HomeFeaturedFocusCodul sursă pentru Apple Lisa e disponibil pentru download

Codul sursă pentru Apple Lisa e disponibil pentru download

Pentru a marca 40 de ani de la lansarea calculatorului personal Apple Lisa (19 ianuarie, 1983), Computer History Museum a oferit pentru download codul sursă pentru primul sistem de operare cu interfață grafică.

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, Apple Lisa este primul PC care a avut interfață grafică, idee pe care Steve Jobs a avut-o după ce a vizitat institutul de cercetare Xerox din Palo Alto, în 1979.

Cam așa arată:

Fain, nu? O chestie care a apărut acum 40 de ani a pus bazele sistemelor de operare moderne pentru PC, continuată de Microsoft și Apple. Trebuie spus și că vorbim despre prima utilizare în masă a mausului pentru interacțiunea cu PC-ul.

Hansen Hsu, fost inginer pentru Mac OS X spune că ˝fără Lisa, nu ar fi existat Macinthosh – cel puțin nu cel care există astăzi – și probabil că nu ar fi fost nici Windows˝.

Prețul lui Apple Lisa a fost unul decisiv: 9995 USD, destinat firmelor care își permiteau asta. Venea cu un microprocesor Motorola 68000 și un harddisc micuț, dar oferea opțiuni de multitasking. Asta în comparație cu PC-ul IBM (cu sistem de operare în linie comandă) care costa doar … 1565 USD.

Apple Lisa folosea sistemul de operare Lisa OS care include chiar și câteva aplicații de tip office: LisaWrite (editor de text), LisaCalc (sistem de calcul tabelar) pe lângă LisaTerminal, LisaGraph, LisaList sau LisaProject.

Ca fapt divers: Jobs a fost scos din proiectul Lisa în 1982 în urma unei reorganizări ca să se alăture Macintosh unde a continuat ideea de interfață grafică din Lisa și a livrat primul Apple Macintosh în 1984 la doar 2495 EUR. Și așa a început era PC-ului.

Dacă vi se pare o chestie interesantă și vreți să vedeți cum arată codul sursă al Lisa, îl puteți descărca de aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep