HomeFeaturedFocusOvermax SteelCore 10 Gear mini-review

Overmax SteelCore 10 Gear mini-review

Atunci când ne gândim la modul general la tablete, ne vin în minte două produse emblematice pentru această categorie de dispozitive şi pentru lupta pe care acestea o duc pentru a se impune în conştiinţa utilizatorilor ca substituturi pentru notebook-uri: iPad-urile de la Apple, cu eleganţa caracteristică celor din Cupertino (şi preţul pe măsură) şi Surface-urile de la Microsoft, dovada vie că o companie cu tradiţie de necontestat în software ştie să facă şi hardware cel puţin la fel de bine. În afară de aceste două produse, mai vedem eforturi din partea Asus, cu seria Transformer şi poate, Lenovo, cu ale sale Yoga să ne mai fi atras atenţia.

IMAG0657

Ei bine, senzaţia mea este că Overmax se alătură acestor eforturi cu SteelCore 10 Gear, prin modul în care se prezintă acest dispozitiv şi că încearcă să ofere o alternativă mai ieftină la un Surface. Voi fi tentat să tot fac această comparaţie pe parcursul materialului de faţă, datorită faptului că sunt un utilizator zilnic de Microsoft Surface (un RT din prima generaţie, pe care îl iubesc mai ales datorită Office-ului), deşi, recunosc cu mâna pe inimă că, poate, o comparaţie cu un Asus Transformer ar fi fost mai normală, date fiind sistemul de operare şi apropierea mai mare a preţurilor.

Specificaţii complete şi preţ

Acum, că am ruşit să plasăm cumva acest produs interesant în lumea tabletelor, putem merge mai departe cu analiza lui. Şi o să începem prin a vedea ce are de oferit din punct de vedere hardware. Specificaţiile complete ale lui Overmax SteelCore 10 Gear includ:

  • Chipset Rockchip RK 3188, processor quad-core 1,6 GHz (Cortex A9), GPU Mali 400
  • Memorie RAM: 1 GB DDR3
  • Stocare internă: 16 GB
  • Display: IPS LCD, 10,1 inchi (1280 x 800 pixeli)
  • Camere foto: 5 megapixeli (principală), 2 megapxeli (frontală)
  • Acumulator: 7000 mAh
  • Sistem de operare: Android 4.2
  • Dimensiuni: 260 mm x 171 mm x 10 mm
  • HDMI, Micro USB, Mini Jack, Bluetooth, Wi-Fi 802.11b/g/n, microSD (32 GB), OTG

O configuraţie decentă, fără plusuri foarte evidente, o configuraţie pe care un preţ de comercializare de aproximativ 860 de lei (deşi trebuie specificat că în momentul de faţă s-ar putea să aveţi de furcă în a mai găsi acest produs pe la partenerii autorizaţi Overmax din România) s-ar putea să o facă să pară cam slăbuţă. Însă nu este deloc aşa, preţul de 860 de lei nu reflectă doar specificaţiile hardware ale produsului, ci mult mai mult decât atât. Şi astfel intrăm în partea cea mai interesantă legată de SteelCore 10 Gear.

Prezentare şi pachetul complet

Dacă până acum nu prea a avut sens comparaţia mea iniţială cu Microsoft Surface, acum începe să se vadă că nu am delirat complet.

IMAG0651

Overmax SteelCore 10 Gear propune o alternativă la un notebook, lucru extrem de evident prin tastatura şi mouse-ul Bluetooth pe care pachetul le include.

IMAG0673

Trebuie să fac o menţine specială pentru tastatura fizică ce imită destul de bine senzaţia de laptop şi pentru dimensiunile sale extrem de interesante (mă refer aici la grosimea sa, sau mai bine spus la subţirimea sa) şi pentru posibilitatea de a o folosi şi la distanţă (atât cât permite ecranul de 10 inchi) dată de lipsă cablurilor.

IMAG0674

IMAG0684

Aspectul de tip office, sau posibilitatea de a utiliza această tabletă şi în loc de notebook, sunt accentuate şi de adaprotul care transformă microUSB-ul în intrare USB pentru conectarea diferitelor periferice, dar şi de husa de tip flip-cover, care, în ciuda magneţilor incluşi trebuie să recunosc că m-a cam pus în dificultate în a o aşeza pe post de stand pentru tabletă. Însă are o textură interesantă, care trece dincolo de simpla imitaţie de piele naturală, aşa că îşi are meritele ei. Primul fiind acela de protecţie pentru dispozitiv.

IMAG0689

Aici dau de primul minus al acestui produs. Asta dacă ignorăm cei doar 1 GB de memorie RAM care, dacă ar fi fost 2 GB, ar fi făcut un produs mai mult decât suficient din punct de vedere al specificaţiilor. OK, se descurcă şi aşa, motiv pentru care trecem repede peste. Minusul despre care vorbesc este unul corectabil de către utilizator, dar cu ceva eforturi. Avem o tabletă de 10 inchi, cu o husă cover suficientă pentru ea. Dar ce facem cu tastatura şi mouse-ul, în momentul în care avem nevoie să fim mobili. Cum le transportăm, în ce fel de gentuţă/servietă/husă le vom putea băga pe toate. Surface-ul (v-am zis că o să vă înnebunesc cu comparaţia) a încăput într-o husă standard de tabletă de 10 inchi, cu tot cu tastatura sa, care are marele atu că este foarte subţire.

Trecând peste acest mic inconvenient, avem totuşi un peisaj mai de ansamblu, care ne determină, sau mă determină cel puţin pe mine să afirm că preţul de 860 de lei nu mai pare aşa de mare, pentru că acoperă nevoile unui utilizator mult mai business decât media. Este părerea mea şi aici, sincer, chiar m-ar interesa dacă toate accesoriile extra pe care le oferă Overmax în pachetul lui SteelCore 10 Gear vi se par utile şi acceptabile la un preţ de aproximativ 300 de lei (cât este diferenţa până la preţul unei tablete standard de 10 inchi cu configuraţie aproximativ similară), sau nu.

IMAG0685

Trebuie să fac o paranteză legată de tastatura şi de mouse-ul din cutia lui Overmax SteelCore 10 Gear. La prima utilizare este necesară împerecherea lor cu tableta, prin Bluetooth.

 

Dacă în cazul tastaturii este suficient manualul de utilizare care conţine instrucţiuni în limba engleză, pentru mouse există un mic flyer cu instrucţiuni în poloneză. Există o combinaţie de butoane care trebuie apăsată pentru a face mouse-ul vizibil, desenată pe acel mic fluturaş şi care trebuie respetată. Oricum, odată depăşită această etapă, accesoriile se vor împerechea automat cu tableta la următoarele porniri/utilizări.

IMAG0679

IMAG0688

Performanţe

Atunci când vine vorba de performanţele pe care SteelCore 10 Gear le are, nu pot să evit AnTuTu Benchmark, în ciuda părerii pe care o am şi pe care v-am mai împărtăşit-o despre astfel de aplicaţii şi despre acest gen de clasificare a dispozitivelor. De asemenea, nu mai pot evita comparaţia cu Overmax SteelCore 10 III (practic aceeaşi tabletă, dar fără accesoriile enumerate mai sus, însă cu 1 GB de memorie RAM în plus) pe care am vrut să o fac şi mai devreme.

SteelCore 10 Gear este un SteelCore 10 III cu o cutie mai mare, 1 GB de memorie RAM mai puţin, ceva accesorii în plus şi, culmea, un preţ mai mic (ce nu poate fi justificat de memoria RAM înjumătăţită), care devine astfel şi mai atractiv. OK, ştiu, pe SteelCore 10 III l-am testat cu ceva vreme în urmă. Oricum, nu la preţ aveam de gând să mă opresc, ci la partea cu benchmark-ul. Încă odată, dacă mai era nevoie, avem dovada că acestea nu sunt relevante aproape deloc. Deşi avem două produse identice, cu absolut aceleaşi configuraţii, cu un mic plus pentru 10 III, rezultatele din AnTuTu Benchmark sunt destul de diferite. SteelCore 10 Gear a scos 19565 de puncte, în condiţiile în care fratele lui absolut identic, SteelCore 10 III se poate lăuda doar cu 17985 puncte. Oricum, prea puţin important.

Screenshot_2015-01-01-09-59-24

Screenshot_2015-01-01-10-00-13

Screenshot_2015-01-01-10-00-32

Screenshot_2015-01-01-10-00-42

Trecând însă la performanţele reale, se pare că acel 1 GB de memorie RAM în minus are momente în care este vizibil. Mai ales în perioadele de utilizare multimedia, pe partea de gaming. Însă o tabletă pentru activităţi office are alte scopuri şi cred că acesta a fost argumentul pe care Overmax l-a avut în vedere atunci când a renunţat la acesta. În continuare susţin că prin acest GB de RAM se oferă un motiv suficient cârcotaşilor, printre care mă număr şi eu, de a avea ceva de reproşat la adresa lui SteelCore 10 Gear, chiar dacă absenţa sa nu face o diferenţă atât de mare.

Autonomia

Vin iarăşi în faţa dumneavoastră cu comparaţia cu Microsoft Surface. Se ştie că produsul celor de la Microsoft a avut (şi mai are) o problemă cu acumulatorul, care i-a dus autonomia, cel puţin în cazul meu, la o zi jumătate – două, în condiţii de utilizare moderată spre frecventă (3-4 reprize de câte o jumătate de oră pe zi). Din acest punct de vedere, Overmax SteelCore 10 Gear seamănă destul de mult cu Surface-ul şi cu asta cred că am spus aproape tot.

Trebuie totuşi să fac şi aici o mică paranteză şi să precizez că în cazul Overmax-ului, contează destul de mult faptul că, utilizând tastatura şi mouse-ul, Bluetooth-ul este mereu pornit şi îşi aduce fără îndoială aportul la secarea bateriei tabletei.

IMAG0677

Şi dacă tot am vorbit de acumulatori, să specificăm că şi tastatura are un acumulator încorporat, care îi asigură o autonomie de vreo patru ore de utilizare. După care are nevoie de o încărcare, care se poate face atât prin USB, cât şi direct de la priză.

Camera

Nu o să intru deloc în detalii legate de camera de pe SteelCore 10 Gear, pentru că, mai mult decât a reuşit cea de pe SteelCore 10 III nu are ce să ne arate. Presupunând că sunteţi martori la o crimă sau la aterizarea vre-unui OZN şi nu aveţi la voi decât tableta SteelCore 10 Gear, atunci puteţi realiza fotografii cu ea. Iar cei mai curajoşi şi tari de înger, pot încerca chiar şi un clip. În restul situaţiilor, nu cereţi de la camerele de pe SteelCore 10 Gear mai mult decât este cazul de la o cameră de pe o tabletă entry spre mid-level.

Totuşi, pentru a proba afirmaţiile de mai sus, mă simt dator să vă arăt, foarte pe scurt, rezultatele unei mini-şedinţe foto.

IMG_20150101_115354

IMG_20150101_115435

IMG_20150101_115444

Dacă totuşi vreţi să scoatem în evidenţă şi un aspect pozitiv legat de cele două camere de pe SteelCore 10 Gear, vă spun că cea frontală, dedicată video-conferinţelor (şi selfie-urilor, pentru cei care chiar nu se pot abţine) pare a se descurca mult mai bine.

Concluzii

Overmax SteelCore 10 Gear este un produs pe care eu îl găsesc ca fiind dedicat aproape exclusiv activităţilor de tip office/business. OK, se pretează şi partea de conţinut multimedia, poate oricând rula un film sau un joc fără a avea probleme prea mari. Însă prin conţinutul pachetului, în mod aproape firesc, va atrage utilizatorii care pun accentul pe folosirea tabletei pe post de notebook. Aceştia vor găsi preţul lui SteelCore 10 Gear potrivit pentru accesoriile pe care pachetul le oferă.

Pe de altă parte, SteelCore 10 Gear este răspunsul Overmax la curentul dovedit care afirmă că notebook-urile sunt în cădere şi că tabletele vin să le înlocuiască. Nu sunt întru-totul de acord cu aceste teorii, prefer oricât un notebook, cel puţin pentru partea de scris, dar, în acelaşi timp, folosesc cu o frecvenţă zilnică şi o tabletă Surface. Aşa că s-ar putea ca acesta să fie viitorul, iar Overmax pare să îl fi intuit corect cu SteelCore 10 Gear. Mai este de lucru, drumul este lung, dar, cel mai important, direcţia este bună!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep