HomeFeaturedFocusRecomandare jucarii STEM pentru copii: robotul mBot si ceasul smart Micro:bit

Recomandare jucarii STEM pentru copii: robotul mBot si ceasul smart Micro:bit

mbot

Anul acesta m-am decis să trec la următorul pas în procesul de acomodare al copiilor mei cu ideea de programare și am căutat asiduu soluții care să le trezească interesul pentru zona STEM (din engleză ”science, technology, engineering and mathematics”, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică). Sunt de părere că copiii noștri vor trebui să știe să folosească un PC (indiferent de cum va arăta el în viitorul apropiat) și să aibă noțiuni elementare de programare așa cum vor învăța să conducă sau să gătească. Deprinderea tainelor IT-ului va fi indispensabilă în următorii zece ani și de aceea cred că e foarte important să ne obișnuim copiii de mici cu tehnologia în adevăratul ei înțeles și nu doar cu jocuri, rețelele de socializare și YouTube.

De asta am început cu HourOfCode și de trei ani încoace, la început de decembrie, facem unul dintre tutorialele prezente pe code.org. Proiectul are succes pentru tinerii de peste 9 ani, care pot citi bine și înțelege relativ ușor ceea ce li se cere urmând ca ulterior să treacă dincolo de tutorialul de bază al hourofcode și să încerce să creeze și alte proiecte folosind code.org.

Dar cine vrea mai mult are la dispoziție și alte chestii faine cu care să se acomodeze cu programarea, folosind pentru început instrumentele vizuale Scratch. Pe internet găsiți o grămadă de proiecte și pachete STEM, puține ajung însă și în România.

Ce am experimentat eu și vă recomand:

Roboțelul mBot

mBot este un kit low cost cu care copiii pot să își construiască singuri propriul robot pe care apoi să îl programeze după cum au chef. Îl consider unul dintre elementele de bază în ceea ce înseamnă startul în zona STEM. Se asamblează în mai puțin de 10 minute, toate componentele și instrumentele de lucru vin în pachet. Este construit în jurul platformei Arduino și se conectează prin Bluetooth la PC sau telefon/tabletă cu iOS sau Android. Programarea se face cu blocurile din paltforma Scratch.

Are avantajul că ulterior poate să îi fie extinsă funcționalitatea prin adăugarea de module hardware extra.

Îl găsiți și în România pe la diverse magazine online, însă nu vă recomand să îl cumpărați de acolo pentru că prețul este nejustificat de mare. Folosiți ebay.de sau amazon.de și cumpărați de acolo cu livrare în România, costă undeva la 100 EUR (urmăriți promoțiile și îl puteți lua și semnificativ mai ieftin). Vin cam într-o săptămână la prețuri cu aproape 50% mai mici decât cele ale magazinelor autohtone – eu l-am luat cu 90 EUR cu tot cu transport în România.

Găsiți pe internet o grămadă de tutoriale despre și cum se folosește mBot, inclusiv cu opțiuni extra. Văd mBot drept o soluție excelentă de a ajuta copiii să înțeleagă conceptele de bază ale programării și elemente de robotică.

Detalii gasiti aici: makeblock.com.

Ceasul smart Micro: BIT

microbit

A doua chestie foarte faină este microcontroller-ul micro: bit, al cărui kit aduce un fel de ceas programabil la îndemâna copiilor. La fel ca în cazul mBot folosește Scratch pentru scrierea codului și upload-ul pe micro controller. Există aplicație de Windows 10, foarte ușor de folosit.

011700d1133a5e995009396483a2f331_preview_featured

Ideea e simplă: micro controller-ul programabil are o interfață reprezentată de un caroiaj de 5×5 LED-uri, care pot fi controlate individual (aprins/stins) și pe care se pot afișa diverse informații. Mai beneficiază de trei butoane hardware (A,B și pornire/oprire) plus un accelerometru, toate fiind programabile.

Asta înseamnă se pot construi chestii foarte faine cu el – din nou, aruncați un ochi pe tutoriale ca să vedeți ce multe lucruri interesante se pot face prin combinarea butoanelor cu accelerometrul și folosirea caroiajului pentru interacțiune. Costă undeva la 25 EUR și se livrează și în România.

Detalii gasiti aici microbit.org.

Combinația celor două kit-uri poate să genereze proiecte extrem de interesante, mai ales dacă în scenă intră și o imprimantă 3D (încă nu m-am documentat pe tema asta, e pe lista de priorități de la anul) cu care să se creeze diverse componente ce ulterior să fie folosite pentru îmbinarea proiectelor STEM.

Cu cele două kit-uri prezentate mai sus copiii pot să facă foarte ușor primii pași în lumea programării (cu JavaScript, Python say doar folosind blocurile grafice) și sunt șanse foarte mari să le și placă asta. După cum zice reclama: ”bucuria copilului, neprețuită”.

Așa că dacă vreți să vă ghidați copilul în direcția asta, aveți în vedere mBot (și cu soluțiile sale mai complexe) și Micro: BIT. Sunt un cadou excelent pentru copiii pasionați de tehnologie (chiar dacă acum e puțin cam târziu să le comandați cu ocazia Crăciunului.

Și încă ceva: avantajul soluțiilor acestea în fața unor proiecte mai scumpe și mai atractive vizual cum ar fi de exemplu robotul LEGO este că învățați copilul să folosească componente open source, mai ieftine și mai ușor de dezvoltat/combinat, pe care ulterior le poate extinde după cum are chef.

Sper să vă fie de folos recomandările și dacă aveți și voi astfel de soluții, aștept să le împărtășiți în comentarii și să povestim pe marginea lor!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep