HomeMobileAndroidUE va cere Google eliminarea preinstalarii magazinului de aplicatii Google Play Store...

UE va cere Google eliminarea preinstalarii magazinului de aplicatii Google Play Store din versiunile Android

android

Încet dar sigur Google începe să fie trasă la răspundere pentru practicile monopoliste de care a abuzat în zona de mobile pentru a-și impune serviciile GMAIL, YouTube și browser-ul Chrome. După ce în 2013 UE a început să investigheze Google pentru că și-a promovat prin motorul de căutare propriile servicii în defavoarea altora, acum intră în scenă Android – după mine asta trebuia să se întâmple de mai de mult, nu să lase Google să facă ce vrea pe zona de mobile.

Într-un fel e aceiași imagine cu a Microsoft de acum 10 ani: folosindu-se de poziția de monopol de pe o piață, o companie promovează neloial servicii mai slabe calitativ.

În cazul de față, UE dorește ca Google să:

– înceteze să plătească (sau să nu îi pună pe aceștia să plătească diverse alte taxe) partenerii ca să instaleze Google Search pe aparatele Android

– să nu mai forțeze partenerii să livreze versiunile de Android cu aplicații Google preinstalate și în felul acesta să limiteze opțiunile utilizatorilor – știți că e destul de greu să scoateți de pe un Android aplicația standard de email, clientul YouTube, calendarul etc.

– să nu mai aibă niciun mijloc și nici motivație să ”pedepsească” partenerii care nu se conformează cu cererile monopoliste

Asta înseamnă că Goole Play Store nu ar mai trebui să vină implicit pe distribuțiile Android iar motorul de căutare să nu mai fie setat direct pe Google – dacă vă aduceți aminte Microsoft a pornit o colaborare cu Cyanogen prin care Bing e motorul principal de căutare și aplicațiile Microsoft (Outlook, Bing) vin preinstalate.

În mod clar aceste politici ale Google împiedică alte aplicații să fie la fel de folosite – să luăm de exemplu clientul de email Outlook, în opinia mea mult superior GMAIL-ului sau chiar Here Drive/Maps, o soluție excelentă de navigare offline assistată de GPS.

Dacă Google nu va da curs acestor cereri va urma o amendă care ar trebui să fie egală cu veniturile generate de clicurile utilizatorilor din Europa pe AdWords, căutările pe Google și aplicațiile cumpărate din Play Store și câștigurile realizate prin AdMob.

Deocamdată e la stadiul de proiect, cel mai probabil că vor apărea ceva modificări până la versiunea finală, dar e bine să stăm cu ochii pe ea pentru că aplicarea ei va aduce schimbări interesante în top-urile celor mai folosite aplicații Android. Și mai mult ca sigur ceva găuri în buzunarele Google.

Și iată că după ce multă vreme s-a aflat în vizorul Google, Microsoft apare acum ca un principal beneficiar al rolului de arbitru pe care îl are UE în piață.

Credeți că este corect?

via reuters

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. MI se pare un pic abuziv. Poate aș vrea și eu un iPhone fără Safari sau App Store, sau un terminal cu Windows fără Internet Explorer și cum îi zice la magazinul lor 🙂

    • Si ce te opreste sa faci asta? Sunt sigur ca si Apple intra in curand in vizorul UE pentru bundle-urile Safari si iCloud ca sa nu mai zic de faptul ca ei sunt inca singurii care vand in UE smartphone-uri cu conector non standard.

  2. Nu cred ca Microsoft dirijeaza UE un povestea asta. Nu are cum. Ce ar putea face Microsoft ar fi sa profite cumva pentru a-si extinde acoperirea si infrastructura Bing si a altor servicii dincolo de Statele Unite. Despre corectitudine nu cred ca are relevanta. Masurile anti-trust sunt masuri in esenta corecte. Google a profitat destul de dominatia pe piata de cautare si ar trebui sa cedeze ca sa nu piarda banii care i-ar permite sa dezvolte The Next Big Thing. Despre care voi scrie chiar azi.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep