HomeFeaturedFocusPentru prima data consumul de media pe internet l-a depasit pe cel...

Pentru prima data consumul de media pe internet l-a depasit pe cel pe TV la nivel mondial

Sâmbătă seara mi-au căzut ochii pe o statistică interesantă făcută de The Economist în care vedem că în 2015 consumul de media pe internet l-a depășit pe cel pe TV la nivel mondial. E o chestie extrem de importantă ce marchează trecerea pe nivelul următor în ceea ce privește mediile de informare.

După cum se poate vedea în graficul de mai jos campioni la consumul media online sunt americanii unde online-ul a crescut constant din 2012 încoace, mâncând vertiginos din cel al media pe TV dar și din din cel radio și print (care oricum e extrem de mic).

stats

Merită amintit că în Europa televizorul este încă rege, partea de consum online crește, dar încă nu a depășit televizorul iar partea de print rămâne relativ constantă în ciuda deprecierii cotei de piață pentru consumul radio. Europenii sunt cei mai conservatori din acest punct de vedere pentru că în comparație cu America de Sud sau Asia, consumăm prea mult TV și prea puțin internet.

Foarte aproape de situația din SUA este cel din Asia, campioană și ea la consumul media pe internet, cu televiziunea în scădere, printul relativ constant și consumul de radio pe pantă descrescătoare.

Asta nu înseamnă că partea de TV o să moară, vor muri televiziunile clasice probabil, dar trendul dat de YouTube e clar: oamenii vor să consume conținut video la cerere și de asta serviciile de streaming online cresc. Producția de materiale video e în creștere, cu toți mai mulți milionari pe YouTube, dar cu o mare schimbare: producătorul de conținut video devine omul de rând, cel ce are acum la dispoziție și hardware-ul să producă video și mijloace de a se promova (YouTube, Social Media).

Ce urmează? Mă aștept ca servicii gen Periscope și Meerkat să aibă un impact tot mai mare în perioada următoare și jurnalismul clasic să se schimbe definitiv, eroii principali devenind oamenii obișnuiți.

Apropo, voi cum consumați mai mult media? Online, TV, radio sau print?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep