HomeFeaturedFocusDin seria dati-va datele la Google, ca stiu ei ce trebuie sa...

Din seria dati-va datele la Google, ca stiu ei ce trebuie sa faca cu ele, azi WikiLeaks si FBI

disclosure

Încă mai trăiți cu mirajul că Google e o companie excepțională ce își respectă utilizatorii și face tot ce îi stă în putință să îi țină fericiți?

Mai gândiți-vă.

Cred că știți deja că marea companie Google, care în momentul acesta este cel mai mare operator din lume ce lucrează cu datele personale ale oamenilor nu a ratat nicio ocazie să ofere informații despre utilizatori guvernului SUA (sau altora) și s-a supus instant oricăror decizii venite din partea acestor organisme.

Cel mai recent exemplu este faptul că în 2012 Google a dat FBI-ului date personale – IP, adrese de email, numere de telefon, perioadele de activitate online, locațiile a trei dintre membrii WikiLeaks. Și nu numai că a dat aceste date FBI-ului dar a și trecut cu vederea acest lucru, abia acum recunoscând că a dat datele fără să își înștiințeze utilizatorii că va face asta. Abia la finalul lui 2014 Google și-a adus aminte că ar fi indicat să își facă public gestul. Mai bine mai târziu decât niciodată vor spune unii …

Cu alte cuvinte: dați-vă datele Google, fiți fericiți cu ”gratuitățile” primite, că știu ei ce să facă cu ele. Adică bani buni, își deschid porțile acolo unde e nevoie și îi doare undeva de intimitatea celor ce le folosesc serviciile. Vă regăsiți în această situație? Poate că în sfârșit e momentul să decideți că e cazul să încercați și servicii ale concurenței …

În apărarea sa Google zice că i s-au cerut datele și li s-au dictat acțiunile de guverne. Că a fost SUA sau China, nu prea contează. Ei au răspuns imediat cererilor.

La polul opus avem Twitter sau Microsoft, care în situații similare au decis că e cazul să conteste cererile guvernelor și să își atenționeze utilizatorii despre faptul că datele lor vor fi dezvăluite (în final nu prea au de ales).

Chiar dacă finalitatea e aceiași: datele noastre ajung până la urmă în mâinile guvernelor dacă le-am adus pe Internet, contează și cum se comportă cei ce le dețin. Cu Google e clar: pe burtă, fără să știe nimeni.

Cu restul … mai vedem.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Pe de-o parte, ai dreptate și e îngrijorător faptul că datele utilizatorilor diferitelor servicii de internet (email sau orice altceva) pot fi puse la dispoziția unor terțe părți, fie ele guverne sau alte organizații. Însă, pe de altă parte, mulți vor spune că nu au nimic de ascuns din fața statului și că preferă să se știe în siguranță (veșnica dilemă supravegheați toți pentru monitorizarea terorismului vs riscuri mai mari pentru condifențialitatea cetățeanului de rând). Cu diferența că teroriștii n-or să-și dea check-in pe facebook cu locul unde și-au ascuns AK47-le. Și adevărul va rămâne undeva la mijloc. Între timp, noi căutăm soluții de protejare a intimității…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep