HomeFeaturedFocusMEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei...

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ (partea 5, fotografie de noapte)

IMG_20180504_220417Iată că a venit și momentul în care analizăm HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ în cea ce înseamnă fotografia de noapte (low light) și vă oferim și răspunsul mult așteptat: care e mai bun? Anul trecut făceam un test similar în care comparam Samsung Galaxy S8 Plus cu LG G6, HTC U Ultra și Huawei P10, cu Samsung Galaxy S8 Plus ieșit câștigător.

Reamintesc că testăm noul flagship Huawei P20 Pro venit de la Orange prin programul Orange Smartphone Tester.

Cum stă situția acum? Haideți să vedem.

Dimensiune senzor versus sistem optic

Încă de la început vreau să specific că deși mesajele de marketing îmbie utilizatorii către camere cu senzor cu foarte mulți megapixeli, acest lucru este departe de a fi suficient pentru a avea o cameră foto bună.

Văd că mai nou toți producătorii promovează smartphone-ul drept aparat de fotografiat – nu cădeți în plasa întinsă de ei, mai e mult până când pozele făcute cu un telefon și lentile de câțiva milimetri vor ajunge să facă poze la fel de bune precum un DSLR.

Da, e adevărat că an de an camerele foto de pe smartphone evoluează (poate e chiar singurul loc unde încă mai evoluează) și reușesc să facă poze tot mai bune. Pe ecranul telefonului arată excelent, fiind potrivite pentru Instagram sau Facebook, dar dacă vreți să aveți poze pe care să le puteți tipări sau să le afișați pe ecrane mai mari, camera de pe smartphone nu este încă cea mai potrivită.

Prin urmare, setați-vă așteptările corect atunci când vă uitați după o cea mai bună cameră foto de pe smartphone și pe baza acestui indicator să vă luați și un smartphone potrivit.

Din experiența de până acum pot să vă spun cu siguranță că numărul de megapixeli ai senzor-ului nu este singurul indicator după care trebuie să vă luați. Da, contează mult, dar fără un sistem optic adecvat și software-ul aferent, rezultatul nu este cel dorit.

Exact asta am vrut să vedem în testul de față: care sistem optic face cele mai bune poze de noapte (low light așa cum se mai spune).

Pentru a putea o imagine mai clară asupra specificațiilor tehnice, le-am agregat în tabelul de mai jos:

HTC U11+ Sony Xperia XZ2 Huawei P20 Pro iPhone X Samsung Galaxy S9+
Numar camere principale 1, Dual Pixel PDAF 1 3 (wide, narrow, alb negru) 2 2, Dual Pixel PDAF
Senzor (MP) 12 19 40, 20, 8 12 MP + 12 MP 12 MP, 12 MP
Dimensiune senzor (µm) 1.4 1.22 1.4, 1
Distanta focala f/1.7 f/2.0 f/1.8, f/1.6, f/2.4 f/1.8, f/2.4 f/1.5-2.4, f/2.4
Stabilizare optica OIS gyro EIS OIS OIS OIS
Zoom optic 3x 2x 2x
Rezolutie maxima (pixeli) 4032 x 3024 5504 x 3096 7296 x 5472 4032 x 3024 4032 x 3024

Huawei P20 pro: sistem cu trei camere foto

HuaweiP20Pro

Huawei este prima companie care aduce pe piață un sistem principal format din trei camere foto: două color și una alb negru. Modelul P10 avea doar două: una color și una alb negru pentru accentuarea efectului de profunzime. Pentru P20 Pro camera principală are un senzor de 40 MP cu f/1.7, specificații la care doar Nokia Lumia 1020 a fost pe aproape. Sistemul are o structură Quad Bayer cu 40 MP, informația rezultată fiind de forma 2 x 2 pixeli, ceea ce înseamnă că în această situație imaginea rezultată este de 10 MP, dar are un grad mai ridicat de reliefare a detaliilor, excelentă pentru pozele de noapte, după cum puteți vedea. Huawei susține dealtfel că poate ajunge să facă poze la un ISO de 102400, oferind informație utilă chiar și atunci când nu prea există lumină ambientală.

Distinctiv mai este și faptul că Huawei P20 Pro vine cu sistem de stabilizare optică și zoom optic 3x (echivalentul unei lentile de 80 mm), mai mare decât ce oferă iPhone X și Samsung Galaxy S9+.

Samsung Galaxy S9+: sistem dual și stabilizare optică

galaxys9plus

Samsung a anunțat că noua serie Galaxy S9 se învârte de fapt în jurul sistemului de camere introdus cu Samsung Galaxy S9+, unde deschiderea lentilei este variabilă, de la f/1.5 (larg) până la f/2.4 (îngust). Majoritatea utilizatorilor ce folosesc Samsung Galalaxy S9+ vor beneficia de setări automate atunci când folosesc opțiunea Auto (așa cum am folosit-o și noi în acest test), software-ul fiind capabil să găsească cele mai bune combinații de setări – asta nu înseamnă că cine vrea nu poate folosi opțiunea Pro, unde are control total asupra setărilor camerei.

Cu acest artificiu, prin care permite ajustarea lentilei, Samsung zice că S9+ va face poze mult mai bune pe timp de noapte (low light în general). E adevărat? Vom vedea.

iPhone X: sistem de camere dual, cu zoom optic

iphonex

Și Apple a dedicat mult timp și efort pentru a îmbunătăți camera foto de pe iPhone, cea de pe iPhone X beneficiind de un sistem cu doi senzori, devenit deja standard dacă ne uităm la ce au adus competitorii. Camera principală, cu unghi larg are o deschidere de f/1.8 și stabilizare optică. Cea de-a doua vine cu f/2.4 și la rândul ei beneficiază de stabilizare optică. Pentru seria iPhone X și 8 Apple zice că a reconstruit complet senzorul de imagine, făcându-l mai mare și mai rapid, iar noul procesor de imagini fiind capabil să ofere culori mai clare și mai strălucitoare.

Sony Xperia XZ2: o singură cameră foto

xperiaxz2

Puțini știu că Sony este compania care produce senzorii camerelor foto de pe majoritatea smartphone-urilor de pe piață. Chiar și Samsung, pentru seria Galaxy S9 se folosește de un senzor Sony, calitatea oferită fiind la exact același nivel ca atunci când e folosit senzorul propriu.

În aceste condtiții ne mirăm cum Sony nu reușește (sau poate nu vrea?) să facă smartphone-uri cu camere foto excepționale. Pentru Xperia XZ2 așteptările erau mari, camera Motion Eye fiind capabilă (în teorie) de poze foarte bune în condiții de lumină puțină. Și lucrurile sunt parțial adevărate, camera de 19 MP cu f/2.0 și senzor Exmor RS descurcându-se binișor. Stabilizarea optică, focalizarea cu laser și opțiunea de predictive Capture (începe să facă poze înainte de a apăsa efectiv pe buton) fiind de mare ajutor.

HTC U11+: cea mai bună camera de anul trecut

image

HTC U11+ beneficiază de camera foto de pe HTC U11, cea care în marea parte a anului trecut a avut cel mai bun scor în DxOmark. Avem un senzor de 12 MP UltraPixel 3 (adică senzorul Sony IMX362 Exmor RS) cu bune valențe pentri pozele în low light. Deschiderea de f/1.7 permite și realizarea de poze cu efecte bokeh interesante, mai ales că focalizarea este rapidă și beneficiază și stabilizare optică.

Toate camere de pe smartphone-urile din acest test opțiuni de focus automat, detecție a mișcării și chiar predicție pentru focus, ce împreună cu focalizarea cu ajutorul laser-ului reușesc să aibă o întârziere minimală atunci când sunt făcute pozele.

Ce și cum am testat

Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce am testat și mai ales cum. După cum am spus deja în testul de față am avut HTC U11+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+, cele mai bune smartphone-uri ale momentului, atât din punct de vedere performanță cât și cameră foto.

Pentru acest test ne-am propus să vedem care dintre ele poate să facă cele mai bune poze noaptea, folosind opțiunea Auto (nu am intrat în setări Pro) cu funcția HDR activă și pe camera principală, cu unghiul cel mai larg. Acolo unde a fost cazul (adică la Huawei P20 Pro) am făcut pozele și cu modul Night (despre care am spus mai sus că face poze 2 x 2 pixeli, la o rezoluție de 10 MP).

Motivul pentru acest set-up este că marea majoritate a utilizatorilor vor să știe cum se comportă smartphone-ul pe modul Auto, prea puțini fiind cei ce au timp, chef și știu cum să folosească opțiunile Pro. Așa că într-o vineri seara am ieșit prin centrul Brașovului și am pus la treabă cele cinci smartphone-uri, în 18 situații, folosind diferite condiții de iluminare.

Modulul camera

Fiecare smartphone are un modul propriu pentru managementul camerei foto, elementele principale fiind prezente direct pe interfață. Fără aplicația Camera (sau una similară) nu putem poze cu smartphone-ul, știți deja asta.

HTC U11+ are modulul Camera extrem de simplu: permite folosirea unei rețele pe ecran ca să ajute la o mai bună focalizare iar elementele HDR/Flash sunt afișate clar și pot fi rapid activate/dezactivate.

U11 _Camera

Situația stă la oarecum similar și pentru Sony Xperia XZ2:

XZ2_Camera

Apple iPhone X aduce în plus posibilitatea de a seta direct de pe ecranul principal niște opțiuni de corecție pentru culori și timpul de declanșare:

iPhoneX_Camera

Modulul Camera de pe Huawei P20 Pro seamănă destul de mult cu cel de pe iPhone X (cum de altfel ”seamănă” tot smartphone-ul):

P20Pro_Camera

Iar în cazul Samsung Galaxy S9+ modulul Camera pare să fie și cel mai complex:

S9 _Camera

Observați că soluțiile seamănă, elementele de bază fiind aproape aceleași, așa că nimeni nu va avea niciun fel de problema în le folosi.

Bun, acum să vedem cum s-au comportat smartphone-urile. Pozele din articol sunt redimensionate, cele la dimensiunea originală pot să fie consultate în albumele dedicate de pe pagina noastră de Facebook MOBzine România.

Test 1

Primul set de poze pe care le-am făcut au fost la Biblioteca Județeană

HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Apple iPhone X,Huawei P20 Pro, Huawei P20 Pro cu modul Night, Samsung Galaxy S9+:

1_U11plus1_XZ21_iPhoneX1_P20Pro1_P20Pro_Night1_S9Plus

Se poate observa foarte ușor că există diferențe majore între culorile reprezentate și detaliile prezente. De exemplu copacul din fundal, de lângă felinar e aproape invizibil în poza făcută de HTC U11+, iPhone X și Huawei P20 Pro fără modul de noapte. Huawei P20 induce clădirii o culoare portocalie pe ambele poze.

Dacă ne uităm la detalii pe cele două steaguri de la balcon vedem că Xperia XZ2 și Galaxy S9+ le dau pe cele mai bune:

imageimageimageimageimageimage

Test 2

Pentru al doilea set de poze am urmărit să vedem cât de bine sunt redate culorile într-o imagine capturată noaptea:

2_U11plus2_XZ22_iPhoneX2_P20Pro2_P20Pro_Night2_S9Plus

Cea mai luminoasă poză e dată de Sony Xperia XZ2, urmează apoi HTC U11+ și Galaxy S9+. Pentru modul în care sunt redate culorile se văd din nou diferențe, doar iPhone X reușește să surprindă rozul.

Pentru detalii:

imageimageimageimageimageimage

Detalii bune avem pentru HTC U11+, Huawei P20 Pro și S9+. iPhone X , Xperia XZ2 și modul Night al P20 Pro dau imagini pixelate.

Test 3

Aici am surprins aleea de după ziduri, cu focalizare pe lumina felinarului – în afară de iPhone X și Huawei P20 Pro cu modul de noapte ce au folosit HDR, celelalte smartphone-uri au dat detalii bune și în afara luminii. S9+ și HTC U11+ oferă imaginile cu cele mai multe detalii.

3_U11plus3_XZ23_iPhoneX3_P20Pro_night3_P20Pro3_S9Plus

Să vedem acum detaliul de pe felinar:

imageimageimageimageimageimage

Pe detalii iPhone X și Huwei P20 Pro cu ambele moduri de fotografiere sunt capabile să ofere cele mai multe informații din jurul felinarului. Pentru că imaginea dată de HTC U11+ e cea mai luminoasă, detaliile din jurul felinarului pălesc. La fel și în cazul lui Galaxy S9+.

Testul 4

Pentru al patrulea test am ales să fotografiez arcada unui pod, luminată de un felinar. În mod vizibil cele mai multe detalii le oferă P20 Pro cu modul de noapte, cu o poză mult mai luminoasă decât situația reală. Detalii bune dă și Galaxy S9+.

4_U11plus4_XZ24_iPhoneX4_P20Pro4_P20Pro_night4_S9Plus

Detalii pe baza arcadei:

imageimageimageimageimageimage

Pentru detalii doar iPhone X pare că poate să dea ceva informații mai reale.

Test 5

Continuăm cu încă imagine în care avem mai multe surse de lumină: HTC U11+ și Samsung Galaxy S9+ preiau multe detalii, imaginea luată cu Huawei P20 Pro cu modul de noapte, e și ea foarte luminoasă, expunând cele mai multe detalii.

5_U11plus5_XZ25_iPhoneX5_P20Pro5_P20Pro_night5_S9Plus

Test 6

Am ajuns la o poză interesantă – Piața Sfatului văzută de la Turnul Alb.

6_U11plus6_XZ26_iPhoneX6_P20Pro6_P20Pro_night6_S9Plus

Din nou avem detalii multe puse în valoarea de Huawei P20 Pro cu modul de noapte.

Detalii pe clădirile luminate din Piața Sfatului:

imageimageimageimageimageimage

HTC U11+ și Galaxy S9+ au imaginile extrem de nclare, Xperia XZ2 reușește ceva mai multe detalii pentru mesele de pe terasă. iPhone X și Huawei P20 Pro au cam același rezultat.

Test 7

7_U11plus7_XZ27_iPhoneX7_P20Pro7_P20Pro_night7_S9Plus

Indiscutabil, cea mai bună poză este cea făcută cu Huawei P20 Pro cu modul de noapte pentru culorile șoselei și ale pavajului, modul în care sunt luminate clădirile. iPhone X e pe aproape (poza cu HTC U11+ e aproape identică), la fel și Galaxy S9+ sau Xperia XZ2. Poza cu Huawei P20 Pro pe modul auto este mult prea închisă și fără prea multe detalii.

Test 8

Acum avem un set de poze cu bliț:

8_U11plus_flash8_XZ2_flash8_iPhoneX_flash8_P20Pro_flash8_S9Plus_flash

După cum e luminată scena și culorile oferite, Huawei P20 Pro are cea mai bună imagine, urmează Samsung Galaxy S9+, HTC U11+, iPhone X și Xperia XZ2.

Iar fără bliț:

8_U11plus8_XZ28_iPhoneX8_P20Pro8_P20Pro_night8_S9Plus

Huawei P20 Pro cu modul de noapte, HTC U11+, Samsung Galaxy S9+, iPhone X și Xperia XZ2 ar fi un clasament.

Test 9

Acum vedem o scenă cu destul de multe lumini

9_U11plus9_XZ29_iPhoneX9_P20Pro9_P20Pro_night9_S9Plus

Din nou Hauwei P20 Pro cu modul de noapte reușește o imagine bună, cu HTC U11+ și Galaxy S9+ destul de aproape.

Test 10

Am fotografiat fântâna (cu sau fără jet de apă), loc aflat într-o lumină artificială destul de bună.

10_U11plus10_XZ210_iPhoneX10_P20Pro10_P20Pro_night10_S9Plus

Strict legat de reproducerea culorilor, iPhone X e primul, HTC U11+ și Huawei P20 Pro cu modul de noapte. Samsung Galaxy S9+ și Xperia XZ2 dau foarte puține detalii pe dalele de piatră ale fântânii.

Test 11

Încă un o poză cu clădirea reprezentativă a Brașovului, de data asta din alt unghi:

11_U11plus11_XZ211_iPhoneX11_P20Pro11_P20Pro_night11_S9Plus

Din nou Hauwei P20 Pro cu modul de noapte reușește cele mai bune detalii, HTCU11+ și Galaxy S9+ fac și ele poze bune. Surprinde neplăcut iPhone X.

Test 12

12_U11plus12_XZ212_iPhoneX12_P20Pro12_P20Pro_night12_S9Plus

Pornind de la modul în care este redată culoarea pavajului avem iPhone X, HTC U11+ și Samsung Galaxy S9+. Xperia XZ2 a realizat o poză luminoasă, dar cu prea mult zgomot. Huawei P20 Pro schimbă prea mult culorile.

Test 13

Am ales această imagine pentru că surprinde foarte bine modul în care aparatele din test pot să redea atât detalii din lumină cât și cele din umbră – felinarul este frumos culorat, aruncând lumină de culoare diferită în jurul său.

13_U11plus13_XZ213_iPhoneX13_P20Pro13_P20Pro_night13_S9Plus

Huawei P20 Pro cu modul de noapte redă atât mozaicul sticlei cât și detalii din jur. Xperia XZ2 la rândul său redă bine detaliile sticlei mozaicului cât și culorile din jur. Urmează iPhone X, Galaxy S9+ și HTC U11+, cel din urmă având cea mai luminoasă poză.

Test 14

Aici am pozat turla bisericii catolice.

14_U11plus14_XZ214_iPhoneX14_P20Pro14_P20Pro_night14_S9Plus

Aici Xperia XZ2 și HTC U11+ dau cele mai bune detalii pentru turlă.

Test 15

Și acum o poză mai de aproape:

15_U11plus15_XZ215_iPhoneX15_P20Pro15_P20Pro_night15_S9Plus

iPhone X, Huawei P20 Pro cu modul de noapte și Xperia XZ2 dau suficiente detalii încât să se vadă și ceasul.

Test 16

16_U11plus16_XZ216_iPhoneX16_P20Pro16_P20Pro_night16_S9Plus

Aici iPhone dă detalii mai multe și culori mai apropiate de realitate.

Test 17

Am urmărit să focalizez pe stropitoarea din rond și să văd cât de multe detalii reușește să captureze fiecare telefon.

17_U11plus17_XZ217_iPhoneX17_P20Pro17_P20Pro_night17_S9Plus

Din nou îmi place cum iPhone X redă asfaltul, la fel și Galaxy S9+ și HTC 11+. Huawei P20 și Xperia XZ2 virează culorile spre galben. Lucru valabil și pentru verdele ierbii.

Test 18

Pentru ultima serie de imagini am căutat să vedem cât de bine pot să fie redate detaliile clădirii din spate.

18_U11plus18_XZ218_iPhoneX18_P20Pro18_P20Pro_night18_S9Plus

Adică:

imageimageimageimageimageimage

La nivel de detalii Huawei P20 Pro cu modul de noapte face cea mai bună figură, urmează HTC U11+, Galaxy S9+ și iPhone X, cu Xperia XZ2 pe ultimul loc.

Concluzie

După ce am parcurs cele 18 seturi de imagini e clar un singur lucru: modul de noapte de pe Huawei P20 Pro se ridică la nivelul promisiunilor, detaliile pe care le oferă sunt senzaționale. Ca să îl folosiți e nevoie să stați nemișcați 3-5 secunde până când aplicația Camera capturează imaginile necesare compunerii rezultatului final. E de preferat acest mod în locul celui Auto. Din păcate culorile reproduse nu sunt mereu cele mai bune.

HTC U11+ face în general poze foarte bune, chiar dacă uneori diluează detaliile pentru ca oferi o poză mai luminoasă. Galaxy S9+ are o clasare constant bună, camera cu deschidere variabilă oferind la rândul ei poze interesante.

iPhone X are un comportament mult sub ceea ce se spune despre ea: face poze bune, dar nu oricând și nu neapărat pe noapte. Îmi place că nu introduce aberații de culoare și că poate să țină piept lui Huawei P20 Pro.

Lăsat la final, dar nu neapărat ultimul, Xperia XZ2 are un comportament mult mai bun decât m-aș fi așteptat și după cum ați putut vedea, face și el poze foarte bune, cei 19 MP ai camerei venindu-i în ajutor atunci când trebuie.

Acestea fiind zise, câștigătorul e clar: Huawei P20 Pro, neapărat cu modul de fotografiere pe noapte. Fără el, HTC U11+, iPhone X și Galaxy S9+ putând ușor să îl depășească.

În afară de stabilirea celui mai bun, îmi e destul de greu să le ordonez pe cele rămase. Ar putea fi un iPhone X, HTC U11+, Galaxy S9+ și Xperia XZ2, dar poate să fie o părere subiectivă.

Voi ce ziceți?

Oricum, sper ca datele din acest material să vă ajute să luați o decizie informată atunci când va trebui să vă alegeți următorul smartphone.

Și stați pe aproape că după acest test cu poze făcute noaptea vom reveni cu testul de ziua.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep