HomeFeaturedFocusCa sa vezi: oare Microsoft partajeaza cu terti datele de monitorizare extrase...

Ca sa vezi: oare Microsoft partajeaza cu terti datele de monitorizare extrase de la utilizatori?

win10-telemetry-levels

Acum câteva luni vă anunțam că Microsoft a dezvoltat un serviciu de machine learning destinat îmbunătățirii protecției sistemelor și rețelelor Windows, denumit Windows Defender Advanced Threat Protection. O chestie faină în esență, atâta vreme cât utilizatorii erau dispuși să lase Microsoft să tragă cu ochiul la ceea ce se întâmplă în rețea și pe sistemele băgate în program.

Serviciul în cauză funcționează în colaborare cu FireEye, a cărui tehnologie iSIGHT Threat Intelligence face parte din Windows Defender Advanced Threat Protection, dar vine cu ceva foarte interesant: ca urmare a parteneriatului cu FireEye, Microsoft ar trebui să le ofere acestora informații despre comportamentul utilizatorilor, preluate prin serviciile de monitorizare din Windows. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă Ken Gonzalez, Vice President of Corporate Development la FireEye.

După ce informația a ajuns pe internet Microsoft a oferit un răspuns, spunând că parteneriatul cu FireEye nu presupune niciun fel de partajare de informații.

O si adevărat, nu o fi? Până una alta Microsoft zice că nu este și luăm informația asta ca atare.

Știm însă că odată cu Windows 10 Microsoft colectează multe date de la utilizatori în scopul oferirii unei experiențe de lucru mai bune. Se preiau date despre cum funcționează Windows-ul, ce aplicații sunt, care crapă, cât e folosit sistemul, unde, în ce aplicații etc. Astea toate pleacă spre Microsoft fără detalii legate de cine e cel ce folosește, dar dacă ne gândim la amprenta electronică (MAC-ul de rețea, rezoluția ecranului, browser-ul folosit, configurația de aplicații etc.) ele ar putea foarte ușor să fie asociate unui utilizator.

De asta au apărut și discuțiile legate de intimitate și de cum pot utilizatorii să se protejeze. Apropo de asta, dacă vreți să opriți datele pe care Microsoft le colectează de la voi, atunci porniți Services și identificați Connected User Experiences and Telemetry și opriți-l, apoi îl puneți pe Disabled.

image

Și mai puteți merge și în Group Policy, apoi Computer Configuration, Administrative Templates, Windows Components, Data Collection and Preview Builds și puneți Allow Telemtry pe Disabled.

image

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep