HomeFeaturedFocusGoogle a dezactivat datele de trafic din Maps pentru a proteja cetatenii...

Google a dezactivat datele de trafic din Maps pentru a proteja cetatenii Ucrainei

Google a decis să oprească din Maps informațiile despre trafic și locuri aglomerate pentru a proteja cetățenii Ucrainei.
Google a decis să oprească din Maps informațiile despre trafic și locuri aglomerate pentru a proteja cetățenii Ucrainei.

După atacul Rusiei asupra Ucrainei am văzut că tehnologia poate fi folosită și la lucruri bune: Elon Musk a spus că a activat serviciile Starlink pentru Ucraina (cine nu știe, Starlink e rețeaua de sateliți geostaționari ce poate fi folosită pentru accesul la Internet) iar mai nou Google a anunțat că a dezactivat temporar serviciile de trafic și locuri aglomerate pentru Ucraina.

Aceste servicii folosesc datele extrase de pe smartphone-urile utilizatorilor ce au instalat Google Maps (Android și iOS) ce de obicei sunt folosite pentru a arăta gradul de ocupare pe străzi și în diverse restaurante sau locuri publice. O chestie extrem de bună, după cum mulți dintre noi am putut să testăm în ultima perioadă.

Numai că în urma consultărilor cu autoritățile din Ucraina Google a decis să dezactiveze temporar opțiunile pentru semnalizarea locurilor aglomerate, însă în anumite zone posibilitatea de navigare asistată de GPS încă e activă, inclusiv cu detalii legate de trafic.

Faza interesant este că săptămâna trecută, chiar înainte de pornirea războiului, cei interesați au putut observa aglomerarea de la granița Ucrainei și au semnalat posibila invazie. Dacă vă aduceți aminte, opțiunile de localizare de pe smartphone-uri, împreună cu aplicații dedicate, au făcut posibilă identificarea zonelor unde existau baze secrete SUA în urma analizei datelor colectate de la utilizatori.

Una peste alta, decizia Google este și bună și rea: pot rămâne secrete locurile unde se adună cetățenii Ucrainei (buncărele, stațiile de metrou) pentru a se proteja de bombe. Pe de altă parte, datele de navigație și în special rutele rapide pot să fie extrem de utile celor ce vor să plece rapid din țară, dar aceleași detalii de navigație pot să fie folosite și de soldații ruși pentru a-și găsi drumul către ținte …

via TV

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep