HomeFeaturedFocusReview ASUS Transformer Pad (TF103C): o tableta decenta pe tehnologie Intel

Review ASUS Transformer Pad (TF103C): o tableta decenta pe tehnologie Intel

Asus TF103C 27

ASUS, Intel, Android, 300 de EUR. Ar trebui să fie combinația perfectă pentru orice pasionat Android, nu credeți?

ASUS Transformer Pad TF103C este o tabletă Android cu display de 10.1 inci și display de 1280 x 800 pixeli, motorizată de un procesor quad-core Intel BayTrail (Intel Atom Z3745  la 1,86 GHz) făcută pentru zona de preț de sub 300 EUR. Fiind vorba despre un produs ASUS, așteptările sunt mari, ca de obicei. Așa cum suntem deja obișnuiți, odată cu tableta se primește în pachet și deja clasica tastatură ASUS prin care tableta se poate transforma rapid într-un minilaptop – dacă ar fi să spunem un Chromebook ar fi poate puțin prea mult.

Asus TF103C 13

Transformer Pad TF103C păstrează deisgn-ul deja clasic al tabletelor ASUS: o formă rotunjită, construcție solidă, unibody, cu dimensiuni de 257.5 x 178.4 x 9.9 mm, normale pentru o tabletă de 10.1 inci. Imaginea familiară a produselor ASUS se regăsește și în dreptul lui Transformer Pad TF103C.

Materialul carcasei este un plastic mat (alb pe modetul testat de mine), cu aderență bună, completat de o bordură metalică ce are și rolul de a prinde display-ul. Și butoanele fizice de control pentru volum și pornire/oprire sunt construite tot din plastic, de același tip cu cel al carcasei. La nivel de aspect, decizia ASUS e foarte bună, dar la nivel funcțional s-ar putea să nu fie cea mai bună idee, în timp existând riscul ca acestea să se deterioreze.

Asus TF103C 15Asus TF103C 10

Fantele și butoanele de pe carcasa lui Transformer Pad TF103C sunt păstrate la nu nivel minimal: volumul și o fantă audio pe laterala din stânga, butonul de pornire/oprire pe zona superioară și concetica pentru tastatură, pe partea inferioară.

Asus TF103C 23

Cântărind puțin peste jumătate de kg (mai exact 550g) tableta ASUS cu procesor Intel e ușor de purtat și folosit. E drept, dacă e atașată și tastatura, greutatea crește semnificativ și spre deosebire de alte cazuri, nu se primește și o baterie suplimentară – tastatura lui ASUS TF103C nu beneficiază și de o baterie secundară.

Asus TF103C 08

Display: IPS de doar 800 x 1280 pixeli

Display-ul ales de ASUS pentru TF103C e după mine principalul minus al acestui produs. Pe de o parte alegerea unui display de 10.1 inci cu 800 x 1280 pixeli are o explicație clară: tableta Android vine în zona de preț de sub 300 EUR în condițiile în care în pachet este livrată și o tastatură suplimentară.

Asus TF103C 22

Ca să fim pe deplin lămuriți: ASUS TF103C are un display bunicel, ale cărui elemente touch se comportă foarte bine. Neajunsul vine de la faptul că pentru cineva ce a apucat să vadă un display cu o densitate de peste 149 ppi (Adică majoritatea de pe tabletele moderne) va fi destul de greu să se acomodeze cu rezoluția mică a lui TF103C. În același timp, folosit în soare puternic, pe display-ul lui TF103C este destul de greu să citești informația. Contribuie aici și faptul că reflexia este foarte pronunțată.

Asus TF103C 09

Dincolo de acest neajuns, culorile sunt bune, la fel și contrastul oferit.

Hardware: CPU Intel BayTrail quad-core

Cred că ASUS a pornit la producția lui TF103C având ca punct central motorizarea tabletei Android de cel mai nou procesor Intel BayTrail, adică un Atom Z3745 quad-core, capabil să ruleze la viteze de 1,86 GHz (în realitate, tableta va funcționa în marea parte a timpului la o frecvență mult mai mică mai ales dacă activați opțiunile de power management propuse de ASUS). De aici ar fi trebuit să vină și un plus de reclamă datorat faptului că vorbim despre un procesor pe 64 biți, ceea ce în buna tradiție de marketing a ultimilor ani va atrage o grămadă de cumpărători în mirajul performanței.

Realitatea e interesanta: da, există un spor semnificativ de viteză, doar că procesorul nu prea poate pune în valoare construcția pe 64 de biți odată pentru că sistemul de operare Android-ul nu e pregăti iar pe de altă parte, TF103C are doar 1 GB (cu atâta memorie funcționează exact la fel ca un procesor pe 32 de biți). Urmarea este că la nivel de performanță, tableta se comportă mult mai bine in anumite situatii decat tablete Android care nu au un CPU Intel ATOM pe 64 de biți. Insa sporul nu vine de la arhitectura de 64 de biti.

Asus TF103C 19

Modelul TF103C are modul WiFi 802.11 a/b/g/n, dual-band, bluetooth, accelerometru, compas. Fără senzor de luminozitate. Spațiul de stocare este de 8/16 GB în funcție de model, cu opțiune de atașare a unui card microSD de pînă la 64 GB. Din nou se vede construcția tabletei pentru zona de preț de sub 300 EUR.

Găsim pe tabletă două camere foto: cea principală de 2 MP, cu autofocus și una secundară VGA. Niciuna nu strălucește.

Încărcarea și transferul de date prin cablu se fac printr-un port microUSB. Odată cu atașarea tastaturii se mai obține un conector USB, un trackpad și bineînțeles butoanele QWERTY.

Asus TF103C 11

Software: Android 4.4.2 plus elemente ASUS

Pe ASUS TF103C există preinstalat un Android 4.4.2 care se mișcă foarte bine. Peste el, așa cum ASUS ne-a obișnuit, vine o selecție minimală de aplicații și funcții care fac utilizarea mult mai simplă.

Favoritul meu este widget-ul complex ASUS What’s Next, excelent pentru toate persoanele dinamice și ordonate, pentru care agenda (din GMAIL) este ghidul zilnic. Pe acest widget apare nu numai prognoza meteo ci și intrările curente și care urmează din calendar. Arată mult mai bine decât widget-ul standard de calendar dat de Google pe Android și mi se pare și mult mai util.

Asus TF103C 01

Pe locul următor pun soluția elegantă de construcție a zonei de notificări pe Android și în același timp a shortcut-urilor pentru cele mai accesate funcții. De aici ajungi să activezi rapid diverse conexiuni și/sau funcții extra ale tabletei.

Asus TF103C 02

Modulul de Power Management este binevenit pe ASUS TF103C pentru că aduce un plus de autonomie. Chiar și așa, autonomia nu este din păcate un plus: din nou vedem că Intel mai are de muncit până să facă o figură frumoasă în zona de tablete și smartphone-uri.

Se pot folosi două moduri predefinite: Ultra-saving și Optimized. În funcție de necesități le veți folosi cu succes pe amândouă. În majoritatea timpului veți folosi probabil modul Optimized în care tableta e funcțională fără niciun fel de piedici. Cu Ultra-saving vă veți asigura că orice componentă ce consumă inutil din baterie este dezactivată.

Pentru cine știe exat ce dorește de la tabletă modul Customized va fi ideal: se poate configura după cum dorește utilizatorul.

Asus TF103C 05

Al treilea element pentru care recomand TF103C tuturor pasionaților de multimedia este facilitatea de sharing în rețea a fișierelor de pe tabletă. Din momentul în care ați activat funcția tableta ASUS TF103C devine un centru multimedia pentru toți consumatorii din rețea.

Fișierele audio, video sau pozele găsite în directoarele monitorizate de pe memoria internă sunt expuse în rețea pe server-ul de streaming și orice consumator le poate accesa direct. Merită să știți că dacă aveți de exemplu filme în diverse formate (chiar și MP4) pentru care asociați și o subtitrare cu același nume, un smart TV din rețea va ști să preia și partea video și subtitrarea – am testat asta cu un smart TV LG 47LB731V și am fost foarte mulțumit de rezultate.

Mai vreau să amintesc și că pe Android, cu ASUS TF103C se pot consuma (și descărca în mod implicit) cam orice fel de fișiere audio/video cu player-ul standard sau cu unul terț (BSPLAYER).

Asus TF103C 03

Chiar dacă nu ține strict de tableta ASUS TF103C există și o parte negativă pe care vreau să o aduc în discuție: în continuare Android-ul ca sistem de operare nu este nici construit și nici optimizat pentru tablete. Multe programare arată jalnic pe o tabletă Android pentru că sunt de fapt versiuni de smartphone, afișate pe un display de tabletă.

Sunt și excepții, bineînțeles, cea pe care o dau mereu ca exemplu este aplicația Flipboard, un excelent agregator de știri. Dar un Facebook, un Twitter arată sub orice critică.

Performanță: viteză, stabilitate

Motorul tabletei ASUS TF103C este un procesor Intel Atom Z3745 quad-core la 1,86 GHz. La nivel de putere de calcul, performanța este foarte bună, orice aplicație folosită sau orice operație realizată neavând niciun fel de problemă. Interfața merge fluent (de cele mai multe ori), trecerea de la un program la altul e cursivă, interfața răspunde aproape instant la comenzi.

Asus TF103C 12

Tradusă în rezultatele benchmark-urilor, puterea de procesare a lui ASUS TF103C arată un singur lucru: este una dintre cele mai performante tablete Android de pe piață, în multe situații chiar peste LG G Pad 8 de exemplu sau Nexus 7 v2.

Mai jos este tabelul cu timpii de calcul pentru o valoare a numărului PI: ASUS TF103C e de departe cea mai rapidă tabletă.

benchmark PI

Pentru benchmark-ul NBENCH, unde e analizată strict puterea procesorului valorile sunt similare: ASUS TF103C e măcar la fel de rapidă ca un G Pad 8.3 dacă nu și mai rapidă.

nbench

Pentru Nenamark 1, un test de performanță 3D, rezultatul obținut de ASUS TF103C nu arată totuși o diferență foarte mare de performanță în comparație cu alte produse.

nenamark 1

Clasicul Quadrant arată o valoare de 18697 puncte, mult peste LG G Pad 8.3 sau Nexus 7 v2.

quadrant

Un test pe care îl consider relevant pentru experiența de browsing este SunSpider. Aici ASUS TF103C zdrobește la propriu oricare altă tabletă Android cu care am lucrat, oferind un rezultat cu 50% mai bun decât al celei mai bune tablete de până acum: Nexus 7 v2.

sunspider

Din păcate, pe browser-ul Chrome, nu pot să spun că am sesizat în realitate o experiență de browsing chiar atât de bună. Navigarea pe web e fluentă, mi-ar fi plăcut să zic excepțională, doar că nu e așa.

Și ca să închei, AntuTu: 33293 de puncte, e o valoare cu 30% mai bună decât cea obținută de tableta Asus Nexus 7 v2.Antutu

Acum puteți trage singuri concluziile legate de performanță, dacă asta vă doriți. Da, ASUS TF103C este o tabletă foarte rapidă în termeni de benchmark, rapidă și care funcționează fluent în situații reale, adică cele pe care le vom întâlni mereu.

Cine vânează performanța merită să cumpere ASUS TF103C.

Totuși, alături de performanță mai este un parametru: autonomia. Și din păcate, ASUS TF103C nu strălucește aici. Aproape 8 ore de autonomie pe browsing WiFi, tot pe acolo la redarea de filme sau folosirea pe post de server de streaming multimedia.

Sunt valori bune, nu foarte bune. Puse în balanța performanță/preț dau o recomandare excelentă pentru ASUS TF103C celor interesați

Ce se poate face cu ASUS TF103

Dacă tot am vorbit despre performanță, haideți să vă spun și ce puteți face foarte bine cu tableta Android ASUS TF103C. Probabil că deja v-a fost clară o primă destinație: centru de redare multimedia, atât pe ecran cât și pe aparate terțe, conectate WiFi. Am totuși o precizare: difuzoarele din dotare sunt mai degrabă unele medii, nu vă setați așteptări ridicate vizavi de ele.

A doua direcție de folosire este ca instrument de informare: email, browsing, social media, știri. Flipboard merge excelent, așa cum am mai amintit (cu toate că am avut unele crash-uri ale aplicației). Facebook și Twitter au clienți ce arată urât pe tableta Android – sunt o grămadă de alternative pe care le puteți folosi.

Și nu în ultimul rând ASUS TF103C este un companion bun pentru pasionații de lectură. Poate că nu la nivelul de calitate oferit de alte tablete cu un display mai bun, dar suficient de bun încât să nu dezamăgească.

Și cred ca mai e loc și de alte destinații: folosind și tastatura din dotare, ASUS TF103C poate deveni rapid și un minilaptop dacă e cazul. Puteți face și editare minimală de imagini plus orice altceva vă mai trece prin minte. Rezultatele vor fi bune.

Concluzie: viteză versus atractivitate

Trebuie să înțelegem încă de la început că ASUS TF103C e un produs care țintește piața de sub 300 EUR, o piață unde depășește net competiția pe modele noi. Vorbind de tablete de generație nouă ale căror preț este cuprins între 200-300 de EUR, nu veți găsi un produs mai puternic. Dacă performanța este criteriul primordial, atunci nu mai stați pe gânduri și mergeți pe ASUS TF103C.

Asus TF103C 21

Însă, dacă puneți în balanță și alte aspecte și aici mă refer în special la display și autonomie, s-ar putea să găsiți alte soluții mai atractive. Una dintre ele este chiar un Nexus 7 v2, prins pe la diverse promoții.

Asus TF103C 06

În concluzie, ASUS TF103C este o tabletă interesantă, făcută să fie ieftină. Rabatul făcut la display, construcție, autonomie e important, justificat din prisma prețului. Față de alte produse similare, unde limitările de preț sunt foarte evidente, la ASUS TF103C raportul calitate/preț/performanță este unul corect.

Informații: www.asus.com

Preț: aprox 300 EUR

 

PRO CONTRA
+ performanță
+ tastatura QWERTY
+ pret
+ aplicatia ASUS What’s Next
– autonomie
– display
– 1 GB RAM

 

Specificații tehnice Asus Transformer Pad TF103C:

  • 10.1 inci, 1280 x 800 pixeli IPS display
  • Intel Atom Z3745 quad-core, 64-bit, x86 processor
  • Android 4.4.2 KitKat
  • 1GB RAM
  • 16GB stocare
  • microSDHC card slot for up to 64GB of removeable storage
  • 16GB of Asus WebStorage
  • 802.11b/g/n WiFi
  • Bluetooth 4.0
  • 1 USB 2.0 port
  • 5060 mAh baterie
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep