneze informațiile relevante și să le combine în materiale utile.

Cortana detectează și monitorizează modul de folosire a smartphone-ului, locațiile vizitate mai des, persoanele cu care se comunică etc. De aici creează o bază de date personalizată peste care o să își facă treaba de asistent: ne va hrăni cu informațiile de care avem nevoie, când avem nevoie. E cam ceea ce face acum Google Now.

la demo-ul de astăzi Mictrosoft a spus multe despre Cortana și a arătat câteva lucruri foarte interesante. Nu au lipsit nici erorile – Cortana e totuși un serviciu în stadiu beta, care încă se dezvoltă. La lansare, Cortana va fi disponibil în SUA și mai apoi în UK, China în a doua perioadă a lui 2014 urmând ca în 2015 să fie disponibil și în alte țări. Bănuiesc cu România nu e în planuri.

Cortana_Home_16x9 Cortana_Collection_Travel03_16x9

Cortana poate fi folosit ca și Live Tile sau activat direct ținând apăsat butonul de căutare. Introducerea de întrebări/comenzi pentru Cortana se face prin voce sau prin text, în funcție de modul de interacțiune va ști și cum să răspundă în concordanță. De la prima lansare se va începe colectarea informațiilor doar pentru zonele în care i se permite accesul.

De exemplu Cortana poate să scaneze mesajele email și la fel ca Google Now să prezinte informații relevante despre zboruri, informații de trafic, distanța până la birou sau până acasă.

Cortana_Notebook_Menu_16x9

Toate informațiile colectate de Cortana vor fi stocate în Cortana Notebook.

O treabă care mi se pare interesantă este legată de facilitățile quiet hours și inner circle. Pe baza primei va ști când dorim să nu fim deranjați și ca atare va filtra apelurile de voce și alte notificări. inner circle reprezintă cercul de persoane importante, care pot să ne contacteze oricând și care nu vor fi împiedicate de quiet hours să ne contacteze.

În imaginea de mai sus se vede și facilitatea remind me: o comandă de genul ”Cortana, remind me to ask my father about his car” va avea ca urmare setarea unui reminder care va fi activat automat în momentul în care apare o convorbire cu tatăl meu și îmi va aminti să îl întreb despre mașină.

Microsoft dorește să extindă Cortana și să facă serviciul compatibil cu aplicații terțe. De aceea va permite integrarea de pluginuri care să facă din Cortana un instrument cu adevărat util. Am văzut integrarea cu Skype, Facebook, Hulu și Twitter. Mi se pare foarte interesant să îi comanzi prin voce telefonului ce să trimită pe Twitter și să speri că va trimite ceea ce ai spus tu și nu ceea ce a înțeles el Zâmbet.

Cortana sună bine la nivel teoretic, la fel cum sună bine și Siri însă întrebarea reală este ”va putea Cortana (sau Siri) să combine corect informațiile liber accesibile pe net, folosind natural language?”.

Apropo de Siri și Cortana, deja au început împunsăturile. Microsoft a prezentat un scurt demo cu Jimmy Fallon:

Imediat au apărut pe net replici interesante:

”Siri, cât de frumoasă e Cortana?” Cu răspunsul … ”e făcută în Redmond”.

Domeniul e încă la început și are viitor. Faptul că tehnologii similare sunt dezvoltate de Google, Apple și Microsoft ne spune că în viitor inteligența artificială va fi de interes.

Între timp priviți o prezentare a Cortana:

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep