HomeFeaturedFocusMicrosoft face Open Source motorul de randare JavaScript din browser-ul Edge (ChakraCore)

Microsoft face Open Source motorul de randare JavaScript din browser-ul Edge (ChakraCore)

chakra

În lumina faptului că zilele trecute scriam de inițiativa Apple de a oferi comunității Open Source limbajul Swift cu tot cu platforma de dezvoltare și a faptului că Microsoft a dat deja Open Source editorul cross platform Visual Code și MSBuild, engine-ul de compilare pentru codul sursă, vin acum să vă spun că și ChakraCore, motorul de randare JavaScript din browser-ul Edge (succesorul lui Internet Explorer 11) este acum Open Source.

Implicațiile sunt multiple și teoretic benefice pentru Microsoft: cu ChakraCore Open Source comunitatea poate să vadă ce e în interiorul său, să îl îmbunătățească și să îl folosească. De fapt aici bate Microsoft: dacă lumea va adopta ChakraCore atunci vor exista aplicații care vor funcționa nu numai în browser-ul EDge ci și în aplicațiie Universal App pentru Xbox și tabletele Windows plus telefoanele cu Windows 10 Mobile.

Nu știu dacă mișcarea Microsoft de a da ChakraCore comunității Open Source e o contracarare a deciziei Apple cu Swift, cert e că vine foarte repede după anunțul Apple în timp ce codul ChakraCore nu e încă disponibil pe GitHub (un posibil indiciu că decizia Microsoft a fost oarecum grăbită), va apărea ceva mai încolo.

Screen-Shot-2015-12-04-at-12.23.55-PM

Doar că Microsoft va oferi efectiv comunității doar componentele cheie din Chakra sub denumirea de ChakraCore în ideea că implementarea Chajra din Edge sau Universal Apps trebuie să rămână privată.

Tot luna viitoare vor începe să fie primite și cererile de colaborare pentru ChakraCore.

Dacă e să ne uităm în urmă, Google a făcut Open Source engine-ul V8 de foarte mult timp și urmarea a fost că se bucură de o foarte mare popularitate – bine, nu este pusă doar sub semnul Open Source ci mai degrabă pe elementele de securitate/performanță cu care s-a lansat.

Urmează să vedem ce beneficii va avea și Microsoft în urma oferirii ChakraCore către Open Source.

via Windows Blogs

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep