HomeFeaturedFocusReview casti wireless in ear Panasonic RZ-S500W cu noise cancelling: de incercat!

Review casti wireless in ear Panasonic RZ-S500W cu noise cancelling: de incercat!

DSC_5440

Ce ar trebui să știți despre căștile Panasonic in-ear true wireless RZ-S500W – informații extrase după două săptămâni de utilizare, cu plusuri și minusuri.

La finalul anului trecut, când am avut o perioadă mai liniștită, am testat setul de căști in-ear Panasonic true wireless RZS500W împreună cu Huawei P40 Pro și Galaxy Note20 5G și pot să vă spun că dacă nu vă deranjează acest tip de format, experiența este una bună, datorită celor două microfoane și funcției de anulare activă a zgomotului (noice cancelling).

Format in-ear

DSC_5430

Față de alte modele de căști in-ear pe care le-am testat în ultima perioadă, Panasonic RZ-S500W vin cu o formă specială, rotundă, care astupă bine de tot canalul auricular. Sunt relativ ușor de fixat și nu am avut probleme în a le purta, chiar și atunci când eram pe stradă. Însă tocmai din faptul că acoperă complet canalul și le simți ca un dop în ureche, e posibil ca unii utilizatori să nu le găsească comfortabile. Pe mine nu m-au deranjat în mod deosebit, dar nici nu pot spune că … nu le-am simțiti în ureche. Cred că până la urmă este o chestiune de obișnuință, ce ține de fiecare dintre noi.

Vă spun asta pentru că am avut câteva discuții cu niște cunoscuți care îmi spuneau că nu pot să folosească acest tip de căști pentru că nu le pot suporta în ureche – deci dacă vă tentează să luați căși construite similar, să faceți înainte un test să vedeți ce și cum.

În cutie veți găsi mai multe proteze de silicon, de diferite dimensiuni, special făcute să răspundă elementelor anatomice specifice fiecărui utilizator.

DSC_5437

La exterior căștile Panasonic RZ-S500W au formă rotundă, pe margini beneficiind de un șir de led-uri ale căror culori o să vă dea o idee despre stadiul de funcționare (roșu e o problemă, albastru sunt conectate etc.). Iar partea superioară are funcție touch, configurabilă din aplicația ce trebuie instalată pe telefon.

touch

Căștile vin cu o cutie în care pot fi transportate și care are funcție de încărcător și baterie externă. Împreună pot să asigure o autonomie de până la 19.5 ore.

DSC_5435

Sistemul este ușor de purtat și deschis, în același timp e puțin vulnerabil dacă îl veți scăpa din mână sau dacă în geanta de transport se va răsturna – nu este un inconvenient, am zis doar că merită să știți.

Și da, cutia se încarcă cu USB Type-C.

DSC_5429

Conectare, utilizare

DSC_5427

Panasonic spune că operația de conectare și configurare a căștilor RZ-S500W este un facilă, lucru cu care nu sunt de acord. E absolut necesar să citești instrucțiunile ca să îți dai seama ce combinație de apăsări și câte secunde e nevoie pentru fiecare în parte, ca să le poți conecta la un aparat (smartphone, tabletă, PC), mai ales dacă înainte ele au fost împerecheate cu alte dispozitive și ai nevoie să le resetezi. Detaliile sunt aici, în caz că aveți nevoie.

panasonic_pairing

După ce ați trecut de pasul acesta și căștile sunt conectate la telefon/tabletă/PC puteți să le folosiți fără nicio problemă și fără să fie nevoie să instalați aplicația Audio Connect de la Panasonic, care fie vorba între noi ar avea nevoie de o actualizare majoră în ceea ce privește design-ul.

Însă dacă vreți un control mai bun asupra funcțiilor pe care le aveți disponibile pe aceste căști (activare noice cancelling, asociere asistent digital – Siri, Alexa) vă recomand să puneți aplicația și să vă jucați puțin cu ea.

Screenshot_20210104-110247_Panasonic Audio ConnectScreenshot_20210104-110310_Panasonic Audio Connect

De aici încolo lucrurile sunt simple: activați anularea zgomotului de fond sau a funcției de îmbunătățire a sunetului. Iar dac vreți, asociați și un asisten digital pe care îl puteți porni printr-o combinație specifică de apăsări pe una dintre căști. Inclusiv puteți seta și niște parametri legați de închiderea automată a căștilor și/sau modul de conectare în care să fie prioritizată calitatea sau distanța la care căștile pot funcționa.

Screenshot_20210104-110300_Panasonic Audio ConnectScreenshot_20210104-110254_Panasonic Audio Connect

Odată făcute aceste setări, nu ar trebui să mai aveți nevoie de aplicație, multe dintre funcții fiind disponibile și prin touch direct pe căști. Poate eventual în momentul în care vreți să verificați disponibilitatea unui firmware nou.

Calitate audio

Și am ajuns la cel mai important aspect: calitatea audio oferită de căștile Panasonic RZ-S500W. Aici părerea mea este subiectivă pentru că nu am valențe în domeniu, așa că pot doar să vă spun că am fost mulțumit de calitatea audio redată ce aceste căști. Le-am folosit în majoritatea timpului pentru redarea de muzică via TuneIn Radio și Spotify și destul de puțin pentru a urmări ceva filme pe YouTube.

Vocea se distinge bine, iar cu anularea activă a zgomotului te poți detașa destul de bine de mediul înconjurător – atenție, nu am avut ocazia să văd cum funcționează într-o aglomerare urbană din motive evidente.

Panasonic oferă un ”sistem hibrid dual de înaltă performanță pentru anularea activă a zgomotului, prin îmbinarea tehnologiilor de eliminare a zgomotului cu alimentare directă și inversă cu procesarea analogică și digitală a zgomotului capturat.”

DSC_5441

Vizavi de apelurile de voce, prin rețeaua Orange și WhatsApp/Skype, rezultatul a fost bun. Nu am nimic de reproșat, însă nici nu m-a dat pe spate. Cele șase microfoane MEMS pot suprima și zgomotul produs de vânt, lucru pe care l-am experimentat puțin.

Un element specific pe care l-am remarcat la căștile Panasonic RZ-S500W este că folosesc un sistem de transmitere a semnalului wireless independent stânga-dreapta, ceea ce permite un consum mai redus de energie (semnalul este transmis independent, datele audio ajung de la smartphone simultan pe ambele căști).

Din punctul meu de vedere, dezavantajul este că nu este disponibilă o opțiune de oprire automată a stream-ului audio atunci când una dintre căști este scoască din ureche. Depinde acum de fiecare dintre voi să aprecieze dacă acesta este un dezavantaj sau nu.

Pe de altă parte, poți folosi doar o singură cască – funcția de comutare a rolului îți permite să folosești o singură cască intraauriculară, cea stângă sau cea dreaptă, chestie care e foarte utilă pentru mulți dintre noi.

DSC_5438

Alt lucru important: căștile Panasonic RZ-S500W au o rezistență la apă echivalentă cu clasificarea IPX4, ceea ce înseamnă că aversele bruște nu reprezintă o problemă, însă nu e cazul să le duceți la piscină sau la mare. Totodată, cutia nu are aceiași clasificare, deci ar fi bine să o feriți de apă.

Autonomie: 19.5 ore, conform Panasonic

Cât durează bateria? Eu nu am apucat să termin bateria într-o serie de ascultare – deci în principiu, cu funcția noise cancelling activă și redare continuă de stream audio de pe TuneIn Radio și câteva apeluri voce, am trecut liniștit de 4 ore de folosire. Și pentru că am depozitat căștile în cutie – pentru protecție și să nu le pierd – ele s-au reîncărcat și am putut să le refolosesc fără nicio problemă.

În specificațiile Panasonic autonomia este de aproape 19 ore și jumătate (pornind de la o încărcare completă a căștilor și a bateriei cutiei), cu 6.5 ore pe o singură încărcare pentru fiecare cască în parte. Iar în cazuri extreme, o încărcare de 15 minute va asigura cam 70 de minute de redare.

Concluzie: un set de căști in-ear cu noise cancelling ce merită luate în considerare

DSC_5442

Astea fiind spuse, Panasonic RZ-S500W sunt un set de căști asupra cărora merită să vă opriți. Au autonomie foarte bună și oferă o calitate audio superioară plus opțiunea de folosire și doar a unei căști și un noise cancelling util în foarte multe situații. Prețul este atractiv (undeva la 599 LEI la momentul scrierii acestui articol) și are plusul oferit de protecția la udare accidentală IPX4. Aș mai adăuga și posibilitatea de integrare cu un asistent digital cum ar fi Alexa sau Siri.

Singurul dezavantaj ar fi că forma lor s-ar putea să nu fie prietenoasă pentru oricine. De asta vă recomand să le testați înainte de a le cumpăra ca să nu aveți surprize.

Informații: Panasonic

Preț: de la 599 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep