HomeCloud & MobilityNadella admite oficial: Cortana a ajuns doar o aplicatie, nu un asistent...

Nadella admite oficial: Cortana a ajuns doar o aplicatie, nu un asistent digital independent!

Cortana nu mai este un asistent independent ci o aplicatie ce ar putea ajunge pe toate platformele.

În acest moment mă felicit că nu am achiziționat sistemul Harman Kardon cu Cortana și m-am dus pe Echo dot cu Alexa – Satya Nadella tocmai a confirmat ceea ce bănuiam de mai mult timp: Cortana e de acum o aplicație, spuneți-i dacă vreți un skill pentru alți asistenți digitali. Din acest moment nu mai concurează direct cu Amazon Alexa, Google Assistant sau Siri, ci e foarte posibil să poată fi integrată în acestea.

Săptămâna trecută CEO-ul Microsoft Satya Nadella a vorbit cu câțiva jurnaliști (un grup select după cum le place să își spună) în cadrul campusului din Seattle unde a confirmat că Cortana va fi o simplă aplicație de acum încolo. Zilele trecute vă spuneam și eu că poziționarea Cortana ca aplicație în cel mai recent build Windows 10 Insider Preview înseamnă o schimbare majoră, acum am confirmarea.

Motivul retragerii este unul normal: Microsoft nu poate veni cu nimic esențial și important în zona de difuzoare inteligente/asistenți digitali și atunci e mai indicat să nu mai piardă resurse în direcția asta.

E logic să se încerce poziționarea Cortana dreptun skill de Alexa de exemplu (unde ar avea rapid intrare pe o piață unde Amazon domină copios, mai ales ca urmare a vânzărilor record din preajma sărbătorilor ce tocmai au trecut) decât ca un produs independent, pentru zona de consumer.

Pentru moment știm că Alexa merge cu Cortana, sau mai degrabă invers. Detaii despre Google Assistant și Cortana nu avem încă.

E foarte posibil ca aplicația Cortana să poată fi folosită ăn curând doar de abonații Microsoft 365, unde deja serviciile Outlook și To-Do se bazează pe Cortana – chestie care nu prea are sens, dacă acum Cortana e gratuită, de ce să se ceară bani pe ea, mai ales că rata de utilizare e destul de mică.

Pe zona de business, Microsoft încearcă să vândă soluția Virtual Assistant Accelerator (și nu Cortana) către companii precum BMW sau LG Electronics, ca să le permite dezvoltarea de soluții proprii de tip asistent virtual. 

Nu pot să zic că mă miră decizica lui Nadella: din punct de vedere business stă în picioare: nu investi într-un produs ce nu aduce nimic nou și nimic personal. Doar că îmi ridică încă un semn de întrebare vizavi de ceea ce înseamnă produsele Microsoft pentru zona consumer care pe zi ce trece devin tot mai puține. Practic de acum Cortana se alătură unei lungi liste de produse care au fost schimbate/închise de către Satya Nadella și mă face să mă gândesc că într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat Microsoft va părăsi complet zona consumer, lăsând-o în curtea Google, Apple, Samsung.

Și poate că asta nu e chiar un lucru rău.

via ZDNET

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep