HomeFeaturedFocusReview LG G Watch R: cel mai bun smartwatch cu Android Wear

Review LG G Watch R: cel mai bun smartwatch cu Android Wear

LG G Watch R 19

LG G Watch R este ceasul inteligent cu Android Wear ce oferă cel mai bun raport calitate preț. Dacă la primul contact (într-un magazin de electronice din Germania) nu m-a impresionat, după ce l-am folosit constant trei săptămâni pot să spun că a ajuns să îmi placă și dacă nu aș fi știut că există o versiune și mai rafinată a lui (LG Urbane) probabil că era primul produs pe lista de achiziții din această primăvară.

De când a ieșit pe piață am încercat să îl obțin pentru un review și abia de curând am reușit asta prin amabilitatea QuickMobile.ro, de la care primisem înainte și Moto 360. Pe scurt G Watch R este un gadget care arată ca un ceas, are dimensiunile (46.4 x 53.6 x 9.7 mm) și greutatea (62g)pe care le aștepți la un ceas cu un astfel de design, funcționează atât de bine pe cât îți sunt de utile notificările Google Now, are o baterie ce te ține aproape două zile. Și mai are destule elemente ce ar fi putut fi finisate, plecând de la plasticul carcasei și terminând cu autonomia/sistemul de setare automată a luminozității ecranului.

LG G Watch R 12

Cum arată G Watch R?

Arată ca un ceas clasic. Știu că atunci când am discutat despre acest subiect cu cineva din conducerea LG am primit un răspuns mândru: ”G Watch R arată și se simte ca un ceas clasic”. A trebuit să iau de bună respectiva afirmație, acum m-am lămurit că așa e. Dar nu din prima, a trebuit să treacă vreo câteva zile ca să pot depăși momentul în care bordura cadranului mi s-a părut prea de plastic, în stilul Samsung dacă pot spune asta.

Am trecut peste acest aspect datorită mai multor elemente care concură în ați oferi o senzație plăcută atunci când folosești ceasul: design-ul, greutatea normală a ceasului, dimensiunea. Față de Moto 360 are un mare avantaj: fiind mai greu și cu alt design țintește o altă categorie de utilizatori. E mai pe gustul meu ca să zic așa, eleganța lui Moto 360 fiind puțin cam prea mult pentru mine.

E totuși o treabă de gust așa că nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, mergeți și testați și voi.

Revenind la aspectul lui G Watch R, faptul că e construit pe tiparul unui ceas clasic e un foarte mare avantaj în ochii multora.

LG G Watch R 20

Carcasa e din plastic negru mat care nu e tocmai elegantă cu toate că prinderea de mână se face printr-o curea de piele neagră, mult mai rigidă decât cea de pe Moto 360. În timp se mai lasă și nu o mai vezi neapărat ca pe o problemă. Catarama e din metal, așa cum te aștepți să găsești la un ceas.

LG G Watch R 06

Display-ul de 1.3 inci, circular P-OLED e un punct forte și în același timp un minus. Punct forte pentru că beneficiind de o bordură neagră, în lumină artificială are un contrast bun și chiar și la un nivel minim de luminozitate informația de pe ecran arată foarte bine, niciun fel de dubiu aici.

LG G Watch R 14

Pe de altă parte, dacă ieși în soare puternic nu vezi nimic pe ecran și până aduci nivelul de luminozitate la maxim ca să vezi ceva pe ecran trece ceva timp. Cât timp l-am purtat am mers cu luminozitatea pe nivelul 4 din 6 și cu ecranul pornit permanent. În felul acesta nu mai pierdeam timpul să fac mișcarea clasică de rotire a mâinii care ar fi trebuit să activeze automat display-ul (poți dezactiva asta din setările Android Wear).

LG G Watch R 09LG G Watch R 02

Ecranul este unul touch care permite interacțiunea cu sistemul de operare Android Wear și notificările afișate de acesta. Pe lateral G Watch R are un buton a cărui singură funcție utilă, alta decât design-ul este cea de pornire/oprire a ecranului. Iese suficient de mult cât să arate bine, să nu incomodeze și să fie ușor de folosit.

LG G Watch R 22

După cum puteți vedea ecranul rotund al lui G Watch R e mărginit de un cadran ce are pe el marcate intervalele de 15, 30 și 45. Ajută la identificarea orei pentru situațiile în care este folosită o temă de ceas clasic unde nu sunt afișate cifrele. O bucată din timp am folosit o temă neagră (nu e nevoie să fie aprins tot ecranul) în care aveam afișate limbile mari și mic, data și nivelul bateriei peste care veneau notificările Google Now.

LG G Watch R 03

Pe interiorul lui G Watch R găsim conectorii pentru suportul de încărcare (din păcate nu are încărcare wireless, e una prin fir, dar suportul e mic și ușor de cărat/folosit) plus senzorul de citit bătăile inimii (la fel ca în cazul Moto 360 merge și nu prea).

LG G Watch R 26

Ce poate face G Watch R?

Toți cei ce sunt tentați să cumpere un ceas inteligent cu Android Wear (și nu numai) ar trebui să fie capabili să își pună o întrebare simplă: ce poate face acest ceas inteligent. La ce mă ajută? Și eventual să și găsească un răspuns care să îi ajute să ia mai ușor decizia de a investi câteva sute de EUR într-un astfel de produs.

Pentru G Watch R, la fel ca în cazul Moto 360, răspunsul e deosebit de simplu: îți arată ora și dacă ești mulțumit de cum funcționează sistemul de notificări Google Now atunci ai la îndemână (de fapt pe mână) un mod mai simplu de a citi notificările. Interacțiunea este minimală – situația uzuală este cea în care citești notificarea și o dezactivezi.

LG G Watch R 25

Legat de HTC One M8 ceasul inteligent G Watch R s-a comportat chiar foarte bine: tot ce venea notificare pe Android-ul de pe One M8 ajungea și pe ceas și de cele mai multe ori primeam informația fără să mai fie nevoie să scot telefonul și să consult email-ul, alerta Facebook sau Twitter respectiv mesajele date de Google Now.

LG G Watch R 04LG G Watch R 05

Trebuie să știți că Google Now și modul în care înțelegeți să activați și să folosiți serviciul este cheia către a face acest produs unul util și a ajunge să spuneți că merită investiția. Google Now îl scoate din sfera unui instrument de a vedea mail-urile către un asistent cu adevărat util.

Am avut plăcerea să folosesc G Watch R în două deplasări prin Europa (Olanda și Germania) unde Google Now are o arie de utilitate mult mai mare. În acest fel ceasul a devenit util pentru că îmi spunea când trebuie să plec să prind un anumit tren sau când să mă duc în aeroport, la ce poartă ca să prind zborul desemnat.

Îmi pusesem întâlnirile în calendarul Google cu tot cu adresa unde trebuia să ajung. Folosind opțiunea comute Google Now mă anunța pe ceas când trebuie să plec, unde trebuie să ajung, cu ce tren/autobuz să merg.

LG G Watch R 06LG G Watch R 07

Și foarte fain, a știut să preia din mailuri informațiile despre checkin-ul la hotel, zbor și să mi le prezinte într-o manieră logică, utilă. Și tot legat de cele două primeam și prognoza meteo în locația către care mă deplasam.

LG G Watch R 08

Ăsta e meritul Google Now nu al ceasului. Ceasul e doar un ecran în care informația e prezentată mai personal și mai ușor de consumat. Dar dacă nu ai Google Now pierzi mai mult de jumătate din avantajul folosirii unui ceas inteligent.

În plus față de asta G Watch R mai are două funcții: pedometru și cititor pentru bătăile inimi. Ambele funcționează anapoda, exact la fel ca pe oricare alt Android Wear. Pulsul e citit corect când și când, niciodată nu te poți baza pe valori corecte. Te iei doar după abaterile de la medie ca să îți dai seama dacă ceva nu e în regulă. Iar pentru pedometru, e atât de bun că dacă stai o zi întreagă la birou și dai din mâna pe care ai ceasul el va înregistra distanțe considerabile.

Ce mi-a plăcut foarte tare la G Watch R (dar e valabil și pentru alte Androide cu Wear) este că am avut o temă Instaweather deosebit de bine desenată și care punea excelent în valoare design-ul și culorile lui G Watch R.

InstagramCapture_ec85b43c-676b-4ad2-91dc-1de151d43e6c

Alte lucruri la care mai puteți folosi G Watch R (orice alt Android Wear de fapt) sunt legate de generarea de comenzi vocale care apoi sunt trimise la telefonul Android (HTC One M8 în cazul meu) și sunt interpretate de Google, fiindu-vă oferit un răspuns: căutări, pornirea de apeluri de pe ceas, navigație etc. Lucruri pentru care trebuie să te antrenezi puțin dar care pot să îți fie utile.

G Watch R e echipat cu un set amplu de senzori:  9-Axis (Gyro, Accelerometer, Compass), PPG (Heart rate monitor), Barometru. Chestii normale pe un astfel de produs. E motorizat de un CPU Qualcomm® Snapdragon™ 400 la 1.2GHz, cu 4 GB spațiu de stocare și 512 MB RAM. Comunicația cu telefonul se face prin Bluetooth, 4.0 – consumul de energie e chiar mic.

În plus, G Watch R e certificat IP67, adică ai putea să îl bagi în apă. Nu o să faci asta pentru că vei strica cureaua din piele.

Concluzie: merită?

Am purtat cu plăcere G Watch R și am ajuns chiar să mă obișnuiesc foarte tare cu el. Autonomia (bateria e de 410 mAh) de aproape două zile în condițiile în care ecranul era mereu pornit combinată cu un timp relativ scurt de încărcare – puțin peste o oră – e interesantă. Clar îți dorești ceva mai mult că doar nu mai vrei să te preocupi și de încărcarea ceasului alături de cea a smartphone-ului, tabletei, laptop-ului etc.

Asta e situația în momentul de față. Poate să fie mult mai rău (Apple Watch are doar 18 ore, poate și mai puțin în condiții similare de test) dar asta nu ar trebui să fie un criteriu de departajare.

LG G Watch R 24

Răspunsul la întrebarea merită e foarte simplu dacă ai un criteriu clar de evaluare: utilitatea sa în ceea ce înseamnă ideea de smart. Că nu îl iei doar ca și ceas – aici ai alternative mult mai de calitate și mai faine la aceiași bani (1500 LEI în România). Dacă ești o persoană care călătorește mult, ai deja un smartphone Android, te-ai obișnuit să folosești util serviciile Google, atunci vei găsi G Watch R util. Poate nu suficient de util cât să investești atâta în el.

Dacă vrei neapărat un ceas inteligent și ești în cumpănă între Moto 360 (sau orice altceva) și G Watch R, treci peste primul impuls (distanțarea dată de plasticul carcasei) și ia ceasul LG. La final îți va plăcea mai mult decât oricare altul. Mai jos îl vedeți alături de Gear Fit-ul Samsung, doar ca să vă faceți o idee despre cum arată unul lângă celălalt.

LG G Watch R 31

De cealaltă parte, dacă doar vrei un ceas inteligent, nu investi încă. Suma e prea mare și utilitatea pe care o primești în România e mult prea mică. Încă nu e momentul să dai banii pe așa ceva – poate peste doi sau trei ani situația să se schimbe.

Acestea fiind zise, G Watch R e un produs fain. Mă bucur ca am insistat să îl testez și nu m-am lăsat convins de primul impuls – nu mi-a plăcut, l-am considerat de plastic. Dacă LG Urbane este cel puțin la fel de bun cu webOS (dacă nu și mai bun) atunci LG are în mână un produs wearable mult peste ceea ce a adus Samsung pe piață.

LG G Watch R 35

Păcat că G Watch R nu a venit mai repede în România și la un preț mai bun.

 

Informații: LG.com

Preț: 1500 LEI la QuickMobile.ro

PRO CONTRA
+ design similar cu ceasurile clasice
+ autonomie
+ display
+ integrare Google Now
– carcasă de plastic
– probleme in citirea informației în soare puternic
– LG Urbane e pe piață, mai elegant, mai rapid
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep