HomeMobileAndroidSingura companie care ofera 6 upgrade-uri de Android: Fairphone

Singura companie care ofera 6 upgrade-uri de Android: Fairphone

Că tot ziceam că ecosistemul Android e praf la actualizări: Fairphone arată că se poate și aduce al șaselea upgrade pentru Fairphone 2.
Că tot ziceam că ecosistemul Android e praf la actualizări: Fairphone arată că se poate și aduce al șaselea upgrade pentru Fairphone 2.

Asta e o știre pe care ar trebui să o vadă multe companii și să urmeze exemplul: Fairphone (da, probabil că nu ați auzit de ei) a anunțat că oferă Android 10 pentru modelul Fairphone 2. Ce e genial aici?

Faptul că Fairphone 2 este un smartphone lansat acym 6 ani și inițial a venit cu Android 5. Cum vi se pare ideea?

Totodată Fairphone 4 va avea garanție 5 ani și 6 ani de update-uri. Șase, da? Cam tot atât cât oferă și Apple pentru iOS!

Asta în ciuda faptului că sunt producători Android care se poziționează în aceiași gamă de preț cu Apple, dar abia pot să ofere 2, maxim trei upgrade-uri majore de Android. De asta știrea despre Fairphone, o companie mică după toate standardele, este foarte importantă: mătură pe jos cu toți ceilalți producători de aparate Android.

Și nu a fost ușor, pentru că spre exemplu Fairphone 2, e făcut în jurul cipsetului Snapdragon 801, suportat de Qualcomm destul de puțin (pînă la Android 6), așa că a fost nevoie de scrierea de driver-ele speciale care să meargă cu noile versiuni de Android. Pentru asta Fairphone a apelat la comunitatea Lineage OS și a putut să aibă actualizările necesare – țineți cont că actualizarea Android nu este doar un ROM terț, ci este unul oficial, care trece testele de validare Google și are licență de Play Store.

Mergând mai departe, Android 10 pentru Fairphone 2 e în lucru (programul beta e aici, în caz că vă interesează) și probabil că undeva în prima parte din 2022 o să fie lansată și versiunea oficială. În același timp programele beta de Android 11 pentru Fairphone 3 și Fairphone 3+ încep săptămâna viitoare.

Deci se poate și pe Android, în ciuda piedicilor puse de Google. Contează doar ca o companie să vrea să facă asta. Și acest lucru susține ceea ce am spus mereu despre smartphone-urile Android: producătorii vor să vândă tot mai multe produse și nu să aibă o bază de utilizatori dedicați. De asta nici nu investesc în actualizări.

Iar cel mai bun exemplu sunt companiile chinezești, ale de oferă smartphone-uri cu specificații ”beton” de rup în două flagship-urile Samsung, Google, Huawei, la prețuri de câteva ori mai mici. Pentru acestea, un upgrade major Android și măcar un patch e deja lucru mare.

via ars

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep