HomeFeaturedFocusUE amendeaza Google cu 2.4 miliarde EUR pentru manipularea rezultatelor cautarilor

UE amendeaza Google cu 2.4 miliarde EUR pentru manipularea rezultatelor cautarilor

amendagoogle

În sfârșit Google primește o lecție din partea UE vizavi de politicile de concurență loială, adică o amendă usturătoare de 2,42 miliarde EUR ca urmare a faptului că au manipulat rezultatele căutărilor utilizatorilor din Europa, oferindu-le link-uri către propriul serviciu de shopping în defavoarea celor ale competiției, poate mai bune și mai complete.

Nu e prima dată când Comunitatea Europeană altoiește un gigant din IT care se folosește de poziția sa de monopol pentru a-și promova alte produse/servicii – dacă vă aduceți aminte și Microsoft a trebuit să plătească amenzi pentru introducerea Media Player-ului și a Internet Explorer în Windows.

Acum a venit rândul Google să dea socoteală pentru abuzurile făcute. Pentru început va da 2,42 miliarde EURO pentru promovarea propriului serviciu de shopping în defavoarea celor ale competiției, chestie ce se întâmplă încă din 2008. Pe lângă amendă Google va trebui să se dezbare de acest obicei și să ofere șanse egale serviciilor de shopping competitoare. Are 90 de zile la dispoziție să facă asta, dacă nu vor începe penalități de până la 5% din încasările medii zilnice ale Alphabet.

Probabil vor urma niște schimbări în algoritmul de căutare plus o contestare ce va bloca câțiva ani aplicarea rezoluției, timp în care Google poate să zdrobească liniștit ce a mai rămas din competiție.

Cum ziceam, acesta e doar primul pas al Comunității Europene. Aștept cu interes momentul în care Google o să dea socoteală pentru modul în care a folosit Android-ul și puterea sa de negociere ca să oblige producătorii de dispozitive mobile să ofere aparate (slabe din punct de vedere calitativ) pe care erau neapărat instalate GMAIL, YouTube, Chrome, adică exact clienții de care utilizatorii au nevoie ca să folosească exclusiv serviciile Google. Și apoi procesul legat de modul de implementare și folosire a AdSense.

Îmi place să văd că doar europenii au curaj să se pună cu giganții IT din SUA – a fost Microsoft, a urmat Intel, Apple și acum Google. Și după ce se rezolvă problema cu Google mi-ar plăcea să reintre în vizor Apple pentru aceleași tactici monopoliste pe iOS.

via CE

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep