HomeFeaturedFocusO părere despre LG SM9800 NanoCell smart TV

O părere despre LG SM9800 NanoCell smart TV

LG SM9800 NanoCell.
LG SM9800 NanoCell.

Știți că urmăresc cu interes lansarea noilor serii de televizoare smart de la LG, iar în acest an am avut ocazia să fac cunoștință cu cel mai nou model din seria LG NanoCell, modelul SM9800 și OLED-ul LG 65C9 (despre care o să vorbesc într-un alt articol). La prima vedere lucrurile nu par foarte schimbate, design-ul și display-ul fiind deja familiare.

Asta pentru că noutățile devin vizibile abia atunci când televizorul este pornit. Seria nouă de televizoare LED permite redarea mai bună a culorilor RGB datorită tehnologiei NanoCell și în plus vine cu niște update-uri interesante la nivel software, de remarcat fiind integrarea LG ThinQ cu Google Assistant și Amazon Alexa, plus suport de integrarea AirPlay 2 ce va veni în curând printr-un update OTA.

Ce înseamnă de fapt NanoCell?

LG ne spune că ”Gama de televizoare LG Nano Cell™ vine cu o îmbunătățire semnificativă a calității imaginii, într-o gamă largă de unghiuri de vizualizare. Descoperă claritatea imaginii TV, datorită particulelor de pe ecran de doar un nanometru în diametru.” Un mesaj amplu, dar care nu dă prea multe detalii.

Din ce am studiat, tehnologia Nano Cell pare să fie o combinație dintre tehnologia IPS-Nano și una nouă (despre care nu sunt publicate încă informații tehnice) de 1nm, ce aduce cele două mari avantaje: unghiuri de vizualizare mai bune și o mai bună claritate a imaginii. Despre IPS știm că mereu extinde unghiurile de vizualizare, iar LG este compania care a inovat mereu în direcția asta.

Mult mai interesantă mi se pare partea a doua, asta cu tehnologia de 1nm, ce în final duce la o claritate și calitate mai bună a imaginilor. Rezultatul este posibil datorită folosirii unui material ce absoarbe lumina, blocând doar undele dintre roșu și verde. În condițiile în care acest filtru nu ar exista, culorile nu ar mai fi la fel de puternice.

Diferențele de calitate introduse de tehnologia LG NanoCell.
Diferențele de calitate introduse de tehnologia LG NanoCell.

Spun toate acestea pentru cei ce vor puțin mai multe detalii decât materialul de marketing publicat de LG.

În aceste condiții, pe seria SM9800 LG NanoCell mai apar două detalii importante vizavi de ideea de nano: Nano Black și Nano Accuracy care pe scurt înseamnă că negrul e redat și mai profund, cu unghiuri de vizualizare mai largi – LG spune că și la un unghi de 60 de grade, gamut-ul rămâne la 100%. Dacă nu credeți, vă invit să verificați asta în orice magazin Media Galaxy sau Altex și o să rămâneți impresionați de rezultat.

Experiență video 4K cu performanțe crescute

Tehnologia 4K Cinema HDR, prezentă pe televizoarele LG NanoCell, este ideală pentru a viziona filme în format HDR, exact așa cum au fost concepute ele de către producători. Majoritatea formatelor HDR sunt suportate pe seria SM9800, inclusiv Advanced HDR, de la Tehnicolor și bineînțeles HDR10 și HDR Dolby Vision. Grație noii configurații hardware cu CPU α7 Gen 2 cu Inteligență Artificială, optimizarea imaginilor se face instant, local (nu sunt trimise informații în cloud) și rezultă imagini extrem de detaliate și un sunet personalizat, astfel încât experiența de vizionare să fie cât mai personală și completă. Apropo de treaba asta, procesorul inteligent α7 de generație a doua, care a fost antrenat în prealabil cu milioane imagini, recunoaște calitatea conținutului original, optimizează claritatea și luminozitatea cu ajutorul tehnologiei AI, analizând nu doar conținutul cât și lumina ambientală. Nu aș ști să vă spun care este sporul de performanță adus, lucrul vizibil fiind acela că nu există niciun fel de pauză, indiferent de tipul și complexitatea imaginilor analizate și generate.

Din acest motiv au apărut conceptele AI Picture și AI Brightness, cele două ajutând la optimizarea calității imaginilor (am apucat să văd detalii foarte complexe aduse la viață cu AI Picture pentru diverse clădiri și/sau fețe) și a luminozității ecranului, în funcție de lumina ambientală. Practic, indiferent de modul în care e luminată încăperea la care te uiți la un LG NanoCell, luminozitatea display-ului este ajustată automat pentru a oferi cea mai bună imagine posibilă.

LG SM9800 NanoCell fără AI Picture.
LG SM9800 NanoCell fără AI Picture.

Ca fapt divers, având niște margini ultra subțiri, un televizor din seria LG NanoCell poate primi o nouă utilitate: dacă nu vă uitați la o emisiune TV, poate vreți să îl folosiți să vedeți poze interesante din toată lumea prin funcția Gallery Mode – aceasta aduce automat poze cu locații din toată lumea, prin TripAdvisor. E ca și acum ai putea să faci o călătorie virtuală în diverse locuri, stând confortabil pe canapeaua din sufragerie.

LG SM9800 NanoCell cu AI Picture activat.
LG SM9800 NanoCell cu AI Picture activat.

Gaming 4K HDR

Deja 4K este un concept la ordinea zilei și nu cred că vreun pasionat de tehnologie își mai cumpără acum un televizor care nu are suport 4K. Unde avem parte de 4K? Păi … pe YouTube, filme redate pe BluRay și bineînțeles jocuri.

Sau mai degrabă aș zice că jocurile (Xbox One sau PlayStation) sunt principalul promotor al direcției 4K. Nu ați apucat să vedeți vreun titlu recent pe 4K? E păcat, pentru că experiența este complet diferită. Inițial am zis că nu e mare diferență între Assassin’s Creed Odyssey pe Xbox One S și Xbox One, dar asta până nu am apucat să îl joc și pe 4K. La fel am pățit și cu Red Dead Redemption 2 (încă mai joc aceste două titluri ?).

Latența scăzută a display-ului de pe LG NanoCell ține pasul și cu jocurile unde framerate-ul este cel mai important criteriu.

Și nu în ultimul rând, seria LG NanoCell vine în premieră cu suport HDMI 2.1 ce permite afișarea de imagini la rezoluție 4K120 cu Dynamic HDR, dată fiind lățimea de bandă de 48 Gbps.

AI și pentru sunet

Dincolo de îmbunătățirile legate de partea de afișare a imaginilor, vizavi de seria LG NanoCell vreau să vorbesc și despre partea de sunet – chiar dacă mulți nu vor să admită, și sunetul are un rol important în experiența de vizionare. LG a înțeles asta și mereu aduce îmbunătățiri și aici.

Avem AI pe partea de imagine și avem AI și pe partea de sunet. Folosind telecomanda smart se poate face o calibrare a acusticii din cameră în așa fel încât partea de AI legată de sunet să poată să își facă treaba și să optimizeze sunetul pentru cea mai bună experiență posibilă.

AI Acustic Tuning pe LG SM9800 NanoCell: setarea parametrilor optimi pentru sunet.
AI Acustic Tuning pe LG SM9800 NanoCell: setarea parametrilor optimi pentru sunet.

Gândiți-vă simplu: folosind microfonul de pe telecomanda Magic Remote (apropo, el este mereu închis, nu se activează decât atunci când utilizatorul apasă pe buton) se face o configurare inițială ce oferă informații precise tehnologiei AI, care la rândul său optimizează sunetul emis prin boxe. Practic, televizorul își dă seama unde stai și va trimite sunetul optimizat direct către tine.

Am testat treaba asta plimbându-mă prin cameră și de fiecare dată rezultatul a fost cel așteptat. Pe seria LG NanoCell există și suport Dolby Vision și Atmos și televizorul poate converti sunet pe două canale în sunet surround, pentru 5.1 canale.

Magic Remote, telecomanda smart pentru LG SM9800 NanoCell.
Magic Remote, telecomanda smart pentru LG SM9800 NanoCell.

Atât pentru partea de imagine cât și pentru cea de sunet, televizorul este capabil să facă ajustări automate pentru o performanță sporită de vizionare.

LG ThinQ AI cu suport OCF (Open Conectivity Foundation)

O treabă foarte interesantă pe care am văzut-o pe noua seria LG NanoCell este faptul că peste cea mai recentă versiune webOS este implementat Google Assistant și prin el accesul și la asistemtul Alexa, în felul acesta aducându-se două beneficii majore.

Primul e legat de faptul că televizorul devine un hub de comunicație în casă, adică cel mai important nod, de unde utilizatorul poate să exploreze internet-ul prin comenzi Google Assistant și LG ThinQ AI, dar are și posibilitatea să își controleze toate gadget-urile IoT conectate pe standardul OCF (Open Connectivity Foundation).

ași Home Dashboard de pe seria de televizoare OLED este prezent și pe LG SM9800 NanoCell.
ași Home Dashboard de pe seria de televizoare OLED este prezent și pe LG SM9800 NanoCell.

Treaba asta se întâmplă din Home Dashboard, unde apar și pot fi configurate toate dispozitivele IoT compatibile – și nu este necesar să fie doar cele LG, orice alt gadget IoT este posibil să fie adus aici și controlat individual, de la aerul condiționat până la becuri și sistemul audio.

Home Dashboard este activ mereu, notificările legate de dispozitivele conectate vor fi afișate pe un layer separat, peste imaginea de fundal. E bine sau rău?

Încă nu m-am decis dacă e un lucru bun sau unul rău să ai toate gadget-urile disponibile direct pe TV și gata de a fi folosite. Nu m-am jucat în detaliu cu această funcționalitate, pentru că nu am avut la îndemână mai multe aparate IoT cu care să lucrez. Mă gândesc că unora le va plăcea extrem de mult să poată să își controleze casa smart de aici, altora li se va părea o încălcarea a intimității să vadă că un musafir ce butonează telecomanda poate să acceseze camera de supraveghere sau mașina de spălat vase.

Oricum ar fi, ideea că există posibilitatea de interconectare și control rămâne.

Al doilea ar fi integrarea Google Assistant peste webOS ce mi se pare un lucru extrem de bun. Poți folosi tot AI-ul Google fără să îți fie teamă că sistemul de operare (ce nu e Android!) se va infecta. Știe să funcționeze contextual și  … nu în limba română, așa cum probabil ați intuit. Sunt convins că de îndată ce o să avem Google Assistant în limba română, această facilitate o să apară rapid și pe aceste modele de televizoare. Viteza de răspuns și modul în care integrarea este gândită (prin comenzi vocale date prin telecomanda LG smart) facilitează mult interacțiunea și vă asigur că odată ce vă obișnuiți cu ideea, nu veți mai pierde timpul butonând și o să folosiți doar comenzi vocale.

Google Assistant și Alexa sunt disponibile pe seriile de televizoare LG OLED și LG NanoCell din 2019.
Google Assistant și Alexa sunt disponibile pe seriile de televizoare LG OLED și LG NanoCell din 2019.

Cam asta ar fi o privire mai amplă asupra noii serii LG NanoCell SM9800. Mi-a plăcut și vă recomand să mergeți să vedeți unul în realitate. O să vă placă.

Și să nu uit: LG are în desfășurare o campanie (până pe 31 iulie 2019) în care achiziția unui LG NanoCell dă șansa de a câștiga un frigider smart LG. Detalii găsiți aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Mie mi se pare INSULTATOR MAXIM sa vrei sa vinzi pe piata romaneasca un produs atit de scump si sofisticat si sa nu respecti clientul care iti da un sac de bani pe produsul tau care nu are si limba romana alaturi ,macar de cea maghiara, printe optiunile de limba ale acestui produs ! Personal n-as permite vinzarea pe piata noastra a unor produse de acest gen care nu-i respecta pe romani si limba lor desii sintem o tara importanta ca marime si populatie din UE ,,mult mai importanta ca …Hungaria de exemplu ! Ma intreb cind va interzice guvernul meu vinzarea de produse care n-au instructiuni ,setari si functii in limba romana …Cit tiimp mai acceptam sa fim desconsiderati de unii carora le pute limba romana dar nu si banii romanesti ?

  2. Am un astfel de tv care de ceva vreme nu mai răspunde la telecomanda magic decât pentru schimbarea canalelor și a volumului, în plus, foarte des se blochează imaginea ca apoi să dispară și să reapară din nou. Ce ar putea avea?

    • Ai verificat daca nu cumva s-a stricat telecomanda? Daca ai un smartphone cu IR, il poti transforma in telecomanda ca sa verifici daca problema e in televizor sau e stricata telecomanda. Eu banuiesc ca este telecomanda defecta, ceea ce iti da doua optiuni: daca mai e in garantie te duci si o repari, altfel iti iei una noua.
      Alternativa ar fi sa incerci sa desfaci telecomanda si sa o cureti atent (cu un betisor de urechi si putin spirt) pe la butoane si pe contactele de pe placuta cu circuite. Ai o mica sansa ca dupa ce faci asta sa se repare – telecomanda mea de pe un smart TV LG de acum 8 ani are exact aceleasi simptome, curatatul nu a mers si am renuntat la ea.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep