HomeFeaturedFocusReview Huawei P8max: trei saptamani cu un phablet

Review Huawei P8max: trei saptamani cu un phablet

Este vorba despre un adevărat phablet, cu display de 6,8 inchi. Adică aproape cât o tabletă mică. Așa că senzația pe care ți-o dă acest telefon atunci când faci cunoștință cu el este una de WOW! Pe lângă dimensiunea total atipică, modelul care a ajuns la noi prin amabilitatea Huawei România era auriu. Cum combinația de auriu cu dimensiuni mari este una ciudată, cel puțin culoarea nu este una pe gustul meu, cred că am fost curajos atunci când, la primul contact cu Huawei P8max, m-am decis să văd cum este să îl folosești cu adevărat, nu doar să îl butonezi câteva ore. Așa că preț de trei săptămâni Huawei P8max a fost telefonul meu, e drept, nu cel personal ci cel de la job, de la Integrator Soft, un telefon pe care îl am la mine în permanență, peste tot pe unde umblu. Și am reușit să fac senzație cu el cam pe la toți oamenii cu care am interacționat în această perioadă.

IMAG0019

După acest interval de trei săptămâni, cam cât credem noi că este necesar pentru un review sănătos (da, știu că unii se laudă cu 22 de review-uri într-o lună, dar nu este stilul nostru), pot să vin în fața voastră, să vă povestesc cam care sunt concluziile noastre și să spun cu mâna pe inimă că P8max este un terminal de dimensiuni mari pe care il recomand, mai ales prin prisma raportului preț/specificații, tuturor celor care doresc un phablet veritabil. Iar pentru utilizatorii clasici, fără preferințe implicite pentru ecrane mari, le spun doar că P8max este un telefon cu care te poți obișnui destul de repede, chiar dacă ai nevoie de un buzunar pe măsură pentru a nu avea probleme cu transportul său. Și o să vă spun mai multe despre impresia bună pe care mi-a lăsat-o acest smartphone, dar și ce mi-aș fi dorit eu în plus de la el.

Configuratie si pret

Însă până la a trece la rezultatele testelor noastre, trebuie să trecem împreună în revistă configurația acestui phablet, pentru a ne face o părere despre locul pe care și-l găsește el în ierarhia Android-elor disponibile la momentul acesta pe piață.

Așadar, specificațiile tehnice complete ale lui Huawei P8max sunt:

  • Ecran: IPS LCD, 6,8 inchi, protejat cu Corning Gorilla Glass 3
  • Rezoluție ecran: full HD, 1080 x 1920 pixeli
  • Chipset: HiSilicon Kirin 935
  • CPU: quad-core 2,2 GHz (Cortex-A53) plus quad-core 1,5 GHz (Cortex-A53)
  • GPU: Mali-T628 MP4
  • Memorie RAM: 3 GB
  • Stocare internă: 64 GB
  • MicroSD: Da, in slotul pentru SIM 2
  • Camera foto principală: 13 MP (f/2.0, autofocus, OIS, dual-LED (dual tone) flash)
  • Camera foto frontală: 5 MP
  • Sistem de operare: Android 5.1.1 Lollipop (promisiune de update la 6.0 Marshmallow)
  • Acumulator: 4360 mAh
  • Dual-SIM: Da, SIM 2 în loc de card microSD
  • Greutate: 228 grame
  • Dimensiuni: 182,7 x 93 x 6,8 milimetri

Acum că i-am văzut configurația, trebuie să știm și cam cum o evaluează producătorul chinez. Huawei P8max costă 2249 lei pe eMag.ro. Nu este un preț tocmai mic, însă, privit ca intrument pentru productivitate, putem spune că telefonul are un cost digerabil. Tocmai pentru acest segment de utilizatori însă, putem să îi facem un prim reproș, legat de lipsa unui stylus care s-ar fi potrivit de minune cu un ecran atât de mare.

IMAG1167

Simt că tot aici trebuie să vorbesc puțin și despre partea de ambalaj, deși recunosc că nu prea îmi place de obicei să iau în discuție acest detaliu. Însă până la primul impact cu telefonul, până la acel WOW dat de dimensiunea mare (și în cazul terminalului testat de noi și de culoarea aurie), recunosc că m-a impresionat și ambalajul. Este prima cutie de plastic pe care o văd la un telefon, motiv pentru care cred că a meritat această mică paranteză. Huawei și-a arătat grija pentru detaliu în cazul lui P8max începând încă de la ambalajul care-i conferă o ușoară notă premium acestui telefon.

Constructie

Huawei P8max are o costrucție de tip unibody, metalică, destul de pătrățoasă. Sau, cel puțin așa am perceput eu colțurile sale, posibil și din cauza dimensiuni. Nu sunt foarte prieten cu acest tip de construcție, cu spatele totat plat, îmi place mult mai mult curbura de pe spatele lui One M9 de exemplu (și o să vedeți pe parcursul acestui material că am căzut destul de des pradă tentației de a compara cele două telefoane, mai ales că erau amândouă aurii), însă atenția la finisaje a compensat din plin. Pornind de la îmbinările dintre rama metalică și sticla ecranului, la cele două ușițe pentru SIM și microSD, lucrurile chiar arată bine.

IMAG0016

Merită notate și marginile foarte subțiri ale ecranului, care fac ca dimensiunea telefonului să nu capete o amploare și mai mare. Singura dată când m-am mai împrietenit cu un phablet pentru o perioadă mai lungă de timp a fost când am folosit un Serioux Symbiosis X4. Chiar dacă ecranul era mai mic, dimensiunea finită a telefonului era tot pe acolo. Nu l-am perceput pe Huawei P8max ca fiind mai mare. Ba chiar este mai ușor, în ciuda carcasei metalice!

IMAG0013

Totuși, un telefon de dimensiunea lui poate pune probleme de transport. Aș putea spune că am fost norocos și am testat acest phablet într-o perioadă mai rece, în care hainele cu buzunare erau la ordinea zilei. Sincer, nu prea îmi dau seama ce face un utilizator, fie el bărbat sau femeie, într-o zi călduroasă de vară, doar într-o pereche de blugi strâmți și în tricou, cu un astfel de dispozitiv. Asta, în mod evident, presupunând că s-a depășit deja senzația de ușoară jenă pe care folosirea lui pe post de telefon ți-o oferă, prin prisma faptului că ești privit cu ochi mari și curioși de către aproape toți trecătorii. Mi s-a întâmplat chiar să fiu oprit pe stradă și întrebat ce telefon folosesc, lucru care pentru mine a fost o premieră. În plus, fiind destul de greu de folosit cu o singură mână chiar și de către un bărbat, P8max te face să umbli cu foarte mare grijă cu el, să ai emoții de fiecare dată când îl scoți din buzunar.

Tocmai mânat de această senzație de nesiguranță, am apelat pentru ajutor la prietenii noștri de la MobileDirect. Amabili ca de obicei, ne-au pus la dispoziție vreo două soluții de protecție, de fapt huse pentru Huawei P8max.

IMAG1173

Dată fiind dimensiunea telefonului, mie mi-a plăcut una subțire de tot, din silicon transparent. Oferea un plus de protecție dar, totodată, lăsa la vedere auriul carcasei pe care, deși nu sunt deloc adeptul acestei culori, ar fi fost păcat să îl ascundem. Pentru cei încântați de această culoare, dar care nu au reușit să intre în posesia unui P8max gold, MobileDirect oferă și o husă de protecție din silicon cu spatele auriu și o textură asemănătoare pielii.

IMAG1168

IMAG1169

IMAG1170

Performante

Cei care ne citesc de mai multă vreme știu că nu sunt adeptul benchmark-urilor. Însă l-am trecut pe Huawei P8max prin AnTuTu Benchmark, curios fiind cum se situează în comparație cu HTC One M9-le pe care îl utilizez în mod curent. Ce a ieșit din această experiență, vedeți mai jos.

Screenshot_2016-02-21-20-19-06Screenshot_2016-02-21-20-19-20Screenshot_2016-02-21-20-19-57Screenshot_2016-02-21-20-20-09

Performanțele reale, așa cum le văd eu, sunt reprezentate de modul în care telefonul răspunde solicitărilor cotidiene pe care utilizatorul le are de la dispozitivul său. Nu cifrele seci dintr-un tabel sau clasament contează, ci faptul că telefonul tău nu dă rateuri atunci când ai nevoie de el. Din acest punct de vedere am fost chiar mulțumit de Huawei P8max, pe care l-am forjat inclusiv într-o sesiune de gaming pentru a vedea dacă, la ceva solicitări peste medie se încinge. Nici vorbă!

Telefonul a rulat fără sincope pe perioada celor trei săptămâni în care l-am folosit. Nu s-a blocat, nu s-a restartat și nu a rămas agățat, răspunzând prompt comenzilor. Pare perfect pentru activitățile cotidiene ale unui utilizator standard. Ba chiar mai mult, luând în considerare dimensiunea mare a display-ului, am mers și pe scenariul în care este folosit pentru citit. O carte în format .pdf, cu peste 300 de pagini și cu poze, a fost deschisă rapid și am putut derula paginile foarte cursiv.

Din partea mea, la acest aspect, Huawei P8max are o mare bilă albă, cu atât mai mult cu cât am avut în mâini puține telefoane care nu s-au blocat mai devreme sau mai târziu.

Autonomie

La un asemenea ecran și în principiu, la un asemenea telefon, automat îți pui problema autonomiei. Recunosc că am fost sceptic la început, însă acumulatorul de 4360 mAh (o capacitate destul de mare) își face treaba cu brio. În timpul utilizării am trecut de bariera psihologică de o zi, chiar și în momentele în care am testat camera telefonului sau l-am forjat prin jocuri. Nu am avut nici măcar o zi de utilizare în care să cedeze până seara. Și trebuie să o mai spun odată că în cele trei săptămâni a fost telefonul meu de la job, adică a fost folosit constant și pentru convorbiri, chiar frecvente, dar și pentru mail și surfing pe Internet.

IMAG1174

Folosit doar pentru convorbiri, mail și ceva trafic, telefonul a trecut chiar și de bariera celor două zile. Fiind un telefon cu ecran mare, eu îl văd ca fiind tragetat și către cei care aleg să consume conținut multimedia pe telefon. Și conținutul multimedia poate fi și video. Un film de 96 de minute, la calitate HD, a consumat cam o treime din bateria încărcată complet. Mai corect ar fi să spun că după cele 96 de minute în care filmul respectiv a rulat pe ecran, cu tot cu sonor (recunosc că l-am lăsat în altă cameră, nu am răbdare să mă uit la un film pe telefon), capacitatea acumulatorului ajunsese la 68%, pornind de la o încărcare completă. Matematic vorbind, mai era loc de încă un film și de utilizare liniștită până seara.

Trăgând linie, chiar mă declar mulțumit de autonomia lui Huawei P8max.

Camera

Mă număr printre acei utilizatori de smartphone care apreciază destul de mult camera dispozitivului pe care îl folosește. Sunt destul de frecvente momentele în care îți dorești să surprinzi un moment inedit alături de familie, să fotografiezi un dispozitiv pe care îl ai în teste, să imortalizezi un peisaj care te-a impresionat. Scenariile sunt nenumărate, până la urmă camera de pe smartphone a înlocuit de mult aparatul compact pe care îl purtam prin concediu sau drumeție. Așa că este important să știi că te poți baza pe ea la nevoie.

Acestea fiind spuse, experiența utilizării camerei de pe Huawei P8max pot spune fără ezitare că a fost una peste medie. Mi-au trecut prin mână și telefoane care s-au descurcat mai bine, nu-i vorba, însă P8max s-a descurcat mai mult decât decent atunci când am avut nevoie de el. Știu studiile realizate de Samsung pentru promovarea lui Galaxy S7, cum că 70% dintre fotografiile realizate cu telefonul sunt făcute în condiții de lumină slabă, dar se pare că eu mă număr între cei 30% care au rămas. Prea puține fotografii în interior, motiv pentru care l-am solicitat și pe Huawei P8max mai mult afară. Fotografiile sunt realizate în jurul Păstrăvăriei de la Albota (Sibiu) și, mergând puțin mai departe, ne arată că avem o țară frumoasă, de care ar trebui să știm să ne bucurăm mai mult.

IMG_20160207_095229

IMG_20160207_092917

IMG_20160207_093159

IMG_20160207_092409

IMG_20160207_132118

IMG_20160207_091118

P8max te încurajează să fii artist atunci când simți acest lucru, fără efectele software la care nu am vrut să apelez, doar prin capacitatea de a focusa destul de exact în locul dorit.

Îmi place cum s-a descurcat și la fotografiile realizate în interior, ce-i drept pe fundal alb și cu ajutorul unei surse mai puternice de lumină, însă fără lumină naturală, poza fiind făcută seara târziu. Ocazie cu care vă dezvălui un alt hobby de-al meu, în afara pasiunii pentru tehnologie.

IMG_20160209_223309

Nu, nu beau frecvent, ci colecționez miniaturi de băuturi alcoolice.

Chiar dacă am fost mulțumit de fotografiile realizare cu Huawei P8max, atunci când a venit vorba despre capacitatea sa de a filma, am fost dezamăgit. Nu pot spune că nu s-a descurcat la testul video, aș minți, însă parcă mă așteptam la ceva mai mult. În continuare cred că din punctul de vedere al conținutului video, camera de pe telefon ajută doar dacă suprinzi ceva inedit și nu ai timp suficient pentru a înregistra cu un aparat dedicat. Aveți mai jos și o mostră de filmare în condiții de lumină naturală suficientă, chiar m-ar ajuta aici o opinie legată de calitate. Sunt eu prea exigent? Ar trebui să mă mulțumesc cu atât de la un smartphone? Huawei P8max nu s-a descurcat rău, ba din contră, este acolo sus, nu aș putea să nominalizez un terminal pe care l-am avut eu în teste care s-a descurcat mai bine în a filma, însă așteptările mele sunt ceva mai mari.

Am avut dificultăți însă în a încerca o filmare slow-motion, motiv pentru care m-am lăsat păgubaș. Însă, cu această ocazie am văzut că traducerea meniului telefonului și mai ales al camerei în română, limbă cu care pornește implicit, are și câteva sincope.

Concluzie

Pentru a-l putea cataloga corect pe Huawei P8max, trebuie mai întâi să înțelegem din ce perspectivă îl privim. Cauți doar un smartphone? Atunci P8max este unul bun, dar nu cel mai bun. Ba chiar aș putea spune că, la același preț, ai câteva opțiuni mai atractive. Sau că, de la același producător, poate ar merita să arunci o privire înspre Huawei P8lite, un telefon care mi-a plăcut foarte mult și care are un raport preț/specificații excelent pe piața din România.

IMAG1175

În schimb, dacă ești în căutarea unui phablet, a unui telefon cu ecran mare, chiar foarte mare, cu bune și cu rele, s-ar putea ca Huawei P8max să fie o alegere înțeleaptă. Pentru că oferă un aspect atent lucrat și bine finisat, un ecran mare, de 6,8 inchi, încadrat de margini destul de mici, susținut excelent de o configurație suficient de puternică și de un acumulator care rezistă lejer la o zi de utilizare peste medie. Și se descurcă onorabil și în cazul altor întrebuințări uzuale pentru un smartphone. Aș fi mers și mai departe și l-aș fi recomandat pe Huawei P8max și ca instrument pentru productivitate, ecranul său pare destinat pentru așa ceva. Însă lipsa unui stylus mă împiedică să o fac. Rămâne doar un phablet excelent pentru consumul de conținut media, pe care cei care pot trece peste bariera dimensiunii cu siguranță îl vor aprecia.

Informații: Huawei

Preț: 2249 lei fără abonament

PRO CONTRA
+ display-ul
+ autonomia peste medie
+ construcția și finisajele
+ performanțele
+ stabilitatea
– lipsa unui stylus
– dimensiunea mare pune dificultăți la transport
– prețul destul de mare
– înregistrarea video

10 COMENTARII

  1. Da, ma tine cam o zi si 5 ore dar stau foarte mult pe el, la serviciu 9 ore si nu prea e semnal rds in zona ,si efortul mai mare pt cautarea semnalului probabil consuma mai multa baterie, n-a pierdut niciodata semnalul, am inteles ca ar avea 2 antene, cu fostul i9205 eram cateodata in afara ariei.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep