HomeFeaturedFocusComunitatea Europeana vrea sa desfaca Google

Comunitatea Europeana vrea sa desfaca Google

EU-Looking-to-Split-Google

Vă aduceți aminte de povestea dintre Comunitatea Europeană și Microsoft vizavi de Windows Media Player, întâmplată acum 10 ani? Cum o grămadă de indivizi s-au plâns că datorită faptului că Microsoft dădea Media Player în Windows ei au rămas fără piață? Și după care a urmat povestea similară cu browser-ul Internet Explorer?

Motiv pentru care au apărut versiunile de Windows N și facilitatea aia cretină denumită ”browser ballot” ce îți apare după ce pui un Windows nou și nu mai poți să scapi de ea? Iar Microsoft a plătit vreo 500 milioane EUR amendă în Europa?

Se pare că roata se întoarce și acum Comunitatea Europeană a pus ochii pe Google și dorește dezmembrarea afacerii de căutare de restul companiei în așa fel încât Google să nu mai poată folosi avantajul competitiv dintr-o industrie în alta. E fix ceea ce a pățit Microsoft în urmă cu 10 ani, doar că Microsoft a supraviețuit.

Parlamentul European caută acum soluții să mai diminueze din puterea Google – dacă facem o paralelă, ceea ce i s-a imputat Microsoft acum 10 ani e la scară mult mai mare în curtea Google, vizavi de Android și browser-ul Chrome.

Spiritele par să fie încinse și Parlamentul European are în dezbatere un proiect care vizează despărțirea afacerii de căutare de celelalte din curtea Google. După cum probabil că deja v-ați dat seama, acțiunea vizează diminuarea puterii Google și crearea unui cadru competițional care să permită și altor motoare de căutare/afaceri să crească.

Google are o cotă de piață de vreo 90% în Europa și dacă ne uităm la adopția Chrome, stă foarte bine și în zona de browser-e. Asta permite americanilor să își promoveze (uneori chiar nerușinat) propriile servicii în fața rivalilor. Să fim serioși, dacă am fi în poziția Google nu am face la fel?

Bineînțeles.

Pe lângă asta mai e ceva ce a deranjat Europa: modul în care au fost trase și procesate datele personale ale utilizatorilor.

Google și-a cam făcut de cap în ultima perioadă în Europa și acum a venit momentul să dea socoteală. Mă aștept ca prețul pe care îl va plăti ”oficial” să fie cel puțin egal cu cel plătit de Microsoft acum 10 ani, dacă nu și mai mult.

Iar în plus să vedem o implicare fără precedent a Google în acțiuni de binefacere, voluntariat, suport pentru cauze nobile. Microsoft a trebuit să facă asta, pentru că e parte integrantă din ”amenda”.

via gigaom

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep