HomeFeaturedFocusReview Samsung Galaxy Watch6 Classic: hardware de calitate plus monitorizarea sanatatii

Review Samsung Galaxy Watch6 Classic: hardware de calitate plus monitorizarea sanatatii

De când s-a lansat modelul Galaxy Watch6 am vrut să văd cum (mai) merge wearOS pe un hardware Samsung și senzori pentru monitorizarea stării de sănătate, așa că am cerut la teste modelul Classic de 47 mm. În cele ce urmează aflați cum stă treaba cu el și dacă merită să investiți în așa ceva.

Design

Galaxy Watch6 Classic este un ceas smart ce vine în două variante – cu display de 47 sau 43 mm și format rotunjit, foarte asemănător cu un ceas clasic. De aici și denumirea de Classic din numele produsului.

E un sistem deja foarte răspândit, în contrast cu ceea ce oferă Apple și vine să accentueze ideea că poți avea un dispozitiv care să aibă și alte funcționalități decât cea clasică de ceas. Formatul rotund este completat de o margine a cadranului ce iese binișor peste nivelul ecranului, care are și rol de controller, putând fi rotit extrem de ușor (care are și o priză foarte bună datorită marginilor striate). Completează opțiunea de control touch și oferă o modalitate elegantă de manevrare a informațiilor de pe ecran, care salvează ecranul de amprente.

Pe marginea din partea dreaptă ceasul beneficiază de două butoane de control care ies foarte puțin în afara carcasei și nu incomodează în folosirea zilnică. Mi-a plăcut mai mult modelul cu display de 47 mm din cauza faptului că e mai masiv și are o greutate mai mare (59g) pentru dimensiunea de 46.5 x 46.5 x 10.9 mm.

Componentele exclusiv metalice îi dau un aspect elegant și te fac să nu îți fie frică să îl folosești în mai toate condițiile. Cureaua este una din silicon cu textură similară ci pielea, pe partea superioară, detașabilă, care poate fi schimbată oricând.

Pe interior, Galaxy Watch6 Classic arată aproape la fel ca oricare alt ceas smart din categoria sa: are o formă rotunjită, care permite amplasarea senzorilor necesari citirii datelor legate de oxigenarea sângelui, puls și tensiune arterială.

Pe încheietura mâinii ceasul arată foarte bine, are o greutate optimă care îl face și ușor de purtat – recomandarea este să prindeți cureaua suficient de strâns pentru ca citirea datelor legate de starea sănătății să fie făcută cât mai bine și în mod automat.

Display și baterie

Următoarele două lucruri extrem de importante legate de acest ceas sunt display-ul și bateria. O să vorbesc prima dată despre display.

Avem un ecran Super AMOLED, cu o diagonală de 37.3 mm (adică 1,5 inci) care permite o rezoluție de 480 x 480 pixeli, cu un număr de 16M de culori. Având și opțiune Always on Display, acest ecran se vede excelent în mai toate condițiile de iluminare, făcând din ceas un instrument util de afișare a informațiilor venite de pe telefon (varianta care are și conectivitate GSM funcționează foarte bine și fără să fie legat la telefon).

Protecția ecranului este dată de folosirea unei sticle sapphire crystal, ce ar trebui să reziste foarte bine la accidentele inevitabile.

Deși e tentat să folosești opțiunea AOD (Always on Display) s-ar putea ca pe măsură ce te obișnuiești cu ceasul să nu o ții mereu activă pentru că … contribuie la consumul rapid al bateriei de 425 mAh. Și cu asta trec la aspectul autonomiei, unul extrem de important din punctul meu de vedere.

Și aici a apărut cea mai mare problema a Samsung atunci când a decis să se alieze cu Google pe zona wearable: combinația de procesor Exynos W930, dual-core Cortex-A55 la 1,4 GHz și sistemul de operare wear OS 4 nu este una câștigătoare din punct de vedere al autonomiei. În principiu, într-o utilizare normală (vorbit puțin la telefon direct de pe ceas, monitorizarea exercițiilor fizice pentru 30-45 min, notificări și monitorizarea permanentă a stării de sănătate ar trebui să puteți folosi ceasul 24 de ore (din care 9-10 să nu primească notificări, fiind pe timpul nopții). Eu am reușit să îl țin și aproape 36 de ore, dar asta fără AOD și fără apeluri.

Dacă alegeți să folosiți aplicațiile consumatoare de resurse din Google Play Store – aveți la dispoziție 16GB RAM să le instalați (doar 7.1 GB folosibili) – atunci pregătiți-vă de o autonomie și mai mică.

Deși beneficiază de opțiune de încărcare wireless fast-charge (10W Qi), tot e necesară o oră pentru încărcare de la 0 la 100%, chestie care nu e chiar la îndemână. Cu puțină atenție puteți însă jongla în așa fel încât să nu trebuiască să îl lăsați la încărcat așa de mult, folosind timpii de repaus pentru a-l pune la încărcat.

Utilitate: monitorizarea sănătății și a activității fizice

Galaxy Watch6 Classic are în dotare o grămadă de senzori: accelerometru, barometru, Bioelectrical Impedance Analysis Sensor, Electrical Heart Sensor, Gyro Sensor,Geomagnetic Sensor, Hall Sensor, Infrared Temperature Sensor, Light Sensor, Optical Heart Rate Sensor care au în principal rolul de citi o grămadă de date legate de starea sănătății, date care apoi sunt preluate și prelucrate în aplicația Samsung Health (unde vă conectați pe contul Samsung).

Și aici e motivul principal pentru care veți dori să vă cumpărați acest ceas: puteți monitoriza tensiunea arterială, pulsul și nivelul de oxigenare a sângelui cu un singur aparat și puteți face asta oricând. Cea mai importantă e funcția de măsurare a tensiunii, care trebuie calibrată la fiecare 30 de zile – am avut nevoie să țin o evidență și am observat că datele preluate de la ceas sunt similare cu cele oferite de un aparat casnic.

Restul – adică nivelul de oxigen din sânge, ECG, bătăile inimii, a temperaturii corpului, monitorizarea avansată a somnului sunt funcții ce se regăsesc și pe alte ceasuri smart (dintre care unele arată mai bine și au autonomie de cel puțin o săptămână, cum ar fi Huawei Watch GT4).

Samsung pune mare preț pe versatilitatea folosirii, spunând că Watch6 Classic e ceasul cu care treci rapid din modul sport în cel ce business (prin schimbarea rapidă e temei de pe display), de la monitorizarea exercițiilor fizice la preluarea și manevrarea de notificări.

De asta sunt și preinstalate pe ceas mai multe fundaluri optimizate pentru activitatea fizică și unele care simulează aspectul unui ceas clasic.

Mi-a mai plăcut mult faptul că odată activată opțiunea de detecție a activității fizice, ceasul a identificat rapid perioadele de plimbare sau alergare. Nu am avut zăpadă ca să văd cum merge și pe pârtie – da, pe Watch6 Classic se pot monitoriza și sesiunile de ski/snowboard alături de cele de montain bike sau înnot.

Datele sunt destul de exacte, atâta vreme cât vorbim de un ceas care nu este făcut special pentru detecția și monitorizarea sportului.

Notificări și aplicații din Google Play Store

Dincolo de toate acestea ceasul are și importanta funcție de a fi smart și poate prezenta o grămadă de notificări preluate de pe ceas (numai de pe Android, din păcate) și permite chiar interacțiunea cu ele – cine se simte capabil poate chiar să scrie folosind tastatura virtuală sau să dicteze un răspuns prin Bixby. Evident, datorită existenței unui microfon și a unui difuzor, puteți reda muzică și/sau folosi ceasul pentru a răspunde la apelurile de voce.

Împreună cu aplicațiile de wear OS disponibile în Google Play Store, puteți extinde foarte tare zona în care folosiți Galaxy Watch6 Classic, dar acest lucru se întâmplă în detrimentul autonomiei. Și tot din păcate, trebuie să aveți grijă ce o să instalați, pentru că unele aplicații sunt scrise cu picioarele și se vor bloca.

Avantajul de conectivitate și disponibilitate a aplicațiilor dat de sistemul de operare wear OS este umbrit de slaba calitate a sistemului de operare Google și lipsa de optimizare a aplicațiilor. Văd că treaba asta este încă prezentă, în ciuda faptului că Google s-a lăudat că o să investească în zona asta – din păcate nu a făcut-o.

Concluzie: un excelent companion pentru monitorizarea sănătății

În aceste condiții, Samsung Galaxy Watch6 Classic este o soluție indicată pentru persoanele care vor să aibă un instrument de monitorizare a sănătății, în special pentru măsurarea tensiunii, dar care folosesc un telefon Android. Pentru că folosind sistemul de operare Google wear OS, nu se poate conecta pe iPhone.

M-am tot gândit dacă aspectul plăcut al ceasului, display-ul excelent și combinația de senzori sunt motive suficiente ca să balanseze autonomia mică. Concluzia este că sunt oameni care nu vor avea nicio problemă să încarce acest ceas zilnic și dacă ei sunt mulțumiți, atunci e foarte bine.

Pentru mine, faptul că nu îl pot lega și de iPhone, că în funcție de ce vrei să faci pe ceas trebuie să deschizi o altă aplicație (Wear pentru configurarea ceasului și Samsung Health pentru a citi datele) și trebuie să le actualizezi/instalezi individual și nu în ultimul rând că trebuie să încarc ceasul zilnic, sunt lucruri care mă vor ține departe de el. Mi-ar fi plăcut să pot spune că e o soluție excelentă pentru monitorizarea sănătății, pentru oricine, dar nu e așa.

Oferă tot ce ai nevoie (mai puțin autonomia) dacă folosești sistemul de operare Android și mai mult, se sincronizează excelent cu telefoanele Samsung. E un lucru de înțeles, ca fanii să primească mai mult.

Îl recomand? Da, dacă sunteți fani Android și aveți nevoie să vă monitorizați starea de sănătate, în special tensiunea. Altfel, orientați-vă către altceva.

Informații: Samsung

Preț: 1699 LEI

PROCONTRA
+ display
+ aspect
+ senzori pentru monitorizarea stării de sănătate (în special tensiunea)
+ optimizare cu sistemul Samsung
+ software optimizat pentru măsurarea activității fizice
+ microfon+difuzor
– autonomie mică (de 24/36 de ore)
– inconsistență în administrare
– exclusiv pentru Android
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep