HomeFeaturedFocusLa multi ani Windows! Acum 30 de ani incepea odiseea

La multi ani Windows! Acum 30 de ani incepea odiseea

windows1.0

Acum 30 de ani începea povestea Microsoft Windows, un sistem de operare care pornea să aducă o interfață grafică într-o lume a sistemelor de operare în linie comandă. Microsoft venea atunci cu idei faine (nu toate ale lor) și cu câțiva oameni deciși să facă ceva. Adică:

De atunci și până acum lucrurile s-au schimbat complet în ceea ce înseamnă modul în care vedem și folosi un PC și modul în care arată interfețele grafice. Microsoft a avut ascensiune fulminantă cu Windows 3, Windows 95 și mai apoi XP, au urmat câteva sincope pentru ca acum, cu Windows 10 să încerce să redefinească ideea de desktop.

La nivel de interfață grafică lucrurile au evoluat cam așa:

Acum ne jucăm cu Windows 10. Pe PC și pe telefon, tocmai v-am spus că cel mai nou build de Windows 10 Mobile a ajuns la versiunea 10586, aceiași pe care o avem acum și pe PC. Cu asta se pare că s-a terminat procesul de unificare a Windows-ului de PC cu cel de pe smartphone și pentru Microsoft începe provocarea maximă: să convingă utilizatorii că merită să aibă același Windows și acasă și la birou și pe telefon.

Dacă e să ne gândim subiectiv, de la Windows 1 la Windows 10, în 30 de ani, nu s-au întâmplat prea multe: folosim PC-ul să edităm documente, să manevrăm informație. Și acum facem aproape același lucru, mult mai bine aș zice eu.

Indiferent de ce părere am eu și aveți și voi despre Windows, că e bun sau rău, un lucru e cert: Microsoft a reușit prin sistemul de operare Windows și motto-ul lor cu ”un PC în fiecare casă” să aducă oamenii mai aproape de tehnologie.

Că puteau face asta mai bine, mai eficient e o altă discuție.

Ce vreau eu să vă întreb este ”Câte versiuni de Windows ați folosit?” și ”Când ați început?”. Eu folosesc Windows de la versiunea 2-3 din 1989-1990 și am trecut prin toate cele apărute, inclusiv cele de pe telefon și pe tabletă.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Tot cu Windows 3 am început dar nu am trecut prin toate ci doar prin 3.1, 95, 98, XP, Vista, 7 și 10.

    Iar înainte de Windows am folosit pentru o perioadă scurtă MS-DOS, nu mai știu ce versiune.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep