HomeMobileAndroidO veste proasta: Google dezactiveaza stocarea nelimitata in Photos

O veste proasta: Google dezactiveaza stocarea nelimitata in Photos

Începând cu 1 iunie 2021 Google dezactivează stocarea gratuită a pozelor în Google Photos.
Începând cu 1 iunie 2021 Google dezactivează stocarea gratuită a pozelor în Google Photos.

Dacă vă numărați printre cei ce folosesc intens Google Photos pentru opțiunea de stocare nelimitată a pozelor, am o veste proastă: treaba asta se termină de la 1 iunie 2021. Și veți rămâne cu cei 15GB (încă gratuiți), iar din momentul în care spațiul se umple va trebui să găsiți o soluție, evident varianta ar fi Google One.

După 5 ani în care Google a oferit utilizatorilor posibilitatea de stocare nelimitată a pozelor în serviciul Photos, la o rezoluție ”high quality”, Google Photos nu va mai fi gratuit și va trebui să începeți să plătiți un abonament pentru stocare de îndată ce veți trece de limita celor 15GB ce rămân încă gratuiți. Se va întâmpla din data de 1 iunie 2021 și tot atunci veți vedea că și documentele din Google Drive și/sau celelalte copii de siguranță ce le aveați acolo (mesajele WhatsApp de exemplu) vor începe să fie cuantificate în cei 15GB gratuiți. Și s-ar putea să vă treziți rapid fără spațiu și atunci ori renunțați la Photos, ori plătiți un abonament.

O altă schimbare a politicii Google menționează și că va șterge automat conturile inactive pe care utilizatorii nu le-au mai folosit în ultimii 2 ani.

Există însă și o parte bună: tot ce aveți deja în Photos și tot ce veți mai încărca până la 1 iunie 2021 nu va fi luat în calcul în cei 15GB din Drive, așa că nu trebuie să vă faceți probleme (cel puțin pentru moment) legate de pozele actuale. Doar pozele care vor fi încărcate după 1 iunie 2021 vor începe să fie încadrate în limita celor 15GB – atenție însă, în momentul de față în cei 15GB din Drive sunt stocate și mailurile din Google MAIL.

În mod clar e o veste proastă pentru foarte mulți utilizatori care nu și-au pus până acum problema spațiului de stocare în cloud, putând să încarce nelimitat poze și filme la ”high quality”, arhisuficientă pentru majoritatea cazurilor. Singurii care vor rămâne neafectați sunt utilizatorii de smartphone-uri Pixel, care își păstrează beneficiul de a încărca poze la ”high quality” (adică alea redimensionate) nelimitat în Photos.

Probabil că în perioada următoare o să primim cu toții notificările legate de această schimbare și odată cu ele o să descoperim noile instrumente de management ale fotografiilor din Photos, inclusiv cele ce ne vor permite să facem curat pe acolo și să ștergem pozele de calitate proastă, capturile de ecran, filmele.

Mă gândesc că schimbarea vine în contextul în care Google vrea să facă mai mulți bani din serviciul Photos și de asta scoate în față stocarea în Google One, care acum oferă printre altele și un VPN pentru Android. Pe de altă parte la câți utilizatori folosesc Photos mă gândesc că sunt cantități impresionante de imagini și filme urcate în Photos și de care nimeni nu se mai atinge, ocupând spațiu aiurea.

Google spune că în acest moment în Google Photos sunt stocate peste 4 trilioane de poze și că în fiecare săptămână sunt încărcate încă 28 de miliarde.

Faceți și voi calculul ca să vă dați seama ce costuri are Google pentru asta. Până acum a fost în regulă că toate pozele astea au putut antrena algoritmii AI pe care Google i-a dezvoltat și cumva a justificat cheltuiala. Acum că instrumentele AI au fost finisate, nu mai e nevoie de atâta informație gratuită, ea va fi luată oricum din GMAIL (ce rămâne gratuit).

Oferta de abonamente pentru serviciile Google One.

În momentul de față cel mai mic abonament Google One costă 100 de lei pe an și oferă 100GB de stocare/an. Următorul nivel este de 140 lei și cel mai mare de 499 LEI (cu 2TB de stocare). Prețurile nu sunt atât de mari încât să nu merite investiția: până la urmă dați pe 100GB de stocare (care pentru unii s-ar putea să fie insuficienți) prețul unei mese în doi în oraș. Oricum nu mai ieșiți acum, așa că s-ar putea să merite.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep