HomeFeaturedFocusRomania accepta legea Big Brother fara ca macar sa cracneasca

Romania accepta legea Big Brother fara ca macar sa cracneasca

surv

Președintele României Klaus Johannis a semnat actul normativ (Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice) prin care în România va fi posibil ca un judecător să ceară operatorilor telecom sau ofertanților de servicii internet să ofere datele de identificare și trafic ale oricărui cetățean pe baza oricărui tip de supoziție considerată de judecător ca validă. Legea ar trebui să se alinieze cerințelor UE (apropo, și nemții au semnat ceva similar tot zilele astea) în materie de protecție împotriva terorismului & co.

Ce s-a întâmplat însă la noi a fost că proiectul normativ a trecut ca prin brânză prin Parlament și Camera Deputaților și apoi a fost promulgată rapid de președintele Johannis. Și mai nimeni nu a zis nimic despre treaba asta, suntem ocupați cu alte chestii mult mai importante decât datele personale și accesul la ele în mod abuziv.

Conform noii legi orice operator de telefonie sau ofertant de servicii internet are obligația ca în 48 de ore de la cererea semnată de un judecător să pună la dispoziția organelor date complete de identificare a persoanei, aparatelor, tipului de trafic, adrese IP etc. pe care le dețin. Și dacă e cazul să țină datele personale pe o perioadă de până la 5 ani (trei ani e obligatoriu pentru toată lumea).

Din câte am citit partea care sună cel mai rău a noului decret/act este aceea că judecătorul poate cere în orice fel de situație accesul la datele personale, chestie ce lasă loc imens de abuzuri. Adică aceleași tip de date pot să fie cerute și în cazul unui terorist și în cazul unui jurnalist care a agasat vreun politician.

Uitați aici despre ce e vorba.

”La solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii  în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicații electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.”

Acum folosiți mai liniștiți internetul?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep