HomeFeaturedFocusRevine in peisaj povestea incalcarii intimitatii de catre Samsung si smart TV-urile...

Revine in peisaj povestea incalcarii intimitatii de catre Samsung si smart TV-urile cu microfon si camera

Samsung Smart Tv Wallpaper

Din când în când revin în actualitate diverse subiecte dezbătute și răsdezbătute de nenumărate ori până acum. De preferință cele legate de încălcarea intimității noastre de către companii importante din IT, ale căror produse ne monitorizează în permanență. Nu e ceva nou pentru voi, sunt sigur de asta.

Zilele trecute am dat peste un nou material în care se anunță că Samsung avertizează utilizatorii smart tv-urilor sale că acestea ascultă fiecare cuvânt ce este rostit în apropierea lor. Pentru că au microfoane, camere web și software capabil să înțeleagă ce se discută, ele sunt pregătite mereu să preia comenzi.

Așa cum aparatele cu Android 5 sau mai nou au Google Now activ, ascultând comenzile pe care i le-am putea da, sau cum e Wndows 10 Mobile ce ascultă după Hey Cortana. Aceiași chestie este și cu televizoarele inteligente Samsung (și altele): ele ascultă conversația și dacă detectează vreo comandă pe care sunt programate să o interpreteze și la care să acționeze, o fac.

Pentru asta Samsung a pus în acordul de licență un paragraf în care avertizează utilizatorii că ar fi bine să nu discute informații confidențiale în apropierea acestor modele de televizoare – chestie logică, făcută pentru a nu apărea probleme ulterior, exact pe zona de păstrare a intimității, mai ales că datele colectate ajung la parteneri (Nuance Communications – cei cu software-ul de recunoaștere vocală Dragon Naturally Speaking în caz că nu știți despre ce vorbesc, ce se regăsește și în multe mașini ce au comandă vocală).

“Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party.”

Ok, și care e faza cu noul tam tam? Păi nu prea e, dar cineva a dorit să facă o paralelă între romanul 1984 și situația actuală și să ne mai sperie puțin.

samsung_privacy

Doar că uită să ne spună că și Google ne ascultă mereu prin Android sau prin Chrome (da, Chrome are opțiunea de a primi comenzi vocale pe PC) sau Microsoft prin Cortana/Apple prin Siri. În mod cert Google Now e activ mai mereu pe noile versiuni de Android.

Și care e mai periculos? Că Nuance Communications poate să primească niște date de la noi din casă sau că Google face asta de multă vreme, aș putea spune spionându-ne 24/24?

Nu că aș vrea să țin partea Samsung în această situație, însă problemele de acest gen ar trebui să fie privite în ansamblu și nu punctual.

Și da, eu unul nu mi-aș pune în sufragerie (sau oriunde altundeva prin casă) un aparat pe care să îl folosesc constant și care să aibă microfon și cameră web active. Fie că e televizor, cameră de supraveghere, consolă (Xbox cu Kinect – pe care le am scoase din priză atunci când nu le folosesc) etc.

Sper că și voi faceți la fel.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep