HomeFeaturedFocusCateva impresii despre castile wireless Sony MDR-1000X

Cateva impresii despre castile wireless Sony MDR-1000X

 

Impresiile îi aparțin domnului Dan Minciu, un audiofil pasionat de tot ceea ce înseamnă muzică de calitate (mai ales din punctul de vedere al sunetului, la gusturi nu prea ne potrivim) și instrumentele care să redea cât mai fidel aceste sunete de calitate, restaurator de sisteme audio vechi, de la radiouri la pickup-uri și magnetofoane.

Zilele trecute am primit de la prietenul şi colegul meu Cristian Pop o pereche de căşti SONY MDR-1000X, să-mi delectez urechile cu un produs de calitate.

Muzica de calitate, ascultată în condiţii cât mai apropiate de realitatea actului artistic m-a fascinat dintotdeauna. Astfel am descoperit audiţia în căşti. De-alungul timpului am ascultat mai multe modele disponibile prin comerţul din România, pot menţiona aici TESLA AR-262, Sennheiser HD201, Sennheiser HD465. Ştiu ca nu fac parte din aceeaşi clasă de produse, dar…hai să vă povestesc.

Ansamblul mecanic

Căştile sunt supra-aurale, aşezându-se foarte bine în jurul pavilioanelor, oferă o senzaţie de comfort, chiar la utilizare îndelungată. Spuma cu memorie permite o închidere a spaţiului de audiţie perfectă, izolând destul de bine faţă de mediul înconjurător. Driverele(difuzoarele) sunt dome, ceea ce permite o apropiere mai mare de ureche, reducând astfel spatiul prin care se propagă sunetul. Cupele sunt chiar mici, prima impresie pe care am avut-o a fost ca vor presa lobii urechilor precum căştile over-ear, dar după ce le-am aşezat pe cap, surpriză: nu există contact între lobul urechii şi interiorul căştii!

Greutatea. Deşi sunt pline de electronică, având o greutate mai mare decât căştile analogice, acest surplus nu se simte. Banda de fixare este prelucrată elegant, căptusită cu spumă şi acoperită cu piele sintetică, presiunea exercitată asupra capului fiind distribuită uniform, fără a crea disconfort.

Sistemul elastic este asigurat de o bandă de oţel care păstrează elasticitatea constantă.

Articulaţiile cupelor permit mişcarea acestora circa 170 grade în plan orizontal si cca 15 grade în plan vertical, unghiuri care asigură aşezarea corectă pe cap.

Finisajul exterior al perechii pe care am avut-o la testare este piele sintetică, culoare crem iar părţile rigide, argintiu.

Cablul este detaşabil, 1,5 metri lungime, mufele sunt aurite, dar din specificaţiile tehnice am înţeles că firele sunt „placate” cu aluminiu. Nici măcar integral din aluminiu. O bilă neagră! La grosimea pe care o au acestea, dacă ar fi fost făcute integral din cupru, s-ar fi câştigat probabil peste 20% la rezistenţa internă a firului. Implicit pierderi mai mici pe cablu.

Experiența de utilizare

Așa după cum era de așteptat, conectarea prin BlueTooth este simplă, dispozitivul împerechindu-se ușor cu orice dispozitiv smart. Distanța de comunicare sigură, fără pierderi de conexiune este de circa 10 metri, practic într-o cameră (living) poate fi folosit cu performanțe maxime.

Folosind fișiere .flac ca sursă de semnal, senzația este covârșitoare și te transpune în sala de concert: zgomote de degete ce se plimbă pe corzi, suflul saxofonistului înainte de apariția notei, respirația solistului, zgomote diverse ambientale.

Tehnic vorbind, se poate evidenția în primul rând bas-ul, puternic, prezent, dar catifelat, fără a deranja, sistemul nu se resimte nici la accentuarea acestuia din reglajele sursei de semnal. Frecvențele înalte sunt intense, sunetul pe ansamblu este deschis, fără a crea senzația de „geam spart”. Mediile, în speță vocea, sunt prezente, umplând spațiul între bas și înalte, uniformizând spectrul audio, pe ansamblu sunetul este la un nivel calitativ înalt.

Atunci când am trecut la redarea prin fir, am sesizat o calitate îndoielnică a codorului analog-digital, în multe pasaje simțindu-se o distorsionare prezentă în registrul medii-înalte, ceea ce produce un sunet putin dogit, spart la pasaje forte. Am înțeles că aceste căști sunt create pentru a fi folosite preponderent prin conexiunea BT, producătorul – părerea mea – ne acordând aceeași atenție părții de conversie A-D, cât celei inverse, D-A. Într-un cuvânt, pentru utilizarea în sisteme Hi-Fi analogice se pot găsi și variante mai bune. 

Sistemul beneficiază de mai multe moduri de funcţionare:

  1. Normal, aş spune analogic, în care partea electronică ar trebui să fie oprită. În acest mod căştile funcţionează prin cablu, redarea ar trebui să respecte întocmai semnalul primit de la sursa de semnal.
  2. Noise Cancellation off.
  3. Noise Cancellation on.
  4. Ambient Sound.

Ca si tehnologie ANC(Active Noise Cancelling), Sony MDR-1000X produce un sunet natural. Este cald, muzical și plăcut de ascultat. Este foarte apropiat de sunetul obţinut în gama MDR-1A, ceea ce nu este o surpriză, deoarece acestea sunt construite pe aceeași tehnologie pentru drivere(difuzoare).

La funcţionarea cu sistemul oprit, calitatea este comparabilă cu Sennheiser HD201.

La funcţionarea cu sistemul pornit, fără NoiseCancellation, apar distorsiuni în banda frecvenţelor medii, şi o desfăşurare stânga-dreapta mai mică a instrumentelor.Se produce deasemeni o amestecare a imaginii sonore, o senzaţie de „înghesuială acustică”.

Funcţionarea cu NoiseCancellation reduce foarte bine zgomotul ambiental, creînd senzaţia de „cameră surdă”, din tot ce aude urechea, rămânând doar muzica primită de la sursă. Cu toate acestea, pentru gustul meu este puţin cam artificial. Dar cum am spus, este doar o părere personală.

Am încercat acelaşi efect în prezenţa unor zgomote ambientale puternice, senzaţia rămânând la fel. Poate dacă s-ar putea doza nivelul de zgomot care scapă din NC, s-ar putea obţine un efect mai realist.

Desigur că Sony MDR-1000X sunt făcute în special pentru a fi folosite cu smartphone-ul. Însă nu m-am putut abține să nu le testez și pe alte surse audio.

Sistemul pe care s-au făcut testele include pe lângă PC-ul IBM şi următoarele :

  • pick-up Dual 1237 belt-drive cu doza Ortofon FF 15D,
  • preamplificator doză magnetică + 4 intrări standard(600mV) home-made cu 4 tuburi electronice, corecţia RIAA pe calea de semnal(nu în reacţia negativă),
  • amplificator de căşti, de asemeni home-made, de asemeni cu tuburi electronice, 150 mW clasă A, banda de frecvenţe redată liniar(măsurată) 25Hz-25kHz, impedanţe de ieşire:16-32-64-150-300-600 ohm selectabil(comutabil).

Concluzia mea este că Sony MDR-1000X reprezintă în mod evident o alegere bună, peste medie, care va oferi utilizatorului sunet de calitate și îl va feri extrem de eficient de zgomotele terțe. Nu pot însă să nu mă uit la faptul că o pereche de căști Sony MDR-1000X costă 1600 de lei pe eMag.ro, ceea ce le transforă în produse de lux, pe care doar cei pasionați cu adevărat de experiența audio le vor aprecia la adevărata lor valoare.

Specificații tehice complete căști Sony MDR-1000X:

  • GREUTATE: Aprox. 275 g (fără cablu)
  • TIP DINAMIC: Închise, dinamice
  • DIFUZOR: 40 mm, tip dom (bobină mobilă CCAW)
  • DIAFRAGMĂ: LCP acoperit cu aluminiu
  • RĂSPUNS ÎN FRECVENŢĂ (HZ): 4 -40.000 Hz
  • SENSIBILITĂŢI (DB/MW): 103 dB/mW (1 kHz) (când se conectează prin cablul pentru căşti cu unitatea pornită), 98 dB/mW (1 kHz) (când se conectează prin cablul pentru căşti cu unitatea oprită)
  • MAGNET: Neodim
  • IMPEDANŢĂ (OHMI): 46 ohmi (1 kHz) (când se conectează prin cablul pentru căşti cu unitatea pornită), 16 ohmi (1 kHz) (când se conectează prin cablul pentru căşti cu unitatea oprită)
  • CONTROL VOLUM: Senzor tactil
  • TIP CABLU: Pe o singură parte (detaşabil)
  • LUNGIMEA CABLULUI: Cablu pentru căști (aprox. 1,5 m, fire OFC placate cu aluminiu, minimufă stereo placată cu aur)
  • CONECTOR: Miniconector stereo în formă de L, placat cu aur
  • DURATĂ DE UTILIZARE: Max. 20 de ore (NC activat), max. 22 de ore (NC dezactivat)
  • DURATĂ DE ÎNCĂRCARE: Aprox. 4 ore
  • CONTROL PENTRU REGLAREA RĂSPUNSULUI ÎN FRECVENŢĂ: Circumaural
  • UNITATEA MICROFONULUI: Microfon cu condensator electret
  • DIRECŢIONAREA MICROFONULUI PE FIR: Toate direcţiile
  • OPȚIUNI DE CULOARE: cream, black
  • CONȚINUT CUTIE: Geantă de transport, Adaptor pentru utilizare în avion, Cablu pentru căști (aprox. 1,5 m, fire OFC placate cu aluminiu, minimufă stereo placată cu aur), Cablu USB

Pe Dan îl găsiți pe pagina de Facebook Dan Vintage Audio, unde veți putea vedea și câteva din priectele sale finalizate sau aflate în derulare.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep