HomeFeaturedFocusHuawei cere plata drepturilor de autor pentru aparatele 5G vandute de Apple...

Huawei cere plata drepturilor de autor pentru aparatele 5G vandute de Apple si Samsung

Huawei a cerut plata drepturilor de autor pentru tehnologia 5G folosită de Apple și Samsung în smartphone-uri, ținta e undeva la 1.3 miliarde USD.
Huawei a cerut plata drepturilor de autor pentru tehnologia 5G folosită de Apple și Samsung în smartphone-uri, ținta e undeva la 1.3 miliarde USD.

Conform unui raport Bloomberg, Huawei a decis că e momentul să ceară să îi fie plătite drepturi de autor pentru tehnologiile 5G folosite de Apple și Samsung în smartphone-urile vândute din 2019 încoace, iar încasările potențiale sunt estimate undeva la 1.3 miliarde USD.

Senzațional, nu? Cumva o chestie similară cu ceea ce face Microsoft pe Android, dar despre care nu se mai vorbește.

Song Liuping, Huawei Chief Legal Officer a declarat că Huawei ”va negocia contracte de licențiere cu Samsung și Apple” iar zvonurile spun că ar fi vorba de 2.5 USD pe fiecare smartphone cu 5G. Ideea din spate nu ar fi neapărat banii (nu aș crede asta) ci stabilirea unei dominații în zona 5G, chestie ce din păcate stă în balanță din cauza acuzațiilor de spionaj aruncate de SUA.

Huawei are în acest moment cele mai multe patente în zona 5G și este unul dintre principalii furnizori pe această tehnologie, cu investiții masive în tehnologie. Ideea de a negocia prețuri speciale cu Apple și Samsung sună bine, mai ales că valoare de licență este mult mai mică decât cele vehiculate de Qualcomm, Nokia, Ericsson.

Și în condițiile în care piața 5G este considerată cea mai importantă în perioada următoare, cu estimări ce ne dau valori de 668 miliarde USD în 2026, față de doar 5.5 miliarde USD în 2020. Să nu uităm că la nivel de smartphone-uri, până în toamna lui 2020 doar cele Android aveau suport 5G. Numai că odată cu lansarea seriei iPhone 12 și introducerea 5G pe aparatele Apple și folosirea tot mai deasă a 5G pe modele Android main stream (că tot am zis de noile modele Galaxy Awesome 2021), mai mult ca sigur că o să vedem un boom în direcția asta.

Așa că decizia Huawei pare una normală.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep