HomeFeaturedFocusSi Beats ajunge la Apple, facand din Dr. Dre primul miliardar din...

Si Beats ajunge la Apple, facand din Dr. Dre primul miliardar din zona Hip-Hop

image

Beats pare a fi un brand la modă, caracterizat mai mult de imagine decât de calitate, dar mai mereu în centrul atenției. Astăzi de dimineață a apărut știrea conform căreia Beats va ajunge în curtea Apple, contra unei sume de 3,2 miliarde USD, ceea ce va însemna că Apple va beneficia nu numai de divizia hardware și de impactul logo-ului Beats în zona de căști, dar și de nou lansatul serviciul de streaming audio Beats Music.

Apple nu a comentat încă informația, dar se pare că cele două companii au ajuns deja la un acord și că acesta presupune suma de 3,2 miliarde ce vor ajunge în buzunarele membrilor fondatori Beats – adică rapper-ul Dr. Dre și Jimmy Iovine chairman of Interscope Geffen A&M Records. Pe amândoi i-am văzut prezentând HTC One X la lansarea de la Londra unde am fost prezent și eu.

Chiar dacă Apple nu a zis nimic, Dr. Dre s-a dat în spectacol (într-un stil specific celor din Hip-Hop) și a confirmat indirect zvonurile, numindu-se primul ”rapper miliardar”. Materialul video de mai jos a ajuns rapid pe YouTube după ce a fost publicat de către Tyrese pe propriul cont de Facebook:

,

E cineva surprins de achiziție? Nu ar trebui, pentru că cele două branduri au prins foarte bine în rândul tinerilor – cred că la fiecare deplasare pe care am avut-o în străinătate cu avionul am văzut prin aeroport multe persoane posesoare de iPhone ce etalau mândre căști Beats. Poate că și Tim Cook a văzut asta și acum că Beats i-a fost redată libertatea de către HTC, a trecut la atac.

Asta nu înseamnă că o să vedem în iPhone tehnologia de amplificare Beats folosită de HTC pe primele modele de Sensation XE și HTC One X. Și poate că nici căști Beats nu vom vedea livrate cu iPhone-ul. Majoritatea celor ce au comentat pe baza achiziției sunt de părere că de fapt miza ar fi fost serviciul de streaming audio Beats Music, lansat în ianuarie 2014 în urma finisării soluției de streaming Mog, achiziționată de Beats în 2012. Într-un raport al Recording Industry Association of America se specifică o rată de creștere a streaming-ului audio de 39%, pe când download-urile efective au crescut cu 1,1%.

Imaginați-vă acum așa: Apple vinde prin iTunes muzică, așa că drept de licențiere au. Acum, cu Beats Music pot să facă streaming posesorilor de iPhone – au conținut, au și modalitatea de a face streaming cu el. Are sens? Normal, așa pot rivaliza cu Spotify, Pandora, Nokia și Microsoft de pe un alt nivel, superior din punctul meu de vedere. Pentru că iTunes Radio e firav în comparație cu celelalte.

Și nu pot să nu mă gândesc că am mai văzut o dată asocierea Beats și smartphone. Era vorba de HTC One X, smartphone-ul pe care HTC l-a imaginat ca jucător important în zona de fashion pentru simplul motiv că era alb și venea cu căști Beats. În 2011 HTC cumpăra o participare de 51% în Beats contra unei sume de 308 milioane USD. Peste doi ani a vândut înapoi în două faze (poate și din cauza problemelor financiare), având la final un profit frumușel de peste 80 milioane USD.

Dacă acum ar fi avut încă 51% din Beats, HTC s-ar fi ales cu 1,29 miliarde USD. O cifră prin care și-ar fi scos cam de trei ori suma investită în Beats și sigur le-ar fi adus taiwanezilor o stabilitate financiară de care au mare nevoie acum. Numai că probabil în această din urmă situație Apple nu ar fi fost interesată de achiziție.

Oricum, speculațiile sunt deja multe la ora asta. Eu cred că un serviciu de streaming va apărea odată cu iPhone 6 și mai cred că va putea există o ediție specială de iPhone cu ceva căști Beats bundle. Până la urmă Apple stă pe un purcoi de bani, își permit să cheltuie din ei, mai ales dacă banii rămân în SUA, nu?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep