HomeFeaturedFocusTOP 5 smartphone-uri din 2014: alegerea mea

TOP 5 smartphone-uri din 2014: alegerea mea

Lumia 830_01

E deja final de 2014, un an foarte dinamic în ceea ce înseamnă numărul de smartphone-uri ieșite pe piață și agresivitatea cu care companiile chineze (și implicit diverși distribuitori locali) au scos aparate de toate formele, dimensiunile și configurațiile, mai toate rulând Android. După un an plin în care mi-au trecut prin mână o grămadă de smartphone-uri de toate graiurile, sunt nevoit să remarc un lucru: bătălia dintre producători se dă în continuare în specificații tehnice cu prea puține elemente cu adevărat utile, ca să nu mai zic lipsa inovației. Nici pe departe acolo unde ar trebui: utilitate. Iar aici cel mai important aspect e trecut cu vedere în mod constant de toată lumea: autonomia.

Degeaba ai un cel mai nou smartphone, milioane de GB în care să poți stoca miliardele de poze făcute cu camerele de zeci de megapixeli și să le procesezi cu vitezele de N GHz din procesor, dacă operațiile astea te obligă să încarci smartphone-ul la fiecare 8 ore. Pentru mine autonomia a început să fie decisivă și aleg smartphone-urile cu criteriul autonomiei în TOP 3. Cine nu are autonomie, iese din lista mea. NU mai vreau aparate care să mă țină sub o zi – banii dați nu se justifică!

2014 a marcat ieșirea în prim plan a procesoarelor pe 64 de biți, treabă ce entuziasmează mulți oameni care nu pot să citească dincolo de specificații tehnice și care se lasă ușor păcăliți de mașinile de marketing ale companilor. 2014 a marcat și anul în care brandul Nokia, odată sinonim cu smartphone-ul, a încetat să mai existe în zona de telefoane mobile inteligente.

Tot în 2014 chinezii au încercat să arate că pot să producă aparate competitive și chiar au ”îndrăznit” să concureze direct Apple, Samsung, HTC. Uneori le-a reușit. Asistăm la o avalanșă de modele Android cu specificații tehnice avansate, cu prețuri interesante pentru piețele lor dar care nu ajung să dovedească că pot cuceri și altă piață în afara Chinei sau Indiei.

Ca un utilizator pasionat de Windows Phone remarc cu regret că Microsoft nu a mișcat mai nimic în zona de smartphone-uri: au închis Nokia și nu le-a ieșit niciun smartphone cu care să contracareze vârfurile de lance de la Apple, Samsung, HTC, LG. Nici pe zona sistemului de operare Windows Phone 8 nu au mișcat prea mult, dincolo de deschiderea programului Developer Preview ce permite oricărui utilizator interesat să testeze cele mai recente build-uri de Windows Phone, nu avem nimic notabil. Sistemul de operare stagnează în funcții, piața nu crește cum și-ar dori, numărul de parteneri e micuț și niciun hardware nu îți ia ochii.

Nici chiar Google nu a reușit foarte multe în zona sistemului de operare Android. Lollipop lansat cu surle și trâmbițe e doar pe un număr limitat de aparate, e plin de bug-uri și nu aduce nimic care să te facă să îl vrei neapărat pe al tău smartphone. La Apple, iOS 8 e exact în aceiași barcă: o lansare pripită ce a făcut utilizatorii să devină betatesteri, update-uri grăbite, scrise pe genunchi. Măcar pentru Apple hardware-ul e încă o vacă de muls și se pare că se țin de ea.

2014 e primul an în care vedem că marele Samsung se clatină și că în sfârșit piața s-a săturat să cumpere a N-a iterație a unui design deja bătrăn și fără nimic spectaculos. Mă refer la Samsung Galaxy S5, produsul care nu a adus conducătorilor coreeni veniturile estimate, din contră aș zice.

Pe parcursul acestui an s-a demonstrat din nou că dacă Google se implică, partenerul său are de câștigat. Dovada e LG G3 și Nexus-urile semnate LG care au adus venituri importante coreenilor de la LG. Le-a fost întins un colac de salvare pe care l-au prins și au știut cum să îl țină foarte bine.

Și ar mai fi ceva: Jolla și Ubuntu Phone. Două promisiuni care țin în priză pasionații de smartphone-uri care știu exact ce vor de la aparatele lor și nu se lasă aburiți de Apple, Samsung, Microsoft etc. Din păcate promisiunile frumoase nu s-au materializat nici până acum în produse decare să ne bucurăm așa cum merită.

Dincolo de astea, 2014 a fost un an bun pentru piața de smartphone-uri. Creșterile prognozate s-au întâmplat: peste 1 miliard de aparate vândute e o declarație pe care aștept să o văd în zilele următoare.

Pe fondul acesta, din multele modele de smartphone-uri ce mi-au trecut prin mână am ales cu greu primele cinci. Le voi prezenta în ordinea inversă a preferințelor.

5. Samsung Galaxy Note 4

SGN 4 e pe locul 5 pentru că sunt un nostalgic. Când a venit primul Galaxy Note pe piață am fost unul dintre puținii care au spus că e un produs interesant care se va dezvolta. A patra generație arată bine: bordura metalică eclipsează plasticul clasic. Ecranul e mai bun și la culori și la rezoluție.

De la QuickMobile.ro am primit în teste varianta octacore ce se mișcă bine. Aș fi zis foarte bine dacă cursivitatea ar fi fost omniprezentă și în meniu și în aplicațiile rulate. Cine nu are Note și vrea, să ia Note 4. Cine are un Note 3 să nu se grăbească cu upgrade-ul că nu merită.

DSC_9302

4. iPhone 6 Plus

De la Apple mi-a plăcut iPhone 6 Plus pentru că deja sunt obișnuit cu phablet-uri. iPhone 6 Plus se mișcă bine, din nou, nu atât de bine pe cât ne lasă să credem Apple când vedem reclamele. Ecranul e foarte bun, aplicații pe iOS interesante sunt o grămadă, camera face poze bune. Rămâne însă mereu prezentă senzația de fragilitate – iar cu bendgate în minte nu e chiar cel mai confortabil smartphone cu care ai avea de a face. Nu îmi place că o grămadă de aplicații încă nu sunt optimizate pentru noua rezoluție a ecranului.

iPhone 6 Plus 66

3. Nokia Lumia 830

O surpriză extrem de plăcută este Nokia Lumia 830. Îmi place extrem de mult dimensiunea sa, ecranul, faptul că e ușor, că se mișcă suficient de bine încât să nu apară lag – am mai spus că pe configurații similare Windows Phone merge mult mai bine decât Android-ul. Vine cu firmware-ul Lumia Denim, are suport microSD și o cameră ce face poze mai bune decât cele de pe Lumia 925.

Microsoft nu l-a lansat ca model de top însă eu îl consider peste Lumia 930, actualul flasghip al Microsoft. Dacă vreți un cel mai bun Windows Phone din 2014, Lumia 830 este cel pe care îl țintiți.

Lumia 830 06

2. LG G3

LG G3 a fost foarte aproape de cel mai bun smartphone din 2014. Ceea ce i-a lipsit a fost o autonomie mai bună și faptul că nu are … HTC Sense. Ca și Samsung, LG adaugă o grămadă de software pe propriile smartphone-uri, de multe ori acesta fiind ușor de pus în categoria bloatware.

LG G3 se remarcă printr-o configurație de excepție, un design reușit și un super display. Și camera foto din dotare face o treabă foarte bună, iar faptul că LG a adus rapid Lollipop pe LG G3 e încă un plus de care trebuie să țineți cont.

lg g3

1. HTC One M8

Aleg drept cel mai bun smartphone din 2014 flagshipul HTC: One M8. Îl recomand pentru cum arată, că se simte foarte bine în mână (dimensiune, materiale, forme), că datorită carcasei metalice va supraviețui multor căderi involuntare (sau voluntare?), că se mișcă excelent și în meniu și în aplicații, că are în dotare sistemul de sunet HTC BoomSound cu software și difuzoare care vă vor permite să asculați muzica la un nivel foarte bun de calitate.

Mai adăugați o autonomie de aproape două zile și integrarea HTC Sense plus sistemul de parcurgere a știrilor prin BlinkFeed. Ca ultim argument, dacă vreți să puneți un ROM terț pe un Android, One M8 este aparatul de care aveți nevoie.

DSC_9612

Așa las eu în urmă 2014.

 

Apropo, la voi cum arată TOP-ul smartphone-urilor din 2014? Ne intersectăm?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. 1:htc one m8.
    2: sgn 4.
    3:sony xperia z2.
    4:iPhone 6 plus.
    5:lg g 3.
    Un singur regret la htc, lipsa OIS la camera foto, in rest n-ai ce sa-i reprosezi.
    Numai bine si La Multi Ani Mobzine.ro !!!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep