DSC_5882

Ce faceți atunci când nu vreți să dați copilului un telefon mobil dar ați dori să aveți o modalitate simplă de a comunica cu el? Tot mai des răspunsul este: folosiți un smart watch dedicat cu receptor GPS și funcție de telefonie, asupra căruia aveți controlul deplin. Cam asta este descrierea simplă a Alcatel Kids Watch, un ceas de copii aflat acum în oferta Orange la un preț interesant: prin PrePay poate fi cumpărat la pretul de 73,63 euro – prețul inițial fiind de 98.18 euro – TVA inclus.

Vă invit să vedeți ce crede fetița mea despre acest ceas după două săptămâni de testare:

Alcatel Kids Watch este un smartwatch cu SIM si GPS încorporat, ce utilizează tehnologie 2G și conexiune GPS și Wi-Fi pentru a ajuta părinții să își localizeze copiii în orice moment.
Are un design conceput special pentru copii, fiind rezistent la apă și praf. Include posibilitatea comunicării prin voce și date. În plus, oferă posibilitatea de a înregistra până la 10 contacte ce pot fi apelate prin apăsarea unui singur buton. Ceasul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani.

În oferta standard ceasul Alcatel Kids Watch cine cu o cartelă PrePay, iar după primele 3 luni, cartela trebuie să fie reîncărcată cu 9 euro pentru a funcționa înca 3 luni. Opțiunea se reactiveaza automat pe perioade succesive de 3 luni și aloca lunar: 300 min naționale, 300 SMS-uri naționale și 300 MB.

Pentru că am fost interesat și de partea de roaming, am aflat că serviciul de roaming este activ, iar dacă există credit în cont, clientul poate folosi serviciul și consuma din credit, la tarif standard, sau își poate activa o opțiune – https://www.orange.ro/roaming/prepay/voce-si-sms/index.html.

Bun, dar ce e de fapt Alcatel Kids Watch, la ce e bun și … merită să fie cumpărat?

Un înlocuitor de telefon, construit pentru copii

Alcatel_Kids_Watch_12

Ca să citez un prieten, ”uneori copilul are nevoie să știe că ești lângă el, că poate să comunice cu tine, că poate să îți spună ce gândește, chiar și atunci când fizic nu ești lângă el”. O soluție de comunicare gen Kids Watch e construită special pentru așa ceva: pentru că are un modul GSM, poate primi și efectua apeluri, poate fi localizat prin celulele GSM (și GPS) în timp ce e purtat la mână – copilul nu îl pierde, e mereu la el.

Dacă faceți o căutare rapidă pe internet o să găsiți o grămadă de astfel de ceasuri, majoritatea la prețuri accesibile, trimise direct din China. Înainte să apuc să testez Alcatel Kids Watch am văzut mai multe modele, inclusiv cele ce se găsesc în România – Vonino, Wonlex.

În mare soluțiile de acest gen sunt similare: o construcție din material plastic/metal, cu curea din silicon (care mai devreme sau mai târziu se va deteriora), rezistent sau nu la apă/praf, cu opțiune simplă (sau nu!) de încărcare și cu sau fără touch.

Alcatel_Kids_Watch_6

Alcatel Kids Watch nu face excepție: e construit dintr-o carcasă de plastic, are patru butoane din silicon și o curea tot din același material, cu o prindere destul de firavă – de altfel acest aspect este și unul dintre punctele negative ale ceasului.

Ecranul ceasului este unul alb negru, fără touch, cu patru linii pe care sunt afișate informații despre nivelul semnalului, numărul de pași făcuți de copil, nivelul bateriei, data și ora curentă și notificările legate de apelurile pierdute și mesajele audio care nu sunt consultate. Diagonala ecranului este de aproape un 1cm (0,95 cm) și are o rezoluție de 96 x 94 pixeli. Cred că e suficient de mare pentru a putea fi folosit fără probleme de copiii între 4 și 10 ani.

Alcatel_Kids_Watch_4

Forma e clasică, de ceas: un aspect aproape pătrat, cu margini rotunjite pe toate direcțiile. Pe laterală există butoanele de control (făcute din silicon), în număr de patru: două pentru opțiunile de sus/jos, unul pentru lansarea apelurilor de tip SOS și unul pentru control.

Sub ceas există ușița pentru accesul la SIM și conectorul pentru încărcare – față de alte telefoane similare, la Alcatel Kids Watch mi-a plăcut că nu e nevoie să deschizi nicio ușiță laterală ca să ai acces la conectorul pentru încărcare (merge pe USB), el fiind prins magnetic în locașul din partea inferioară a ceasului.

Alcatel_Kids_Watch_7

Ceasul este rezistent la apă, fiind certificat IP65 (6 – înseamnă rezistent la praf, 5 înseamnă rezistent la jet de apă – teoretic ar putea rezista și la o baie, dar nu e cazul să încercați).

Cum funcționează?

Alcatel_Kids_Watch_14

Principiul de funcționare al ceasului telefon e simplu: odată ce are în el in SIM cu acces la internet, el se va conecta în cloud-ul Alcatel (Orange nu are nicio treabă cu modul de funcționare al sistemului Kids Watch) și de acolo el poate să fie controlat prin aplicația dedicată Alcatel Kids Watch de iOS (se descarcă de aici) și/sau cea de Android (se descarcă de aici). Din păcate nu există aplicație de Windows 10 Mobile.

E nevoie să fie făcut un cont și apoi pe baza IMEI-ului se adaugă telefonul/SIM-ul în aplicație. Validarea se întâmplă după ce este introdus în aplicație codul de control trimis pe ceas.

Aplicația de smartphone este punctul central al funcției smart asociată ceasului Alcatel Kids pentru că de aici se monitorizează locația curentă (poate fi setată ca ea să fie preluată prin celula GSM sau prin GPS-ul de pe ceas, în acest din urmă caz autonomia o să scadă semnificativ), de aici sunt trimise și sunt ascultate mesajele vocale (merg prin conexiunea GPRS a cartelei) și de aici sunt setate cele 10 numere care pot apela SIM-ul de pe ceas și care pot să fie apelate de pe ceas.

Asta e o funcție foarte utilă: doar cel ce administrează aplicația ”MOVETIME Track & Talk watch” are voie să adauge, modifice sau elimine numerele de telefon cu care poate comunica ceasul. Sunt predefinite roluri de mamă, tată, bunică, unchi.

IMG_1364IMG_1376

Interfața aplicației nu arată rău, e însă departe de ceea ce mă așteptam să văd la un program de acest gen. E organizată binișor la nivel de disponibilitate a funcțiilor și timpii de răspuns.

Odată ce s-au făcut setările inițiale și adăugate numerele cu care ceasul poate să comunice, el poate să fie dat copilului. Prin intermediul butoanelor din partea stânga a ecranului el va avea acces a lista de numere definite din aplicație și le poate selecta pentru apel de voce sau trimiterea unui mesaj audio (trebuie să țină apăsat butonul de apel cât timp spune mesajul, nu mai mult de 15 secunde).

Tot de pe ceas mai e posibil să se consulte lista de apeluri efectuate/primite, mesajele audio primite, seta nivelul sonorului din difuzor (acesta este în partea superioară).

Alcatel_Kids_Watch_18

Microfonul este poziționat în partea de jos a display-ului.

Alcatel_Kids_Watch_19

Tot din aplicație se poate seta o zonă de siguranță iar programul va trimite mesaj de avertizare către părinte (lista cu numerele de telefon) în momentul în care ceasul iese din respectiva zonă, incluzând ora și coordonatele GPS ale locației ceasului/copilului. Aplicația permite construirea rapidă a unei rute de la poziția curentă a telefonului și până la cea a ceasului folosind soluția MAPS implicită pe sistemul de operare folosit de telefon – asta pentru situațiile în care se dorește ajungerea rapidă în locația unde se află ceasul/copilul.

IMG_1377IMG_1393

Localizarea se face binișor folosind celulele GSM sau receptorul GPS, cel puțin pentru perioada și locațiile unde am avut ocazia să testez acest ceas prin Brașov. Știu că alte modele similare de pe piață au probleme majore de localizare cu sau fără GPS.

IMG_1394IMG_1378

În ceea ce privește calitatea recepției GSM și a difuzorului/microfonului, ea este normală (pe rețeaua Orange). Recepția semnalului GSM nu excelează. Microfonul este puternic și prinde multe din zgomotele ambientale – asta poate să fie plus atunci când ne interesează asta, sau un minus că nu putem să înțelegem ce spune copilul.

Nivelul audio generat de difuzorul ceasului e suficient de puternic pentru a permite o convorbire, chiar și pe stradă.

Alcatel_Kids_Watch_3

Și ar mai fi ceva: din aplicația de pe telefon se poate activa un apel de monitorizare, care deschide microfonul ceasului, fără să sune sau să vibreze, copilul neștiind că apelul este efectuat. Sunt sigur că mulți dintre părinți vor găsi utilă această facilitate care chiar dacă nu e cea mai ”ortodoxă”, va calma multe suflete.

Concluzie: un ceas pentru copil ce merită luat în considerare

În condițiile date, merită investiția?

Aș zice că da, mai ales dacă îl pun în balanță cu alte tipuri de soluții similare. Multe produse chinezești care oferă funcționalități similare la prețuri mult mai bune au dezavantajul că au nevoie de cartele 2G/3G și e posibil să nu poată funcționa la noi. Alcatel Kids Watch merge cu PrePay, ceea ce e bine: 3 EUR/lună nu e un preț mare pentru 300 minute de apeluri, 300 SMS-uri și 300 MB de trafic. Probabil că în anumite combinații de abonamente de Familie e posibil să se obțină prețuri mai bune pe abonament și cu mult mai multe minute incluse – totuși o medie de 100 de minute pe lună cred că ar cam trebui să fie suficiente pentru un astfel de produs. Exclud cazurile în care toată familia e obișnuită să vorbească mii de minute la telefon.

Alcatel_Kids_Watch_15Alcatel_Kids_Watch_16

E un mare plus faptul că localizarea merge bine și că nu e nevoie să se deschidă diferite ușițe pentru a putea încărca telefonul – fiind cu conector cu prindere magnetică chiar și copilul îl poate pune extrem de ușor de la încărcat, fără riscuri de deteriorare a conectorului.

Am mai fost mulțumit de faptul că poți seta intervale în care soneria ceasului să nu funcționeze (de obicei pe perioada nopții). Vibrează doar la primirea de mesaje iar ăsta e un minus important: când copilul se joacă sau în jurul lui e hărmălaie, va fi cam greu să își dea seama că este sunat.

Fetița mea a prins extrem de repede principiile de funcționare și a fost foarte încântată de ”gadget”. A ajuns să se obișnuiască cu el și să învețe să comunice scurt și la obiect.

Ce nu mi-a plăcut vizavi de Alcatel Kids Watch este autonomia – sample-ul testat abia ajungea o zi în condiții de utilizare normală (10-15 minute de apeluri) și localizare via antenele GSM. E cam puțin mai ales că zona în care a fost folosit avea semnal bun iar display-ul este unul cu consum redus. Iar al doilea lucru care trebuie analizat bine din punct de vedere al minusurilor este cureaua de silicon: mai devreme sau mai târziu se va deteriora și atunci o să fie nevoie să se găsească soluții de înlocuire – îmi imaginez că există, nu am văzut așa ceva pe site la Orange. Iar prinderea nu este cea mai bună, de multe ori ceasul desfăcându-se.

Și acum răspunsul la întrebarea dacă merită sau nu: fetița mea a apreciat ceasul, s-a obișnuit ușor cu el și l-a folosit exact așa cum m-am gândit că o să o facă. Prețul nu e rău iar soluția pentru voce/date e accesibilă. Iar dacă vă gândiți la confidențialitatea informațiilor, Alcatel nu e chiar un nume necunoscut de pe piață, așa că poate nu spionează așa cum sigur fac alții.

În concluzie … dacă vreți un astfel de ceas pentru a vă ajuta copilul să comunice mai simplu/ușor, Alcatel Kids Watch e una din soluții. Sigur nu cea mai bună, dar una accesibilă.

Informații: www.orange.ro

Preț: de la 73 EUR

 

PRO CONTRA
+ construcție clasică
+ material plastic, destul de rezistent
+ rezistență la apă/praf
+ conector magnetic pentru încărcare
+ nivel audio bun
+ protecție la apeluri nedorite
+ buton SOS
– brățara de silicon și modalitatea de prindere
– autonomia
– nu e touch
– fără vibrații la apeluri

16 COMENTARII

 1. Cum fac parintii sa vada amandoi traseul copilului in aplicatie? Noi nu am reusit. Un user si o parola, se logheaza unul si este delogat automat celalalt…
  Monitorizarea prin apel “incognito” nu am gasit in meniu la acest gadget.
  S-a defectat la cateva luni. Pierdea semnalul si ramanea deconectat. Imposibil de sunat copilul sau de vazut unde este. L-am dus la orange. Ne-au “fatait” vreo doua saptamana ca il tot repara, apoiam primit unul nou, pe garantie. Au mai trecut 3 luni, iarasi pierde semnalul si ramane asa…
  Din pacate alt device de felul asta nu exista in romania… am comandat unul in china cu camera si initiere apel “incognito”, am asteptat 45 de zile si a venit un ceas fara loc de sim :)) daca aveti optiuni mai bune, noi suntem deschisi.

 2. Buna seara,
  Am achizitonat un ceas MOVETIME TRACK&TALK.
  La cine pot sa apelez pentru punerea in functiune, setari, etc…..m-a evervat complet…..

  Multumesc

 3. Nu reusesc sa conectez ceasul la aplicatie… desi am verificat de mai multe ori introducerea corecta a imei-ului, aplicatia imi returneaza ca imeiul introdus este invalid… Ce ar trebui sa fac? stie cineva?

 4. NU imi mai recunoaste parolele si atrecut singur in limba maghiara.Stie cineva cum fac sa am controlul asupra lui din nou.Sau un numar de contact alcatel ca dupa 2 sptamini de service la orange e la fel

 5. Alcatel Kids Watch Care Time: -ar interesa din aplicația de pe telefon sa se poate activa un apel de monitorizare, care deschide microfonul ceasului, fără să sune sau să vibreze, copilul neștiind că apelul este efectuat. . acest lucru cum se poate efectua

   • Eu îl folosesc din iunie 2017 și nu a avut această opțiune disponibila. Nici nu era menționată în specificațiile din cutie, și l-am luat direct de la Orange.
    Poate la o versiune anterioară 2017, a aplicației de pe tel?!

 6. Buna ziua, tocmai am achizitionat acest ceas. Din curiozitate, cum initializezi un apel de monitorizare ?
  Nu am gasiti nimic de genul in meniul aplicatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*