HomeFeaturedFocusDe la Windows la Linux si inapoi la Windows in mai putin...

De la Windows la Linux si inapoi la Windows in mai putin de 10 ani: odiseea germana

LiMux_logo_and_wordmark

Prin 2004 a fost considerată ca o mare lovitură dată Microsoft decizia Germaniei e de migra către Linux în defavoarea Windows-ului. Chiar îmi amintesc că am citit multe articole în care decizia a fost lăudată și dată ca exemplu de deschidere către ceva nou, sigur, fiabil, ieftin. 10 ani mai târziu, aceiași nemți își pun problema să revină înapoi la Windows pentru că experiența de utilizarea a distribuțiilor Linux folosite LiMux – o variantă de Ubuntu care a fost certificată de TUV pentru folosirea în administrație. Ca urmare peste 9000 de mașini au ajuns să folosească Linux în activitatea zilnică.

Care e motivul pentru care se ia în considerare revenirea la Windows? Același pe care Microsoft îl spune de ani de zile: există costuri mai puțin vizibile în folosirea Linux-ului iar productivitatea nu este aceiași pentru persoanele obișnuite cu Windows și care au migrat către altceva. Un alt motiv extrem de important ce poate duce la revenirea pe Windows este cel legat de partajarea de fișiere: cât timp sunt schimbate în interiorul administrației, nu sunt probleme. Când trebuie trimise în afară, problemele de compatibilitate apar.

Și nu în ultimul rând, costurile: e drept că sistemul de operare în sine nu necesită plata unei licențe. Dar instalarea, administrarea, creare de aplicații dedicate, conectarea de dispozitive, trainingul angajaților etc. s-au dovedit a fi mult mai scumpe decât se anticipase. Și până la urmă orice decizie de acest fel se va reduce inevitabil la costuri.

Deși decizia de revenire nu e încă luată și doar este explorată ideea, îmi e greu să cred că Microsoft o să stea cu mâinile în sân și nu o să dea o ”mână” de ajutor pentru a ușura alegerea.

Ce putem înțelege de aici? Că experimentele sunt bune, că oamenii sunt greu de convins să schimbe ceva dacă nu cred în acel ceva și că la final tot banii contează.

via Sueddeutsche.de

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep