HomeFeaturedFocusReview HUAWEI Mesh 3 (AX3000): solutia pentru cresterea acoperirii WiFi si a...

Review HUAWEI Mesh 3 (AX3000): solutia pentru cresterea acoperirii WiFi si a vitezei de acces la internet

HUAWEI Mesh 3 (AX3000) este un sistem mesh WiFi 6, ușor configurabil și foarte performant.
HUAWEI Mesh 3 (AX3000) este un sistem mesh WiFi 6, ușor configurabil și foarte performant.

Trebuie să vă spun că de multă vreme sunt în căutarea unei soluții mesh care să mă ajute să acopăr cât mai bine (și cât mai ușor) toate camerele de acasă și mă bucură faptul că am găsit soluția: HUAWEI Mesh 3 (AX3000) cu WiFi 6. Este un sistem WiFi 6, creat prin alăturarea și configurarea automată a trei router-e wireless Huawei de cea mai nouă generație. Dacă anul trecut vă spuneam că sistemului HUAWEI Mesh îi lipsesc câteva lucruri, noul HUAWEI Mesh 3 (AX3000) vine ca un upgrade perfect.

Și o să vă spun de ce.

Configurație hardware

O să încep cu elementele hardware: sistemul HUAWEI Mesh 3 (AX3000) are în componență trei router-e WiFi 6 de 174 x 70 x 107 mm, cu 256 MB RAM + 128 MB ROM, antene interne, trei porturi Ethernet, suport pentru wireless 2,4 GHz și 5GHz, folosind standardele IEEE 802.11b/g/n/ax, 2 x 2 MIMO 2,4 GHz, IEEE 802.11a/n/ac/ax, 2 x 2 MIMO 5 GHz pentru a putea oferi viteze de 1000 Mbps pe LAN și până la 2976 Mbps pe wireless (574 Mbps pe frecvența de 2,4 GHz, respectiv 2,402 pe 5 GHz).

Fiecare router are butonul de pornire și configurare AI Life, trei porturi ethernet (se poate configura cel care este WAN), butonul de reset și cablul de alimentare.

Design-ul este mai bun decât al modelului precedent de HUAWEI Mesh și aspectul este puțin mai elegant, în special datorită bazei care acum pare o componentă separată (deși nu este). Carcasa a rămas una de culoare albă, pe un format rotunjit, iar accesul la porturi sau la butoanele de pornire/reset fiind simplu, permițând o amplasare simplă în aproape orice locație.

Pe zona superioară este dispus LED-ul de avertizare (cu 3 culori: roșu, galben, albastru) și senzorul NFC pentru configurarea via WPS.

Instalare și configurare

Procesul de instalare și configurare a sistemului HUAWEI Mesh 3 (AX3000) este extrem de simplu: se pornește primul router și folosind aplicația AI Life de Android sau iOS, se intră în meniul de configurare de unde se alege tipul de rețea construită. Probabil că majoritatea pot alege PPoE, nu înainte de a fi conectat cablul ethernet de acces la internet. Sistemul este suficient de deștept să detecteze conexiunea și dacă datele de autentificare sunt corecte, accesul la internet este pornit.

Odată ce primul dispozitiv este legat la internet, el devine automat și elementul de bază al sistemului mesh. Recomandarea mea este ca înainte de aduce în rețea și celelalte router-e din cadrul sistemului mesh să se realizeze și celelalte setări (numele rețelei WiFi, folosirea variantei duale 2,4/5 GHz, activarea protecției WPA3, activarea modului WiFi 6 etc.).

Imediat după configurare puteți merge să explorați setările disponibile în aplicația AI Life pentru HUAWEI Mesh 3 (AX3000) și vă recomand să faceți asta, în special în ceea ce privește rețeaua Guest (dacă vreți să aveți așa ceva) și pentru verificarea actualizărilor.

Următorul pas este să adăugați următoarele router-e, procedeu care presupune un singur lucru: porniți router-ul și lăsați-l să găsească singur rețeaua mesh, moment în care va fi adăugat automat. Nu trebuie să faceți absolut nimic în privința asta – urmăriți LED-ul de pe router care inițial va fi galben, dar după ce este detectat și adăugat va deveni albastru. Repetați operația și cel de de-al treilea router.

Totul este posibil datorită faptului că sistemul mesh folosește HarmonyOS Mesh+ cu opțiunile smart activate implicit.

Din acest moment sistemul este configurat și îl puteți folosi, totul fiind posibil în mai puțin de 5 minute.

Funcții smart și performanță

Însă pentru o eficiență maximă – și mă refer aici la viteze maxime de acces la internet și securitate crescută – HUAWEI Mesh 3 oferă opțiuni suplimentare de configurare.

Prima dintre ele este legată de puterea fiecărui router (sunt trei niveluri ce pot fi setate) și dacă aveți o zonă largă de acoperit (sau una despărțită de pereți) atunci folosiți valoarea maximă. Următorul pas este să rulați un test (direct din aplicația AI Life) și să urmăriți rezultatele – în cazul în care sunt detectate ceva probleme legate de calitatea sau stabilitatea conexiunii, puteți să treceți la următorul pas și anume reamplasarea router-elor.

iar aici am un sfat: din aplicația AI Life (din păcate doar în versiunea Android) puteți face o analiză a acoperirii și puterii semnalului cu Heat Map. Sunt doi pași ce trebuie parcurși: alegeți topologia casei și apoi poziționați fiecare router pe hartă, moment în care vi se cere să vă mutați cu telefonul în mână prin fiecare cameră și să realizați un test de rețea.

Datele sunt colectate și agregate în AI Life, aplicația putând să genereze o hartă în care vedeți modul de distribuție a semnalului Wi-Fi, iar dacă e nevoie ajustați puterea prin repoziționare.

Eu am testat sistemul în casă, pe două etaje, cu mult fier beton între etaje. În primul rând am avut surpriza să văd că pot avea o acoperire optimă în interior (și chiar în exterior), cu viteze cel puțin similare (dacă nu și mai bune) față de configurația precedentă constituită din două router-e conectate prin cablul ethernet.

Iar cu ocazia asta am descoperit și că accesul la internet e mult mai bun decât știam – 452 Mbps de pe iPhone 12, în aceiași cameră cu router-ul primar.

În această configurație am funcționat în ultimele două săptămâni pentru munca de acasă – cel puțin două laptop-uri conectate simultan, în conferință Teams cu video și screen sharing pornit, iar în paralel, copiii rulau filme de pe HBO Max, fără întrerupere de semnal.

Sistemele AX3000 pot acoperi până la 200 mp cu un router, dacă nu există blocaje (pereți), amplificatoarele de putere ale fiecărui router făcându-și treaba bine. HUAWEI spune că sistemul Mesh 3 (AX3000) poate gestiona până la 250 de dispozitive, ceea ce e mult oricum o dai. L-am încărcat cu peste 20 de dispozitive (7 telefoane, 4 dispozitive Amazon/Google, 2 tablete, 5 laptop-uri, 2 televizoare, 2 console, 2 boxe smart) și rețeaua a stat în picioare. Conexiunile WiFi 6 au fost stabile și la viteza maximă.

Vizavi de păstrarea conexiunii și a unei viteze bune de transfer, trecerea dintr-un router în celălalt atunci când am aveam deschis un apel video Whatsapp s-a făcut rapid, totuși cu un mic moment de scădere a calității transmisiei. Datorită combinație hardware și software HUAWEI cu HarmonyOS Mesh+ lucrurile stau foarte bine, latența de comutare pe care acest sistem mesh o are (la nivel teoretic) este de 50ms.

Securitate

Din punct de vedere al securității, router-ele din sistemul Mesh 3 (AX3000) stau destul de bine. O dată pentru că permit setări avansate de configurare (fie din aplicația AI Life, fie direct din browser) și mai apoi pentru că beneficiați de sistemul HUAWEI HomeSec prin care rețeaua poate fi protejată de atacuri de tip forță brută și ARP spoofing.

Interfața web de configurare a sistemului HAUWEI Mesh 3 (AX3000).

Există opțiunea de activare a controlului parental (din păcate doar blocarea de site-uri prin blacklist), a limitării duratei de acces la internet, activarea/dezactivarea firewall-ului și a serviciilor NAT/DMZ/VPN. Vizavi de Parental Control mi-ar fi plăcut ca situația să fie mai simplă și să existe o opțiune de blocare completă, urmând ca accesul să poată fi setat prin white list. Ar fi fost mai simplu de controlat dispozitivele copiilor.

Actualizările de securitate pot fi aplicate automat (dacă acceptați acest lucru) și setarea nu mai este activă implicit, nici măcar pentru patch-urile critice.

Vizavi de accesul în rețea, pe lângă funcțiile clasice de setare a numelui rețelei, tipului de autentificare (în sfârșit există WPA3!), folosirea modului dual 2.4/5 GHz pentru aceiași rețea, a setului de IP-uri se pot bloca anumite dispozitive pe baza adresei MAC, activa IPTV dacă aveți dispozitive în rețea, configurarea VPN, folosirea IPv6, UPnP și Link+ (pentru dispozitivele HUAWEI compatibile). Toate acestea pot fi activate atât din aplicația AI Life cât și din interfața web.

Concluzie: HUAWEI Mesh 3 (AX3000) oferă o soluție completă de acoperire WiFi 6

Acestea fiind spuse, HUAWEI Mesh 3 (AX3000) oferă o soluție completă pentru acoperirea WiFi 6 a casei, cu funcții complexe de diagnosticare a calității semnalului și identificare problemelor și configurare simplă. Vorbim despre un sistem mesh care poate fi pus în picioare de oricine, în mai puțin de 5 minute.

Pe lângă ușurința de configurare am mai apreciat stabilitatea conexiunii și posibilitatea de a amplasa router-ele în pozițiile optime pentru o acoperire și viteză maximă folosind funcțiile smart. Suportul WiFi 6 și WPA3 sunt un mare plus, ideal pentru cei ce vor să își construiască acum rețeaua de acasă, pregătită pentru viitor. Indiferent de tipul de dispozitiv pe care vreți să îl adăugați în rețea (chiar și unele mai vechi), HUAWEI Mesh 3 (AX3000) este o soluție foarte bună. Totul se face simplu, din câteva clicuri.

Este adevărat că cei ce vor un control mai amănunțit asupra rețelei, vor fi puțin dezamăgiți pentru că nu vor găsi chiar tot ceea ce își doresc în meniul HUAWEI Mesh 3.

Informații: HUAWEI

Preț: 749 LEI (sistemul cu 2 router-e) / 1049 LEI (sistemul cu 3 router-e)

PROCONTRA
+ WiFi 6
+ viteză
+ latență mică
+ design
+ instalare/configurare simplă
+ funcții smart
+ securitate
– lipsă opțiuni avansate de configurare
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep