HomeFeaturedFocusLaptop-urile Google Chromebook vor primi Campfire, o optiune dual boot pentru Windows...

Laptop-urile Google Chromebook vor primi Campfire, o optiune dual boot pentru Windows 10 similara cu Apple Boot Camp

Campfire
Sistemele Pixelbook vor primi o opțiune dual boot denumită Campfire, similară cu Apple Boot Camp pentru Windows 10.

Se pare că până la urmă Google (la fel ca Apple cu MacBook-urile proprii) va permite utilizatorilor să înstaleze Windows 10 pe ele și pentru asta o să ofere un instrument similar Apple Boot Camp care să faciliteze acest lucru. Din ceea ce știm până acum instrumentul în cauză are numele de cod ”Campfire” și a apărut pe Chromium Git încă de la începutul anului. Developerii din echipa Chrome OS au creat un firmware într-un branch separat (eve campfire) pentru ”Alt OS Mode”. Între timp am aflat că Alt OS se referă la Windows 10 și că de fapt Campfire ar putea fi un fel de Boot Camp pentru Chromebook-uri.

Dar nu orice fel de Chromebook, până acum doar cele Pixelbook par să fie capabile de dual boot cu Windows 10 deși au apărut și detalii care ne indică că e posibil ca și alte modele Chromebook să poată beneficia de dual boot.

Până acum opțiuea de dual boot necesită deblocarea modului Developer pe Chrome OS, ceea ce permite ștergerea informațiilor la fiecare operație de reboot. Totodată prin Developer Mode, Chromebook-urile devin mai puțin protejate pierzând din elementele de securitate, cel mai important fiind Verified Boot, similar cu Secure Boot din Windows 10.

Cu Campfire se pare că opțiunea de dual boot devine mai simplă, păstrând totodată setările de securitate.

Când va fi gata? Uitându-ne la calitatea codului actual pentru Campfire, acesta este incomplet, dar nu e obligatoriu ca ceea ce există pe Git să fie și nivelul actual de dezvoltare. De aceea e foarte posibil ca la evenimentul de prezentare pentru noua gamă de Chromebook-uri și Pixel 3 Google să facă un prim demo cu Campfire.

Dar nu vă bucurați prea repede că o să puteți pune mâna pe un Chromebook ieftin și să îl transformați într-o soluție Windows, cu mult mai multe aplicații și opțiuni de configurare. Pentru că Campfire are niște cerințe de stocare măricele, un minim de 40 GB fiind necesar, cu 30 GB dedicați pentru Windows 10 și ceilalți 10 pentru Chrome OS.

Mă bucură faptul să văd că Google este împinsă într-o zonă normală, unde utilizatorii pot să se descotorosească oricând de strânsoare, atunci când consideră că aplicațiile/serviciile nu le mai sunt pe plac.

Din prisma unui utilizator de MacBook pe Windows 10 aproape exclusiv, ideea că ceva similar se poate face și pe Chromebook este o veste bună. Gândiți-vă că e posibil să puneți mâna pe un sistem hardware pe care să puteți instala un Windows 10 curat, fără bloatware impus de producător. Și care se va mișca mult mai bine decât o configurație similară luată de la un vânzător de sisteme Windows clasice.

via XDA

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep